Percheziții masive în Republica Moldova. Oamenii oligarhului Ilan Șor, luați pe sus de mascați pentru corupție electorală

Percheziții masive în Republica Moldova. Oamenii oligarhului Ilan Șor, luați pe sus de mascați pentru corupție electorală

11 lideri teritoriali ai Blocului Victorie, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au ajuns pe mâna structurilor de drept în ultimele două zile, aceștia fiind încătușați în urma a 30 de percheziții efectuate în diverse zone ale Republicii Moldova.

11 membri ai Blocului Victorie au fost reținuți în ultimele două zile. FOTO: Cna.md

11 membri ai Blocului Victorie au fost reținuți în ultimele două zile. FOTO: Cna.md

Descinderile din perioada 29-30 octombrie au avut loc în municipiul Chișinău și în zece raioane ale Republicii Moldova, printre care se numără Orhei, Florești, Sîngerei, Dubăsari, Criuleni, Șoldănești, Ocnița, Edineț, Nisporeni și Cimișlia.

Iar pe lângă rețineri, acestea s-au soldat cu ridicarea mai multor obiecte care demonstrează implicarea suspecților în mituirea alegătorilor moldoveni, dar și în finanțarea ilegală a partidelor, fiind vorba de ,, telefoane mobile, tablete și stick-uri, care conțin informații importante pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în cauzele penale, mijloace bănești, materiale electorale, liste ale persoanelor vizate în anchetă, înscrisuri de ciornă, pliante, bannere, legitimații de partid, bonuri care confirmă anumite transferuri bănești”, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Atât încătușările, cât și perchezițiile au avut loc în mai multe cauze penale deschise ,,pentru finanțarea ilegale a partidelor și a coruperii electorale, dar și în baza declarațiilor persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, și acum colaborează cu ancheta”.

Persoanele care au primit bani în schimbul voturilor oferite unuia dintre candidații susținuți de Kremlin riscă o amendă de până la 38.000 de lei moldovenești, adică echivalentul a circa 2.000 de euro.

Amenzi de milioane

Între timp, zeci de moldoveni au fost amendați pentru că și-au vândut votul Kremlinului, iar reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au anunțat că au aplicat amenzi de peste 2 milioane de lei moldovenești, adică echivalentul a peste 103.000 de euro.

,,La această etapă instituția are spre examinare circa 1000 de procese-verbale de constatare a contravenției prevăzute de art. 47 prim Cod Contravențional – coruperea electorală pasivă, recepționate de la Poliție. CNA atenționează asupra faptului că persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală. De asemenea, reamintim că persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la 5 ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise se pedepsește cu până la 6 ani de închisoare și cu amendă de peste 67 de mii de lei. Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei”, au informat reprezentanții CNA.

Candidații Kremlinului

Rețeaua oligarhului Ilan Șor ar fi cumpărat voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie pentru patru candidați susținuți de Kremlin : Alexandr Stoianoglo, Vasile Tarlev, Irina Vlah și Victoria Furtună. Aceste informații provin din discuții descoperite într-un chat de pe aplicația Telegram, găsite pe unul dintre telefoanele confiscate în timpul descinderilor care au vizat reprezentanții Blocului Victorie.

În componența Blocului Victorie/ Pobeda sunt patru formațiuni controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, mai exact Șansă, Renaștere, Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Victorie.

Ilan Șor, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde din luna februarie de justiția de la Chișinău la Moscova.

În luna aprilie 2023, Ilan Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară. El a fugit din Republica Moldova în 2019, când Partidul Democrat din Moldova (PDM), formațiunea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 LIVE Imagini impresionante de la protestul celor aproape 100.000 de români din București

3 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

4 Așa este în America...

5 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...