Perlele Balcanilor. Trei destinații turistice fabuloase, mai puțin cunoscute, dar aflate la numai câteva ore de România

Perlele Balcanilor. Trei destinații turistice fabuloase, mai puțin cunoscute, dar aflate la numai câteva ore de România

Țările Balcanice, deși se află în vecinătatea României, sunt de multe ori o destinație turistică subestimată de români. Cu toate aceste acestea, zona Balcanilor este deosebit de ofertantă din punct de vedere turistic, cu destinații de vis, situate la o distanță decentă.

Orașul Mostar din Bosnia FOTO wikipedia

Orașul Mostar din Bosnia FOTO wikipedia

Balcanii sunt una dintre cele mai reprezentative zone din Europa din punct de vedere cultural și istoric. Acest spațiu incredibil s-a dovedit a fi un adevărat leagăn al civilizației agrare și, totodată, încă din cele mai vechi timpuri, un creuzet de popoare, culturi, civilizații, religii și limbi. Este poate una dintre cele mai variante regiuni din Europa, din punct de vedere cultural și etnic, cu o istorie pe măsură, adică zbuciumată și dinamică.

În afară de Grecia și Bulgaria, pentru plajele și monumentele Antichității, restul țărilor balcanice sunt mult subestimate din punct de vedere turistic, paradoxal, inclusiv de români. Cel puțin pentru cei care locuiesc în zona de sud a țării, destinațiile superbe ale Balcanilor se află la numai câteva ore distanță. Peninsula Balcanică are o mulțime de destinații de vis, care așteapt doar să fie descoperite. Câteva dintre aceste locații trebuie vizitate măcar o dată în viață.

Mostar, perla turistică a Balcanilor

În afară de orașele cu rezonanță istorică și stațiunile turistice din Grecia, foarte cunoscute, de altfel, există și alte perle incredibile ale Balcanilor. Una dintre acestea este orașul Mostar, din Bosnia și Herțegovina, o țară incredibilă care a făcut parte din fosta Iugoslavie, situată în partea de sud-est a Europei, la granița cu Muntenegru, Serbia și Croația. În partea de sud, are ieșire către Marea Mediterană și, în acea zonă, climat mediteranean. În restul teritoriului bosniac este climă temperată, dictată de un relief muntos și deluros.

Bosnia are o istorie îndelungată și bogată, cu influențe culturale multiple, începând de la cele ilirice și celtice până la cele slave și chiar orientale în timpul stăpânirii otomane.

Unul dintre cele mai frumoase orașe din Balcani și chiar din Europa se află în Bosnia. Se numește Mostar, un loc plin de istorie și diversitate culturală, etnică și religioasă. Se află la 130 de kilometri de capitala Bosniei, Sarajevo, și are 60.000 de locuitori.

Numele său vine de la „mostari” adică paznici ai podului și are legătură chiar cu podul care leagă cele două părți ale orașului, despărțite de râul Neretva. Podul a fost construit în secolul al XVI-lea de otomani, la ordinul celebrului sultan Soliman Magnificul și poartă numele de Stari Most. A fost distrus parțial în timpul războiului, dar mai apoi refăcut. Este unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase monumente din Europa, devenind parte a patrimoniului UNESCO în anul 2005. În jurul podului, de ambele părți ale Neretvei, se întinde unul dintre cele mai frumoase orașe medievale din Europa, cu un pitoresc aparte, cu străzi pavate și influențe slav-europene, dar și otomane.

Odată ajunși la Mostar, turiștii pot încerca deliciile locale, în pitoreștile cafenele și micile restaurante stradale. Printre cele mai interesante preparate locale sunt dolma, un fel de ardei umpluți, japrak, cu frunze de sfeclă umplută, lonac adică un fel de tocană muntenească făcută cu carne de vită și legume.

Totdată, de vizitat în Mostar sunt și dealurile pitorești din jurul orașului, în zona numită Počitelj, mai ales pentru panorama oferită, dar și misterioasa mănăstire Dervish, din apropierea râului Buna sau centrul catolic de pelerinaj de la Medjugorje.

Frumusețea de la poalele pădurii

O altă destinație incredibilă, dar puțin cunoscută, în Balcani, este Golful Kotor, în Muntenegru, o țară vecină cu Bosnia, de asemenea parte a fostei Iugoslavii. Și Muntenegru are o istorie milenară, foarte bogată, fiind vechea țară a ilirilor, iar mai apoi a puternicilor principi slavoni. Ca și Bosnia, Muntenegru s-a aflat sub ocupație otomană. Muntenegrenii s-au dovedit însă războinici de temut. În același timp, erau oameni religioși, iar țara a fost condusă de clanurile războinice, dar și de liderii religioși ortodocși. Țara este superbă și poate fi una dintre destinațiile turistice de vis din zona Balcanilor, cu Golful Kotor și orașul cu același nume.

Kotor, perla din Muntenegru FOTO wikipedia.org

Kotor, perla din Muntenegru FOTO wikipedia.org

Orașul vechi, unul dintre cele mai spectaculoase orașe medievale, este atracția principală. Numeroase palate, reședințe ale vechilor familii nobiliare dar și multe biserici cu arhitectură incredibilă trebuie vizitate. Nu trebuie ratate vechea fortăreață din Kotor, Catedrala, dar și turnul Kampana. În plus, acest oraș medieval situat la poalele pădurii și muntelui, pe malurile Mării Adriatice.

Orașul a împrumutat și elemente numeroase de arhitectură venețiană, mai ales că s-a aflat o perioadă sub stăpânirea acestei republici, ceea ce contribuie și mai mult la farmecul locului. Clima este blândă, iar peisajele sunt superbe. O plimbare pe străzile din Kotor și o masă luată în localurile cu vedere către Adriatica pot fi experiențe de neuitat.

Canionul Rugova, splendoarea din munți

Kosovo este o țară balcanică cu un trecut extrem de zbuciumat. La fel ca Muntenegru și Bosnia a fost patrie a vechilor iliri, în special a dardanilor, pentru ca în cele din urmă să intre în sistemul administrativ al Imperiului Roman. Ocupată de slavi în secolele VI-VII, regiunea Kossovo a continuat să înfrunte furtunile istoriei. În Evul Mediu a fost transformată în pașalânc și inclusă în Imperiul Otoman, iar mai apoi a trecut în stăpânirea austriacă și în cele din urmă în componența Iugoslaviei.

Canionul Rugova, din Kosovo FOTO wikipedia.org

Canionul Rugova, din Kosovo FOTO wikipedia.org

După războiul din Kosovo de la începutul anilor 90, această regiune și-a declarat independența. În ciuda reputației de zonă de conflict, astăzi, Kossovo poate fi o destinație turistică incredibilă, mai ales datorită frumuseților sale naturale și a orașelor marcate de această influență etnică și culturală multiplă.

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Kosovo este canionul Rugova. Acest canion este unul dintre cele mai adânci și lungi canioane din Europa, o adevărată splendoare a naturii, ideală pentru iubitorii de munte și natură sălbatică. Acest canion sapă o potecă de-a lungul „Munților blestemați” sau Prokletije, cea mai sudică parte a Munților Dinarici. În zonă se intră prin orașul Peja, la jumătatea drumului către Pristina, capitala Kosovo. Orașul Peja merită vizitat mai ales că impresionează prin arhitectura tradițională, dar și prin posibilitatea de a participa la numeroase activității în aer liber, fiind un oraș la poalele muntelui.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…