Pericolele invizibile care se ascund într-o cameră de hotel
Pentru cei mai mulți dintre noi, cazarea într-o cameră de hotel este fie o necesitate - gândiți-vă la călătoriile de afaceri - fie un lucru pe care îl așteptăm cu nerăbdare ca parte a unei vacanțe sau a unei excursii mai ample. În ambele situații există o mare probabilitate ca respectiva cameră de hotel, în ciuda modului în care ar putea părea cu ochiul liber, să nu fie chiar atât de curată.
Oricât de curată ar fi o cameră, ascunde germeni invizibili ochiului liberi FOTO Shutterstock
Un specialist în microbiologie a dezvăluit că nu contează prețul camerei, și chiar dacă este una scumpă, asta nu înseamnă neapărat că este mai puțin murdară, notează Science Alert.
Într-adevăr, oricine a stat în acea cameră a lăsat bacterii, ciuperci și viruși pe toată mobila, covoare, perdele și suprafețe.
Ceea ce rămâne din aceste depozite de germeni depinde de cât de eficient este curățată acea camera de către personalul hotelului. Și, să recunoaștem, ceea ce este considerat curat de către un hotel poate fi diferit de ceea ce consideri tu curat.
În mod obișnuit, evaluarea curățeniei camerei de hotel se bazează pe observații vizuale și olfactive - nu pe microbiologia invizibilă a spațiului, unde rezidă riscurile de infecție.
Totul începe la lift
Chiar înainte de a intra în cameră, gândește-te la butoanele liftului hotelului ca la niște focare de germeni. Acestea sunt apăsate tot timpul de mai multe persoane diferite, ceea ce poate transfera microorganisme pe suprafața butonului, precum și înapoi pe degetele celui care apasă.
Mânerele ușilor comune pot fi similare în ceea ce privește prezența germenilor, dacă nu sunt dezinfectate în mod regulat. Spălați-vă pe mâini sau folosiți un dezinfectant pentru mâini după ce ați folosit un mâner, înainte de a vă atinge apoi fața sau de a mânca sau bea.
Cele mai frecvente infecții pe care oamenii le iau din camerele de hotel sunt microbii de burtă - diaree și vărsături - împreună cu virusurile respiratorii, cum ar fi răcelile și pneumonia, precum și COVID-19.
Toaletele și băile tind să fie curățate mai temeinic decât restul unei camere de hotel și sunt adesea mediile cel mai puțin colonizate bacteriologic.
Deși, dacă paharul de băut din baie nu este de unică folosință, spălați-l înainte de a-l folosi deoarece nu puteți fi niciodată siguri că au fost curățate corespunzător. Mânerele ușilor de la baie pot fi, de asemenea, colonizate de agenți patogeni de la mâinile nespălate sau de la prosoapele murdare.
Feriți-vă de telecomandă
Patul, cearșafurile și pernele pot găzdui și ele niște vizitatori nedoriți. Un studiu din 2020 a constatat că, după ce un pacient presimptomatic cu COVID-19 a ocupat o cameră de hotel, a existat o contaminare virală semnificativă a multor suprafețe, nivelurile fiind deosebit de ridicate în interiorul cearșafurilor și a feței de pernă.
În timp ce cearceafurile și fețele de pernă pot fi mai degrabă schimbate între ocupanți, cuverturile de pat nu, ceea ce înseamnă că aceste țesături pot deveni rezervoare invizibile pentru agenții patogeni - la fel de mult ca un scaun de toaletă. Deși, în unele cazuri, cearșafurile nu sunt întotdeauna schimbate între oaspeți.
Mai puțin gândit este ceea ce stă pe biroul camerei de hotel, pe noptieră, pe telefon, pe ceainic, pe mașina de cafea, pe întrerupătorul de lumină sau pe telecomanda televizorului - deoarece aceste suprafețe nu sunt întotdeauna igienizate între ocupanți.
Viruși precum norovirusul pot trăi într-o formă infecțioasă timp de câteva zile pe suprafețele dure, la fel ca și COVID-19 - iar intervalul de timp tipic între schimburile de camere este adesea mai mic de 12 ore.
Mobilierul din țesături moi, cum ar fi pernele, scaunele, perdelele și jaluzelele, este, de asemenea, dificil de curățat și este posibil să nu fie dezinfectat decât pentru a îndepărta petele între oaspeți, așa că spălarea mâinilor după ce le atingeți ar putea fi o idee bună.
Oaspeți neinvitați
Dacă toți acești germeni și suprafețele murdare nu sunt de ajuns pentru a te confrunta cu ei, trebuie să te gândești și la ploșnițele de pat. Aceste insecte hematofage sunt experte în a se secreta în spații înguste și mici, rămânând latente fără să se hrănească timp de luni de zile.
Spațiile mici includ crăpăturile și fisurile din bagaje, saltele și lenjeria de pat. Gândacii de pat sunt răspândiți în Europa, Africa, SUA și Asia - și sunt adesea găsiți în hoteluri. Și doar pentru că o cameră arată și miroase a curat, nu înseamnă că nu pot exista gândaci de pat la pândă.
Din fericire, este puțin probabil ca mușcăturile de ploșnițe să vă provoace o boală transmisibilă, dar zonele mușcate pot deveni inflamate și infectate. Pentru depistarea gândacilor de pat, mușcăturile de piele roșiatică și petele de sânge de pe așternuturi sunt semne ale unei infestări active.
Deoarece hotelurile de rang înalt tind să aibă o utilizare mai frecventă a camerelor, o cameră mai scumpă la un hotel de cinci stele nu înseamnă neapărat o curățenie mai mare, deoarece costurile de curățare a camerelor reduc marjele de profit. Așadar, oriunde te cazezi, ia cu tine un pachet de șervețele antiseptice și folosește-le pe suprafețele dure din camera de hotel.
Sursa: adevarul.ro