Periculosul drog „Praf de maimuță“ devine, din nou, popular în Europa

Periculosul drog „Praf de maimuță“ devine, din nou, popular în Europa

Autoritățile din Europa se pregătesc să ia măsuri după ce drogul „Praf de maimuță” sau MDPV devine iar popular printre tineri după ce a ajuns aici din Statele Unite. Serviciile de urgență engleze au descris o „epidemie“ de pacienți violenți dependenți de acest drog în localitatea Stoke-on-Trent. Drogul psihoactiv a fost asociat cu o serie de atacuri violente în SUA, iar acum devine popular și în Europa .

Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Acest drog este „devastator pentru comunități” și este nevoie ca clasificarea acestuia să corespundă cu gravitatea folosirii drogului, au explicat autoritățile engleze. Potrivit autorităților, drogul îi împiedică pe consumatori să simtă durerea, duce la halucinații și provoacă paranoia severă.

Se vinde ieftin

MDPV este un drog psihoactiv sintetic care se găsește adesea sub formă de pulbere sau cristal. Acesta poate fi inhalat, înghițit sau fumat dintr-o pipă, iar substanța este adesea vândută la prețuri foarte mici, ceea ce face ca cei săraci să fie mai predispuși să o aleagă în locul altor stupefiante. Nu este prima dată când drogul face ravagii în Marea Britanie.

Poliția din West Midlands a avertizat cu privire la o „criză de sănătate publică” în 2018, când erau primite câte 10 apeluri pe zi cu privire la incidente legate de „praful de maimuță”. De atunci, drogul a rămas popular în unele părți ale țării și se pare că a fost vândut pentru doar 2 lire sterline. Drogul era accesibil și în SUA, fiind ușor de găsit în benzinăriile, librăriile și magazinele americane înainte de a fi scoase în afara legii în 2012 de către Barack Obama.

Ce efecte are

Efectele secundare ale „prafului de maimuță” sunt raportate ca fiind de lungă durată și intense, afectând consumatorii timp de până la 12 ore. Valul puternic de energie și euforie pe care îl produce îi face pe unii oameni să se simtă invincibili din punct de vedere fizic, astfel, consumatorii devin agresivi fără să se gândească la consecințe. De asemenea, poate provoca halucinații, paranoia și lipsă de autocontrol. În același timp, unii consumatori își imaginează că sunt urmăriți și ajung să facă lucruri nebunești, precum încercarea de a escalada clădiri.

Ce droguri se consumă în România

În ultimele luni, consumul de droguri a luat amploare și în România, în special în rândul tinerilor. Un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) privind situaţia drogurilor în 2022 arată că a crescut consumul drogurilor ilicite în România și că, în continuare, canabisul este în top. Totuși, specialiștii subliniază că tinerii au ajuns să se orienteze către substanțe mult mai ieftine, care se pot procura foarte ușor de la traficanți stradali și care oferă efecte psihoactive cu mai multă rapiditate. Când vine vorba de MDPV, acesta nu se numără printre preferințele consumatorilor, potrivit unui raport al ANA pentru anul 2021 care arată că doar 1,8% dintre consumatori se îndreaptă spre o astfel de substanță.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...