Pericol de dezastru natural în Marea Roșie. Pentagonul avertizează că au loc scurgeri de petrol din vasul atacat de houthi

Pericol de dezastru natural în Marea Roșie. Pentagonul avertizează că au loc scurgeri de petrol din vasul atacat de houthi

Un vas sub pavilion grecesc, atacat de rebelii Houthi în Marea Roșie, pare să scurgă petrol, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, care a avertizat despre o „potențială catastrofă ecologică” într-una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume.

Petrolierul grecesc a fost atacat de rebelii houthi în urmă cu o săptămână FOTO @EUNAVFORASPIDES / X

Petrolierul grecesc a fost atacat de rebelii houthi în urmă cu o săptămână FOTO @EUNAVFORASPIDES / X

Sounion a fost atacat cu proiectile săptămâna trecută, după ce grupul susținut de Iran a vizat tancul petrolier ca parte a unei campanii de luni de zile asupra navelor de-a lungul rutei maritime, relatează CNN .

Houthii, care controlează cele mai populate regiuni din Yemen, susțin că atacurile sunt un răspuns la ofensiva israeliană în Gaza – care a ucis peste 40.000 de palestinieni și a devastat mari părți din teritoriu.

Armata israeliană a lansat ofensiva după atacurile conduse de Hamas pe 7 octombrie asupra sudului Israelului, care au lăsat aproximativ 1.200 de persoane ucise și peste 250 răpite, potrivit autorităților israeliene.

Imagini au apărut în ultimele zile cu mingi de foc portocalii strălucitoare care se dezlănțuie peste navă. Sounion transporta aproximativ un milion de barili de petrol brut, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder.

Nava naviga din Irak spre Grecia când a fost atacată, potrivit lui Ryder. Întreaga echipă de 23 de marinari filipinezi și doi ruși a evacuat transportatorul.

„MV Delta Sounion se află acum imobilizată în Marea Roșie, unde este în prezent în flăcări și pare să scurgă petrol, prezentând atât un pericol de navigație, cât și o potențială catastrofă ecologică”, a spus Ryder.

Potrivit a doi oficiali americani din domeniul apărării, scurgerea de petrol arzând pare să fie, de fapt, fie combustibil, fie ulei de motor de la navă însăși. Barilii de petrol brut nu sunt în flăcări, au spus oficialii. Dar preocuparea majoră este că incendiul în desfășurare ar putea să se extindă rapid și să riște aprinderea unui milion de barili de petrol brut.

Daunele aduse navei reprezintă un „risc de navigație și o amenințare gravă și iminentă de poluare regională”, potrivit EUNAVFOR ASPIDES, o misiune europeană de securitate maritimă defensivă destinată protejării navelor comerciale și comerciale în Marea Roșie, Oceanul Indian și Golful.

Atacurile houthi au scufundat cel puțin două nave și au ucis trei membri ai echipajului în Marea Roșie, care se conectează cu Canalul Suez, o arteră vitală care reprezintă 10-15% din comerțul mondial.

Grupul susținut de Iran va încheia un „armistițiu temporar” pentru a permite navelor de salvare să ajungă în zonă pentru a stinge incendiul, a declarat miercuri Misiunea Permanentă a Iranului la ONU.

Dar misiunea a avertizat că „atâta timp cât războiul din Gaza persistă”, houthii vor „continua să vizeze tancurile petroliere destinate regimului israelian în Marea Roșie” – referindu-se la grupul cunoscut și sub numele de Ansar Allah (Susținătorii lui Dumnezeu).

La începutul acestui an, principalele grupuri de transport maritim au cerut guvernelor să oprească atacurile rebelilor houthi din Marea Roșie, care au făcut ca costurile să crească vertiginos , deoarece companiile au recurs la rute alternative de transport de marfă cu timp de călătorie mai lung.

Departamentul de Stat al SUA a îndemnat houthii să înceteze atacurile de-a lungul rutei de transport aglomerate și a cerut altor națiuni să „intervină pentru a ajuta la prevenirea acestui dezastru ecologic”.

Cea mai mare deversare de petrol dintr-o navă a fost înregistrată în 1979, când aproximativ 287.000 de tone metrice de petrol s-au scurs din Atlantic Empress după ce s-a ciocnit cu un alt transportator în Marea Caraibelor în timpul unei furtuni, potrivit Federației Internaționale a Proprietarilor de Petroliere pentru Poluare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 „Are 36 de kilometri și nu mai pornește, vă vine să credeți?”