Pericol în Marea Neagră din cauza temperaturilor record. Am putea avea furtuni cu valuri de 12 metri și vânt peste 140 km/h

Pericol în Marea Neagră din cauza temperaturilor record. Am putea avea furtuni cu valuri de 12 metri și vânt peste 140 km/h

Marea Neagră este din ce în ce mai caldă, atrag atenția specialiștii, iar acest lucru ar putea afecta pe termen lung fauna și ecosistemul.

Marea Neagră este tot mai caldă FOTO: Arhivă

Marea Neagră este tot mai caldă FOTO: Arhivă

Marea Neagră avea la începutul lunii august temperaturi de 29,5 grade Celsius, valoare care nu a mai fost atinsă de mai bine de două decenii.

Același lucru s-a întâmplat și în Marea Mediterană, unde apele fierb la propriu. Se știe că ecosistemul Mediteranei este legat de Marea Neagră, iar dezechilibrul sistemului poate provoca și un nou tip de furtuni nemaîntâlnite în zona noastră.

Curenții care vin dinspre Bosfor și Dardanele au reușit să le ridice temperatura cu 2-3 grade, în ultimele luni, spun specialiștii.

„Dacă temperatura apei se menține așa până în septembrie, s-ar putea să avem aceste furtuni subtropicale foarte puternice. De obicei se formează in sudul Mării Negre și ajung în tara noastră prin Dobrogea si se manifesta prin ploi abundente de lungă durată, vânt puternic”, spune Alex Trandafir, climatolog, potrivit stirileprotv.ro.

Prima furtună de acest gen a fost înregistrată în județul Constanța, anul trecut, în noiembrie, când marea a ridicat valuri de 12 metri, iar vântul a suflat cu peste 140 de kilometri pe oră.

„Furturile din Mediterană încep să capete nuanțe de uragan. Trec Bosforul, trec în Marea Neagră. Anul trecut, în noiembrie, am avut cea mai mare furtună înregistrată de multă vreme pe Marea Neagra cu nave aruncate pe uscat”, este de părere Adrian Bâlbă, biolog marin.

Potrivit specialiștilor de la NASA, încălzirea marilor și oceanelor a înregistrat, în ultimii 50 de ani o creștere exponențială, n emaiîntâlnită în istoria omenirii.

Deși pe termen lung continuarea încălzirii ar putea duce la schimbări ale ecosistemului, pentru pescarii români a apărut un efect pozitiv. Mulți pești din Mediterană migrează aici.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Care este țara europeană cu cele mai urâte și mai depresive orașe, potrivit unui top realizat de un împătimit al călătoriilor

2 Demonstrație de forță rară a SUA în Europa. Avioane F-35, într-o misiune fulger, au exersat lovirea unor ținte care apar pentru foarte puțin timp

3 „Nu ar trebui să se plângă” / David Popovici, atacat de Monica Iagăr, fostă campioană europeană și reprezentantă AUR

4 E disperare mare în AUR, Simion și Piperea dau atacul la voturile pensionarilor

5 Atac mafiot în Halkidiki / Mai multe persoane au fost împușcate și înjunghiate într-un bar