Pericolul din farfurie: două felii de șuncă pe zi pot crește riscul de diabet cu 15%. Studiu Cambridge

Pericolul din farfurie: două felii de șuncă pe zi pot crește riscul de diabet cu 15%. Studiu Cambridge

O amplă analiză, coordonată la nivel global de cercetătorii de la Cambridge, oferă cea mai cuprinzătoare dovadă de până acum a legăturii dintre consumul de carne roșie și diabet.

Rulouri cu șuncă

Pericolul din farfurie - carnea roșie și cea procesată Arhiva Adevărul

Consumul obișnuit de 50 g de carne procesată pe zi – echivalentul a două felii de șuncă – a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de diabet de tip 2, după cum sugerează cel mai mare studiu realizat vreodată pe această temă.

Experții care au efectuat o meta-analiză a datelor, care a implicat 1,97 milioane de adulți din 20 de țări din Europa, America, estul Mediteranei, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest, atrag atenția că rezultatele susțin recomandările de limitare a consumului de carne procesată și roșie. Descoperirile lor au fost publicate în Revista Lancet Diabetes & Endocrinology.

Cercetările oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum ale unei legături între carne și boala care prezintă unul dintre cele mai presante pericole pentru sănătatea globală. Peste 400 de milioane de oameni au fost diagnosticați cu diabet de tip 2, care reprezintă principala cauză de orbire, insuficiență renală, infarct miocardic, accident vascular cerebral și amputare a membrelor inferioare. Pe lângă menținerea unei greutăți optime și activitatea fizică, dovezile sugerează că una dintre principalele modalități de a reduce riscul de boală este îmbunătățirea dietei.

Cât de nociv poate fi consumul de carne roșie

Profesorul Nita Forouhi, de la Universitatea din Cambridge, autor principal al studiului, a declarat pentru The Guardian : „Cercetarea noastră oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până în prezent ale unei asocieri între consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată și un risc viitor mai mare de diabet de tip 2. Susține recomandările de limitare a consumului de carne procesată și de carne roșie neprocesată pentru a reduce cazurile de diabet de tip 2 în populație”.

Cercetătorii au analizat datele a 31 de grupuri de studiu prin InterConnect – un proiect finanțat de UE pentru a înțelege mai multe despre diabetul de tip 2 și obezitatea la diferite populații. Ei au descoperit că consumul zilnic a doar două felii de șuncă a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de diabet de tip 2 în următorii 10 ani.

Consumul a 100 g de carne roșie neprocesată pe zi – echivalentul unei fripturi mici – a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de îmbolnăvire.

Consumul obișnuit de 100 g de carne de pasăre pe zi a fost asociat cu un risc cu 8% mai mare. Când au fost efectuate analize suplimentare pentru a testa rezultatele în diferite scenarii, asocierea pentru consumul de păsări a devenit mai slabă, dar asocierile cu diabetul de tip 2 pentru carnea procesată și carnea roșie neprocesată au persistat, au descoperit cercetătorii.

Care este cantitatea maximă de alimente periculoase recomandată

În Marea Britanie, Sistemul de Sănătate Publică (NHS) îi sfătuiește pe cei care consumă mai mult de 90 de grame/zi de carne roșie, cum ar fi carnea de vită, miel, oaie, porc, vițel, căprioară și capră, sau carne procesată, cum ar fi cârnați, slănină, șuncă, salam și corned beef (carne afumată de vită) să reducă din cantitate până la 70 de grame sau mai puțin.

Datele InterConnect au permis echipei de cercetare „să țină seama mai ușor de diferiți factori, cum ar fi stilul de viață sau comportamentele de sănătate, care pot afecta asocierea dintre consumul de carne și diabet”, au mai menționat cercetătorii.

Un alt autor principal, dr. Chunxiao Li, tot de la Cambridge, a precizat că, în timp ce studiile anterioare au reunit rezultatele existente, noua analiză a examinat datele de la participanții individuali la fiecare studiu. Această tehnică, a spus și profesorul Nick Wareham, director al unității de epidemiologie MRC din cadrul Cambridge și autor principal al lucrării, a permis cercetătorilor să „furnizeze dovezi mai concrete ale legăturii dintre consumul diferitelor tipuri de carne și diabetul de tip 2 decât era posibil anterior”.

Carnea roșie și procesate și bolile de inimă și accident vascular cerebral

Experții neimplicați în cercetare au menționat că, deși s-a dovedit doar o asociere, și nu o cauzalitate, rezultatele s-au aliniat cu recomandările actuale de alimentație sănătoasă.

Profesorul Naveed Sattar, de la Universitatea din Glasgow, a declarat: „Acesta este un studiu important care, în ciuda naturii observaționale inevitabile a dovezilor, este foarte bine realizat. Datele sugerează că scoaterea cărnii roșii și procesate din diete poate proteja nu numai oamenii de boli de inimă și accident vascular cerebral, ci și de diabetul de tip 2, o boală în creștere la nivel mondial”.

Și dr. Duane Mellor, de la Universitatea Aston, a spus că mesajul general de a modera consumul de carne a fost în conformitate cu sfaturile de reducere a riscului de diabet de tip 2, inclusiv printr-o dietă bogată în legume, fructe, nuci, semințe, fasole, mazăre și linte: „Acest lucru ar trebui să fie însoțit de activitate fizică regulată pentru a minimiza riscul de a dezvolta diabet de tip 2”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 „Are 36 de kilometri și nu mai pornește, vă vine să credeți?”