Pericol de viituri: Debit record pe Dunăre, avertizări de Cod Galben și Portocaliu

Pericol de viituri: Debit record pe Dunăre, avertizări de Cod Galben și Portocaliu

Autoritățile avertizează asupra pericolului creșterii debitului Dunării, care ar putea atinge 9.000 mc/s, pe fondul precipitațiilor abundente din zona afluenților. Zone precum Galați, afectate recent de inundații, necesită măsuri urgente de prevenție, avertizează Ministerul Mediului.

Dunărea,  a fost supravegheată din elicopter de ministrul mediului - Foto Facebook Mircea Fechet

Dunărea, a fost supravegheată din elicopter de ministrul mediului - Foto Facebook Mircea Fechet

Specialiștii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au anunțat că debitul maxim al Dunării ar putea ajunge la 8.000 mc/s, fără a depăși 9.000 mc/s. Informația a fost comunicată în cadrul unei ședințe a Comitetului ministerial pentru situații de urgență (CMSU), organizată vineri de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

În ceea ce priveşte Dunărea, hidrologii au informat că se menţine prognoza emisă ieri (joi, 26 septembrie, n.r.), cu valoare maximă aşteptată pe data de 1 octombrie, de 7.600 mc/s, maxim care se va menţine, probabil, şi pe data de 2 octombrie. În cazul în care vor fi precipitaţii importante în zona afluenţilor Dunării, din Serbia, este posibil să se atingă un debit maxim al Dunării 7.800-8.000 mc/s. De asemenea, pe sectorul românesc, ca urmare a precipitaţiilor care se vor înregistra în zilele următoare, hidrologii estimează că debitul nu va depăşi 9.000 mc/s”, se arată într-un comunicat de presă al MMAP, citat de Agerpres.

Conform informațiilor furnizate, ședința extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) a fost convocată în urma emiterii unor avertizări meteorologice de Cod galben și Cod portocaliu de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM), precum și a unei avertizări hidrologice elaborate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Buna funcţionare a dispeceratelor este vitală şi ne poate ajuta să câştigăm acele minute importante pentru a acţiona. Este, de asemenea, foarte important să monitorizăm din teren evoluţia debitelor pentru a fi evitată, astfel, orice întârziere în comunicarea informaţiilor, iar prevenţia pentru localităţile din avalul cursurilor de apă trebuie să fie întărită şi orice modificare a debitelor trebuie comunicată imediat autorităţilor”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet , prezent la discuţii.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a solicitat o atenție sporită pentru zona Galați, recent afectată de inundații, unde albiile sunt colmatate. De asemenea, el a cerut asigurarea unor servicii de permanență pentru bazinul hidrografic al Siretului și Prutului Bârlad. În plus, Fechet a cerut verificarea siguranței amenajărilor hidrotehnice și a acumulărilor de apă din zonele vizate de avertizările hidrologice. Hidroelectrica a confirmat că toate descărcătoarele hidraulice din aceste zone sunt funcționale.

Cod Galben și Portocaliu emis de ANM

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări de Cod Galben și Cod Portocaliu , valabile între 28 septembrie și 30 septembrie, vizând instabilitatea atmosferică și precipitațiile abundente.

În perioada inițială, zonele Banat, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei se vor confrunta cu averse semnificative, descărcări electrice și intensificări ale vântului

Apoi, de la 29 septembrie, fenomenele severe se vor extinde la nivel național, cu ploi ce pot atinge până la 50 l/mp și vânt cu rafale de până la 70 km/h în anumite regiuni.

În intervalul menționat, aversele se vor extinde în toată țara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.”, a transmis ANM.

De asemenea, în zonele montane, precipitațiile vor include lapoviță și ninsoare la altitudini mai mari de 1700 m.

Între 29 septembrie, ora 10 și 30 septembrie, ora 12, nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, Carpații Meridionali și Orientali vor fi vizate de ploi torențiale și abundente.

În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp.”, au mai precizat meteorologii.

Ce spun Apele Române

Reprezentanții Administrației Naționale "Apele Române" (ANAR) au anunțat că au suplimentat materialele de intervenție pentru zonele afectate și au mobilizat buldozere și excavatoare pentru a preveni problemele cauzate de colmatare. De asemenea, a fost finalizată linia de apărare provizorie cu panouri de aluminiu în localitatea Islaz, la confluența râului Olt cu Dunărea, iar lucrările de consolidare au continuat pe sectoarele de dig Stelnica - Bordușani, Ciocănești și Borcea.

În ceea ce privește debitul Dunării, specialiștii de la ANAR consideră că nu se preconizează probleme majore.

Reprezentanții Hidroelectrica au menționat că acumulările de apă sunt pregătite și că există rezerve suficiente pentru a face față debitelor suplimentare sau viiturilor.

În acest context, turiștii sunt sfătuiți să evite deplasările în zonele afectate de avertizări hidrometeorologice și să respecte indicațiile autorităților. De asemenea, autoritățile locale ar trebui să colaboreze cu operatorii de apă și canalizare din zonele respective, deoarece precipitațiile abundente pot duce la depășirea capacității de preluare a canalizărilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 România, surprinzător pas tehnologic militar

2 „Am descoperit întâmplător. Mă consider un consumator înșelat și dezamăgit” / Mihaela Bilic face o dezvăluire despre Cola

3 S-a furat mireasa. Din cavou...

4 Ucraina prezintă în premieră sistemul Skynex în acțiune. Pare tehnologie militară din secolul următor

5 Scandal uriaș în țara vecină! / „Guvernul Orban ar preda Ungaria rușilor fără luptă”