Percheziţii într-un caz de piraterie online. ''Regele etnobotanicelor'', vizat

Percheziţii într-un caz de piraterie online. ''Regele etnobotanicelor'', vizat

Poliția Română efectuează, luni dimineaţă, 9 percheziții în București, la locuințele unor persoane bănuite că ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 1.500.000 de euro prin punerea la dispoziția publicului de opere protejate (programe de televiziune) şi de utilizare a unor mărci înregistrate fără consimțământul titularilor şi spălare de bani. Este vizat Alin Rotaru, supranumit "regele etnobotanicelor", rude şi prieteni ai acestuia.

Luni, 12 octombrie, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de urmărire penală și criminalistică, efectuează 9 percheziţii pe raza municipiului Bucureşti, la locuinţele a 4 persoane şi la sediile unor societăţii controlate de acestea.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2013-2015, cei în cauză ar fi creat mai multe pagini de internet, prin intermediul cărora ar fi pus la dispoziţia publicului şi ar fi retransmis, contra cost, programe ale unor posturi de televiziune cu acces restricţionat, fără a avea acordul acestora, încălcând astfel prevederile în materia drepturilor de autor.

Pentru a comercializa dispozitivele speciale de recepţie a acestor programe şi pentru a încasa sume de bani de la abonaţi, aceștia ar fi înfiinţat numeroase societăţi atât în România cât şi în alte state (inclusiv societăţi de tip „off-shore” înfiinţate în Cipru şi SUA-Delaware).

Cu ajutorul societăților înființate, ar fi disimulat tranzacţiile efectuate şi ar fi ascuns veniturile obţinute din aceste activităţi ilicite, mare parte din sumele obţinute în acest mod fiind reinvestite.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională, estimat până în prezent, este de aproximativ 1.500.000 de euro.

Cei vizați vor fi conduși, pentru audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma probatoriului administrat, urmând a fi dispuse măsurile procedural penale care se impun.

Cele 4 persoane sunt cercetate pentru săvâşirea infracțiunilor de punerea la dispoziția publicului de opere protejate (programe de televiziune) şi de utilizare a unor mărci înregistrate fără consimțământul titularilor şi spălare de bani.

Acțiunea beneficiază de sprijinul specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, precum şi al luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”