Pericolul superbacterilor rezistente la medicamente. Pandemia de Covid ar putea părea „minoră”, avertizează experții
Pandemia de COVID-19 va părea „minoră” în comparație cu amenințarea pe care o reprezintă pentru omenire creșterea numărului de superbacterii rezistente la medicamentele actuale, a avertizat prof. Dame Sally Davies, fostul medic șef al Angliei.
Pericolul superbacterilor rezistente la medicamente. FOTO The Guardian
Davies și-a pierdut nepoata vitregă în urmă cu doi ani din cauza unei infecții care nu a putut fi tratată, scrie The Guardian.
Ea prezintă o imagine sumbră a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă lumea nu reușește să abordeze problema în următorul deceniu, avertizând că aceasta este „mai acută” decât schimbările climatice. Infecțiile rezistente la medicamente ucid deja cel puțin 1,2 milioane de oameni pe an.
„Se pare că vom avea o mulțime de oameni cu infecții netratabile și va trebui să izolăm persoanele care nu pot fi tratate pentru a nu-și infecta familiile și comunitățile. Deci este o imagine cu adevărat dezastruoasă. Ar face ca o parte din COVID-19 să pară minor”, a spus Davies, care este și prima femeie Master al Trinity College, Cambridge.
Davies este acum ambasadoare specială a Marii Britanii pentru rezistența la antimicrobiene (AMR) și spune că unele infecții cauzate de bacterii, viruși, ciuperci și paraziți nu mai pot fi tratate cu medicamentele disponibile.
Rezistența la antibiotice ar face o mare parte din medicina modernă prea riscantă, afectând intervenții precum o banală cezariană sau intervențiile pentru cancer și transplantul de organe.
„Dacă nu vom făcut pași în direcția bună în următorii 10 ani, atunci sunt foarte speriată”, a spus Davies.
Săptămâna trecută, guvernul Regatului Unit a anunțat un plan național de acțiune prin care își ia angajamentul de a reduce utilizarea antimicrobienelor atât la oameni, cât și la animale și de a stimula industria să dezvolte noi medicamente și vaccinuri.
„Într-o lume care se recuperează după impactul profund al pandemiei de Covid-19, colaborarea internațională și pregătirea pentru provocările globale de sănătate au căpătat un nivel de importanță fără precedent”, a spus Maria Caulfield, ministrul Sănătății, citată de theguardian.
În Africa subsahariană, un deces din cinci este cauzat de bacteriile rezistente la medicamente, la un copil cu vârsta sub cinci ani, de obicei în Africa subsahariană.
Multe dintre antibiotice ajung și la animalele de fermă, pentru a promova creșterea sau a preveni infecțiile în condiții de supraaglomerare, insalubre, mai degrabă decât pentru a trata infecții specifice.
Sursa: adevarul.ro