Pericolul ascuns din alimentele pe care le consumăm zilnic. Sfaturile unui cunoscut nutriționist
Puțini dintre noi știu că multe din alimentele pe care le consumăm constant conțin concentrații importante de zaharuri, care în timp ne fac dependenți de dulce și ne îmbolnăvesc.
Și în pâine se găsește zahăr adăugat FOTO arhivă Adevărul
Multe din alimentele pe care le consumăm zilnic conțin diferite concentrații de zahăr fără ca cei care le cumpără să bănuiască acest lucru. Nu este vorba doar de băuturile carbogazoase și energizante, ci și de pâine și multe alte alimente unde nu te-ai aștepta să găsești zahăr.
Nutriționista Cornelia Mihăilă a declarat pentru „Adevărul” că ne este la îndemână să citim cu atenție etichetele produselor pe care le cumpărăm, astfel încât să știm pe viitor ce concentrații de zahăr se găsesc în acestea și la ce riscuri ne expunem.
„Zahărul se regăsește în multe din alimentele pe care le consumăm zilnic. Problema apare când vorbim de zahărul adăugat. Zahărul îl găsim în fructe, legume, cereale, lactate, dar producătorii, pentru a potența savoarea, vin cu zahărul adăugat în alimente”, explică Cornelia Mihăilă.
Zahăr adăugat poate fi găsit chiar și în covrigi și în cerealele integrale și în cele pentru copii. „Am descoperit că cerealele pentru copii conțin 78 de grame de zaharuri la suta de grame, iar asta înseamnă un pericol mare pentru sănătate, ce poate înseamna un surplus de greutate, diabet, probleme de circulație a sângelui și cardiovasculare”, avertizează specialistul.
Nutriționistul spune că cel mai important lucru pe care îl putem face este să urmărim eticheta produselor pe care intenționăm să le cumpărăm. Iaurturile cu fructe, de pildă, nu sunt considerate gustări, ci veritabile deserturi datorită concentrației de zahăr adăugat.
Capcana alimentelor cu zero calorii
Tot ce înseamnă sosuri, pornind de la ketchup, muștar și până la sosuri pentru paste, conțin, de asemenea, zahăr adăugat. Îl găsim în limonade, freshuri, în batoanele de ciocolată sau energizante, indiferent dacă se menționează pe ele că sunt „bio”.
„Ca să nu mai consumăm toate aceste produse este important să ne facem ordine în alimentație. Învățăm ceea ce numesc eu farfuria corectă și apoi o prioritizăm. Citim foarte bine eticheta produselor și dacă vedem că au zahăr printre primele două, trei ingrediente, înseamnă că este o cantitate mare și le evităm”, este sfatul Corneliei Mihăilă.
Dacă la ingrediente se specifică că produsul conține peste 25 grame de zaharuri totale la suta de grame, vorbim din nou de un exces de zahăr adăugat. În schimb, dacă conține 5 grame de zaharuri la suta de grame, putem consuma fără probleme acel produs.
Specialistul spune să nu cădem în capcana de-a gândi că un produs conține zero calorii, ceea ce înseamnă că nu ne îngrașă, deci nu ne face rău, dacă în schimb conține o cantitate apreciabilă de zahăr adăugat, pentru că, în timp, vom deveni dependenți de acestea și ne vor afecta sănătatea.
„ Îmi trezește dorința de a mânca dulce și de le cumpăra cât mai des. Crează astfel o dependență de dulce și la un moment dat voi face alegeri nesănătoase, pentru că va fi o chestie de necontrolat. Organizația Mondială a Sănătății recomandă să consumăm cam 50 de grame de zahăr pe zi sub diverse forme, ca să prevenim problemele de sănătate”, spune Cornelia Mihăilă.
Cum pregătim farfuria corectă
Problemele apar când intrăm în zona de carbohidrați. Una este ne luăm zahărul de care avem nevoie zilnic mâncând un măr și alte fructe, precum și legume, și cu totul altceva e să consumăm un aliment care conține zahăr adăugat.
„Din măr iau vitamine, minerale, fibrele mă ajută la sațietate, iar arderile sunt mai lente. Când consumăm alimente cu zahăr adăugat, arderile sunt rapide, nu avem valoare nutritivă în ele și nu ne oferă sațietate. Totul ține de alegeri”, face o scurtă comparație specialistul.
Din experiența cu pacienții săi ne dezvăluie că și consumul doar a unei pătrățele de ciocolată pe zi duce la o ușoară dependență. Dacă e mai mult decât atât, este o dependență în toată regula și va necesita o perioadă destul de lungă de timp pentru a scăpa de ea.
„ Dacă învățăm să ne organizăm farfuria corectă la fiecare masă, această dependență va dispare pentru că organismul nu va mai simți nevoia de dulce. De pildă, nu pun trei felii de pâine la masă, știind acum că și ea conține zahăr adăugat. Pun doar o felie și adaug multe crudități sau legume gătite, iar la final vin cu un fruct sau mai multe și nu vom ajunge niciodată la excese”, ne sfătuiește Cornelia Mihăilă.
Sursa: adevarul.ro