Pericolul păcănelelor asupra tinerilor. „Afectează societatea, este un viciu greu de vindecat“

Pericolul păcănelelor asupra tinerilor. „Afectează societatea, este un viciu greu de vindecat“

La nivel naţional, numărul sălilor de jocuri de noroc a crescut considerabil în ultimii ani. Astfel, aproape la fiecare colţ de stradă există case de pariuri sau celebrele păcănele.

Jocuri de noroc SURSĂ FOTO Shutterstock

Jocuri de noroc SURSĂ FOTO Shutterstock

De multe ori, susţin psihologii, aceste locuri reprezintă un punct important de atracţie mai ales pentru minori , care sunt ademeniţi cu sume de bani câştigate foarte uşor. Cu toate acestea, realitatea este alta, susţin specialiştii.

Mirajul banilor câştigaţi uşor, un real pericol

Mirajul îmbogăţirii poate fi foarte puternic, iar dezamăgirea poate fi pe măsură, susţin psihologii.

Acest lucru trebuie să se schimbe cât mai repede. Există săli de jocuri de noroc în preajma unităţilor de învăţământ, există elevi care au acces la păcănele, la pariuri sportive şi la alte forme de jocuri de noroc. Este clar că mulţi operatori nu respectă legislaţia, deoarece există foarte mulţi minori care dezvoltă astfel de dependenţe. Ar trebui ca aceste păcănele să nu existe la fiecare colţ de stradă, să existe un cadru foarte bine reglementat în care să se desfăşoare astfel de activităţi”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Dependenţa se instalează la vârste tot mai fragede

Conform psihologilor, cei mai expuşi pericolului sunt tinerii neformaţi, care nu realizează că o simplă încercare se poate transforma într-o adevărată problemă. Astfel, la această categorie de persoane dependenţa se poate instala foarte uşor, susţin psihologii.

De la a încerca jocurile de noroc, până la dependenţă, este un singur pas. Din acest motiv, este bine ca tinerii să nu aibă acces în astfel de localuri. Dar, vedem că orice bar din ţară are, în interior, cel puţin două sau trei aparate, păcănele. Minorii sunt foarte atraşi de câştiguri uşoare, de partea materială. Astfel, pot ajunge la fel de uşor la dependenţă de jocuri de noroc, un viciu ce este foarte greu de vindecat şi poate conduce la depresie şi stări de anxietate”, adaugă psihologul clinician.

Reclamele abuzive, o capcană pentru minori

Totodată, psihologii susţin că un rol important îl joacă şi reclamele la jocuri de noroc , care sunt tot mai prezente, atât la televizor cât şi în mediul online.

Există foarte multe reclame la televizor, care te îndeamnă să încerci jocurile de noroc. Chiar dacă la final este specificat că se încurajează jocul responsabil, acest lucru nu este suficient. Aceste reclame ar trebui difuzate într-un anumit context, cel puţin când vine vorba despre televiziuni, după o anumită oră. Chiar dacă reclamele de la televizor par inofensive, creierul nostru lucrează constant şi generează anumite idei. Chiar dacă ne este greu să credem, publicitatea încă dictează obiceiurile de consum în rândul populaţiei”, a încheiat Andreea Coman.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...