Percheziții la o grupare suspectată de înșelăciune cu prejudiciu de 28 milioane de lei. Cum acționa rețeaua
Un om de afaceri s-a ales cu o pagubă de zeci de milioane de lei după ce un antreprenor străin, ajutat de alte șase persoane, l-au convins să le livreze 80 de autovehicule de transport, iar plata au făcut-o cu bilete la ordin fără acoperire.
Polițiștii au efectuat 23 de percheziții domiciiliare în acest caz FOTO arhivă Adevărul
Pe 20 iulie, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Ilfov efectuează 23 de percheziții domiciliare pe raza județului Ilfov și a municipiului București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave și tăinuire.
„În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2021, asociatul unic al unei societăți comerciale, cetățean străin, împreună cu alte trei persoane, au constituit un grup infracțional organizat , la care au aderat alți trei membri, în scopul prejudicierii unei alte societăți comerciale, prin crearea unor false relații comerciale, prejudiciul adus victimei ridicându-se la aproximativ 28.000.000 lei”, au stabilit anchetatorii.
În acest sens, liderul grupului infracțional, i-a prezentat persoanei vătămate, parte din membrii grupului, ca fiind persoane influente în mediul de afaceri, cu contracte încheiate cu instituții ale statutului, în scopul de a o determina să încheie contracte cu societatea sa.
Bilete la ordin fără acoperire
Pentru a întări convingerea victimei că relația comercială va fi benefică pentru ambele părți, membrii grupului infracțional au contractat aproximativ 2.500 tone de produse agricole care s-au livrat parțial (1.150 tone), iar pentru inducerea în eroare a persoanei vătămate, au fost emise bilete la ordin pentru restul cantității.
Următorul contract având ca obiect 220 de autovehicule de transport, a fost prezentat tot ca o achiziție destinată unei instituții publice, ce urma să fie achitat tot cu bilete la ordin, persoana vătămată livrând 80 de astfel de autovehicule, pe care membrii grupului le-au depozitat în diverse locații, în vederea valorificării.
„La data scadentă, persoana vătămată a constatat că biletele la ordin emise pentru ambele contracte nu aveau acoperire. Audierea suspecților, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere , se va desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală”, susțin procurorii DIICOT.
Acțiunea beneficiază de sprijinul B.C.C.O. București, S.C.C.O. Călărași, S.C.C.O. Giurgiu și S.C.C.O. Teleorman. La acţiune participă şi jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Suportul de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.
Sursa: adevarul.ro