Pericolul care-i paște pe Iohannis și Dăncilă

Pericolul care-i paște pe Iohannis și Dăncilă

Klaus Iohannis a facut singurul lucru pe care, juridic si politic, putea sa-l faca in privinta remanierii solicitate de Viorica Dancila. Alta cale in afara refuzului nu avea. Pana la un punct, situatia il avantajeaza, dar dincolo de el intra in periculoasa ecuatie a neputintei, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

Juridic, art 85 al 3 din Constitutie nu ii permite sa purceada fara aprobarea Parlamentului la remanierea ceruta de premier atunci cand se schimba compozitia politica a Guvernului, adica acea compozitie validata prin votul de investire a respectivului guvern.

Guvernul a fost investit in formula PSD-ALDE, decizia Delegatiei Permanente a ALDE comunicata de reprezentantul legal al partidului este de iesire de la guvernare, deci nu cred ca exista dubii in acest moment.

Daca am accepta ca trei membri pot rasturna decizia unui for statutar, am arunca in aer insasi ideea de partid politic.

Politic, presedintele, aflat in pragul alegerilor, trebuie sa isi consolideze singurul argument electoral, lupta cu PSD. Batalia unu la unu cu Viorica Dancila polarizeaza si mobilizeaza taberele. Scena este ocupata de numai doi actori, restul nu se mai vad, ceea ce ii valideaza reciproc ca pretendenti firesti la disputarea finalei.

Si sigur ca pentru presedintele Iohannis cea mai buna finala posibila este cu Viorica Dancila, pentru ca automat toate fortele antiPSD s-ar alinia in spatele sau. Nu numai ca ar castiga, dar ar castiga la scor.

Reteta nu e noua. A fost aplicata, daca va amintiti, de Victor Ponta si Traian Basescu in 2014, cand fostul presedinte era vectorul de campanie al Elenei Udrea. Scopul era ecranarea totala a lui Klaus Iohnanis si propulsarea dnei Udrea in finala care sa fie castigata lejer de Victor Ponta, in timp ce dna Udrea sa capate validarea extrem de importanta a finalistului, adica numarul doi politic din tara.

Nu le-a iesit pentru ca Victor Ponta, cu mult prea sigur pe el, a comis erori monumentale, culminand cu gestionarea scandalului sectiilor din diaspora, dar si pentru ca electoratul dur al lui Traian Basescu a fost partajat de Elena Udrea cu Monica Macovei.

Dar anul acesta?

Campania pentru primul tur va fi probabil marcata de batalia dintre Klaus Iohannis si Viorica Dancila si nu ma indoiesc ca se va ajunge la CCR nu doar pentru chestiunea interimarilor.

Vor si capitaliza insa cei doi acest joc in doi? O reteta foarte buna poate deveni foarte proasta in functie de dozaj.

Tot acest razboi nu este doar al declaratiilor, este pe acte de putere si efectele lor, se poarta pe acoperisul unui stat blocat, nefunctional. Razboiul acesta este chiar un simptom al statului esuat si accentueaza exasperarea si disperarea societatii care si-a pierdut cu totul reperele institutionale.

Viorica Dancila va puncta probabil la CCR, unde majoritatea este neconditionat proPSD, va prelungi guvernarea agonizanta pe care nimeni nu vrea sa o preia acum, poate chiar va reusi sa incropeasca cu japca un vot de incredere.

Dar asta nu inlatura cele doua obstacole uriase pe care le are de trecut pentru a ajunge in finala:

1. PSD este praf, masinaria electorala din teritoriu nu da niciun semn ca s-ar pregati macar sa iasa din garaj, iar baronii nu discuta decat despre succesiune si succesor.

2. Aparitia lui Mircea Diaconu care se adreseaza fix electoratului dnei Dancila. Aceasta candidatura exotica nu are sanse reale de a ajunge in turul al doilea, inclusiv din motive logistice, dar a spulberat sansele si asa fragile ale dnei Dancila de a ajunge in finala.

In ceea ce-l priveste pe dl Iohannis, da, domnia sa se profileaza ca principalul adversar al PSD, dar pe care iata ca nu reuseste sa-l razbeasca nici macar cand lupta cu Viorica Dancila. Istoria celor 5 ani de mandat este una a unui lung sir de neputinte in raport cu PSD.

O trimite pe Viorica Dancila in Parlament. Si Viorica Dancila nu se duce. Si iar o trimite, iar Viorica Dancila nu se duce. Devine o situatie repetitiva care proiecteaza un presedinte neputincios si fara solutii in fara unui guvern neconstitutional.

Intre timp, acest guvern functioneaza si fara noii ministri, desi in conditii discutabile din punct de vedere constitutional, dna Dancila ataca la CCR. Ea este activa, ofensiva, in timp ce presedintele e doar defensiv.

Sentimentul de neputinta se va accentua daca presedintele va pierde la CCR sau daca dna Dancila va obtine o noua majoritate. Asa cum o mare dezamagire a fost ca Guvernul Dancila a ramas la guvernare dupa europarlamentare, desi presedintele promisese ca va fi schimbat.

Si culmea este ca dl Iohannis are si o importanta responsabilitate pentru toata nenorocirea pe care o provoaca dna Dancila cat timp domnia sa a desemnat-o fara obiectii cand Dragnea a propus-o.

Dna Dancila a fost inca o sansa acordata de Klaus Iohannis PSD-ului.

Pentru fiecare criza, ca e de guvern, ca e Caracal sau ce o mai veni, unii vor acuza o parte, altii vor acuza cealalta parte, dar imaginea generala de stat esuat ii erodeaza mai mult sau mai putin pe toti factorii de putere. Nimeni nu poate ramane Alba ca Zapada, cat timp este detinator al functiei, nu vreun aspirant.

Dezintegrarea statului pe care o acuza toata lumea este, ca ne place sau, imputabila, chiar daca in masuri diferite, tuturor factorilor de putere. Neputinta repetata a unui factor de putere nu este o scuza, chiar daca in anumite situatii poate avea cauze obiective. Poporul isi alege liderii care sa poata sa lupte, ca sa gaseasca solutii, nu pentru ca mereu sa fie neputinciosi si cu spatele la zid.

Razboiul dintre Klaus Iohannis si Viorica Dancila radicalizeaza si mobilizeaza nucleele dure, sunt convinsa ca asta se va vedea si in comentariile pe care le veti face la acest text, dar alegerile nu se castiga doar cu nucleul dur.

Desi ocupa scena, acest tip de razboi institutional ca o telenovela pe acoperisul statului distrus ii erodeaza pe ambii lui actori dincolo de bazinul fidelilor neconditionat si alimenteaza acel curent antipoliticieni consacrati care a maturat si alte tari europene si nu numai.


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

5 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare