PERICOLUL Ponta. De ce trebuie OPRIT

PERICOLUL Ponta. De ce trebuie OPRIT

Premierul Victor Ponta devine, incepand de azi, un pericol permanent la adresa ordinii institutionale din Romania. Suspectul Victor Viorel Ponta, acuzat de procurorii DNA de fals, spalare de bani si conflict de interese, va incerca sa darame statul si institutiile lui pentru a-si salva pielea. Acum intelegem mai bine transformarea din ultima perioada, cand a declansat un atac in crescendo la adresa justitiei. Cazul reprezinta si un handicap de imagine in plan extern, cum s-a tot spus. Este si asta o problema majora. Va fi izolat in afara tarii, orice guvern serios il va evita de acum incolo. Dar pericolul Ponta se manifesta inainte de toate in interiorul tarii.

Avem cel putin trei motive intemeiate sa credem ca Ponta se va zbate sa scape cu pretul distrugerii unor institutii si legi. Primul indiciu este chiar proiectul de lege initiat de un grup de parlamentari PSD prin care s-a propus dezincriminarea conflictului de interese, adica exact situatia in care se afla Ponta azi. Proiectul dateaza cam din perioada in care procurorii au descoperit implicarea lui Ponta in dosarul Sova. In aprilie era deja clar se va ajuge la premier, dupa perchezitia informatica. Potrivit noilor Coduri, avocatii sunt la curent cu orice miscare facuta de procuror intr-un dosar. Este, prin urmare, foarte probabil ca Ponta sa fie unul din marii beneficiari ai dezincriminarii conflictului de interese.

Al doilea indiciu ca Ponta este dispus sa sacrifice o tara pentru a se salva: premierul si-a schimbat radical atitudinea fata de justitie de cand a realizat ca va fi anchetat. A inceput s-o atace frontal, sustinand toate proictele de modificare a codurilor sau complotand noi masuri menite sa slabeasca puterea procurorilor. Cam tot in perioada cand DNA-ul s-a apropiat de el a lansat public ideea ca procurorii sa fie scosi din randul magistratilor. Pe scurt, in calitate de premier, Ponta a dat semne clare ca este dispus sa actioneze prin toate mijloacele pentru a intimida si obstructiona justitia, avand de aceasta data un motiv foarte personal, nu din simpla solidaritate cu penalii din partid.

Si mai probabil, vor incerca in aceasta saptamana sa forteze modificarea Codurilor pentru a gripa motorul justitiei. Aici se apropie vertigions de extercitarea abuziva a puterii, dar este destul de greu de probat ca actioneaza in mod premediat in interes personal. In Comisia Juridica asteapta sa fie discutate in cursul acestei saptamani nu mai putin de 20 de proiecte de modificare a legislatiei penale.

In fine, al treilea indiciu serios este de fapt un precedent. Cand Victor Ponta a fost acuzat de plagiat, a distrus institutia chemata sa pronunte un verdict, a uzat de ordonante de urgenta pentru a modifica legea astfel incat sa scape de formularea unei acuzatii oficiale. Din nefericire, acest lucru i-a si reusit, chiar daca efectul a fost pe dos. Azi nu mai crede nimeni ca Victor Ponta n-a furat grosolan ideile altora pentru a-si incropi o teza de doctorat buna de pus in CV. Altfel spus, Ponta a demonstrat deja ca face urat cand e prins la furat. De asteptat sa se comporte la fel, poate chiar mai urat. In nu mai este doar reputatia sa, deja compromisa oricum, ci libertatea. Apoi, nu va fi chiar singur in acest demers, dimpotriva. Exista o mare coalitie transpartinica a penalilor impotriva justitiei.

In concluzie, avem toate motivele sa credem ca Victor Ponta nu doar ca nu va demisiona, dar va actiona in forta. Cazuri s-au mai vazut si in Europa, si in afara ei. Nimeni nu se preda usor, cu atat mai putin procurorilor. Erdogan a distrus justitia in Turcia, a concediat mii de politisti si a pus sub acuzare gazetari imaginand - la fel ca Ponta azi - lovituri de stat doar pentru a scapa de acuzatiile de coruptie. In Italia, Bersulsconi s-a folosit din plin de prerogativele puterii cand era premier pentru a bloca anchetele impotriva sa, modificand legi prin ordonante de urgenta. N-ar fi, prin urmare, nici primul, nici ultimul politician dispus sa arunce statul in aer pentru a pastra puterea. Are, sa nu uitam, televiziunile de partea sa.

Insa zilele sale la Guvern sunt numarate, orice va face. Totul e ca in intervalul cat mai sta in functia de prim-ministru, sa fie oprit sa provoace pagube ireparabile Romaniei. Orice atac la justitie trebuie sanctionat drastic. Este de acum obligatia PNL si a presedintelui Iohannis sa faca tot ce pot pentru a apara justitia. Cea mai mica ezitare sau scapare va fi privita ca un act de complicitate. Nu-mi dau seama daca nu cumva e momentul ca Opozitia sa boicoteze Guvernul Ponta total, inclusiv prin iesirea din Parlament, in caz ca Victor Ponta intinde coarda si se agata de putere demoland statul.

Dan Tăpălagă


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”