Pericolele intervenților chirurgicale în cabinete neautorizate: injectările cu botox pot provoca botulism sau HIV

Pericolele intervenților chirurgicale în cabinete neautorizate: injectările cu botox pot provoca botulism sau HIV

De la botulism la HIV, poveștile alarmante legate de tratamentele cosmetice minim invazive au ieșit în evidență pe măsură ce consumatorii apelează din ce în ce mai mult la practicieni fără licență, relatează BoF.

foto injectie cu acid hialuronic

Pericolele injecțiilor cu botox sau acid hialuronic FOTO Shutterstock

În martie, departamentul de sănătate din statul Tennessee a raportat patru cazuri de intoxicație cu botulism , doi pacienți necesitând îngrijiri intensive.

Potrivit lui Christine Thomas, directorul medical al departamentului, aceasta a fost prima dată când departamentul a primit rapoarte de la pacienți care au fost supuși recent unor injecții faciale cosmetice, iar aceste apeluri au venit „în decurs de două zile”.

Departamentul a notificat autoritățile de reglementare, ceea ce a condus la o anchetă în mai multe state care a scos la iveală faptul că pacienților li s-a injectat Botox contrafăcut. Până în iulie, au fost raportate cazuri în nouă state, 17 persoane fiind intoxicate cu botulism din cauza produselor false.

Autoritățile sunt din ce în ce mai îngrijorate de creșterea numărului de practicieni neautorizați care oferă tratamente la domiciliu la prețuri reduse, trăgând un semnal de alarmă cu privire la proceduri considerate în general sigure. Dr. Sachin M. Shridharani, un chirurg plastician din New York, a declarat că oamenii subestimează adesea riscurile unor tratamente precum Botox și plombele, crezând că acestea sunt inofensive.

El a tratat mai multe cazuri grave de pacienți care au cerut ajutor după proceduri ratate din surse necalificate. Într-unul dintre cazuri, o femeie și-a pierdut o parte din buză după moartea țesutului în urma unui tratament de umplere a buzelor de la un furnizor fără licență, în timp ce o altă femeie a suferit necroză a pielii de pe nas după o procedură de umplere.

Observăm o creștere a numărului de proceduri efectuate de medici necalificați sau care nu sunt clinicieni”, a explicat Dr. Shridharani. „Există efecte secundare grave, dar oamenii fie nu sunt conștienți de ele, fie presupun că riscurile sunt minime. Ei își doresc atât de mult tratamentul încât își asumă riscul și speră la ce este mai bun.”

În timp ce riscurile operațiilor estetice nereușite sunt cunoscute publicului de ani de zile, pericolele injecțiilor de la surse necalificate abia acum încep să atragă atenția.

Potrivit Societății Americane a Chirurgilor Plastici, procedurile minim invazive, cum ar fi tratamentele cu Botox și acid hialuronic, au crescut cu 7% anul trecut, urmând ca peste 25 de milioane de proceduri să fie efectuate în 2023. Numai injecțiile cu neuromodulatori au crescut cu 9 procente, ajungând la 9,4 milioane.

Ca răspuns la cererea în creștere și la proliferarea medspas-urilor care oferă tratamente precum Botox și materiale de umplutură, autoritățile de reglementare din SUA au sporit supravegherea procedurilor cosmetice minim invazive. Aceste tratamente, cândva efectuate în principal în cabinetele medicale, sunt acum mai accesibile în medspas, contribuind la normalizarea și popularitatea lor în rândul consumatorilor.

Cu toate acestea, incidente precum contractarea HIV de către patru persoane după o procedură de microneedling la un medspa fără licență au scos în evidență riscurile. Medicii și autoritățile sanitare subliniază că, deși aceste proceduri sunt minim invazive, pericolele nu trebuie subestimate, în special atunci când sunt efectuate în afara unui mediu medical reglementat.

Pe măsură ce cererea crește, iar persoanele influente și celebritățile promovează aceste tratamente, consumatorii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență și să verifice cu atenție licențele practicienilor și autenticitatea produselor. Allergan, producătorul Botox, a luat măsuri pentru a aborda problema produselor contrafăcute și a emis orientări pentru identificarea acestora, experții sperând că acest lucru va proteja mai bine consumatorii.

Cazuri similare au fost raportate și în România. În mai 2023, o tânără din București a fost arestată după ce a efectuat injecții în buze cu acid hialuronic, în urma cărora mai multe femei au fost spitalizate cu complicații, potrivit Știrile Pro TV. Ea nu avea nicio calificare și efectua procedurile în apartamentul său. De asemenea, ea a atras atenția medicilor după ce a încercat să își efectueze singură mărirea buzelor.

O altă femeie este cercetată din 2022 pentru că ar fi efectuat proceduri de chirurgie plastică sau dermatologie, inclusiv injecții cu acid hialuronic, pentru cel puțin 20 de femei într-o locație neautorizată din București și o alta din județul Constanța.

Problema i njecțiilor ilegale cu Botox și acid hialuronic este, de asemenea, în creștere în România, aceste tratamente devenind comune în multe saloane de înfrumusețare, deși nu întotdeauna efectuate de medici esteticieni autorizați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...