Percheziții în Călărași: Infractorii erau în legătură cu un serviciu de curierat. 150 lei pentru fiecare colet livrat

Percheziții în Călărași: Infractorii erau în legătură cu un serviciu de curierat. 150 lei pentru fiecare colet livrat

Polițiștii de la Direcția de Investigații Criminale din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial București, au constatat în urma perchezițiilor care s-au efectuat luni la Călărași că persoane acuzate că au înșelat o companie de telefonie mobilă erau în legătură și cu un serviciu de curierat rapid, care percepea ilegal suma de 100 - 150 lei pentru fiecare colet livrat, a anunțat comisar șef Nicolae Cristea, director adjunct Direcția de Investigații Criminale.

Oficialul IGPR a explicat că firma de telefonie este persoana juridică prejudiciată și că la percheziții au fost găsite facturi și alte documente într-un loc disimulat în care infractorii au încercat să scape de urme.

Printre cei care au comis infracțiunile este și o tânără de 19 ani. "Ea suna la victime și ca operatoare a societății de telefonie cerea contul de acces al abonamentului de telefonie", a explicat reprezentantul IGPR.

"O grupare specializată în infracțiuni de înșelăciune prin accesarea frauduloasă a unei platforme a lansat în mediul virtual o ofertă de intermediere a unor locuri de muncă în străinătate și a găsit mai mulți clienți. Le-a solicitat acestora numărul de telefon, contul de acces la o societate de telefonie mobilă și apoi au accesat platforma online a unei firme de telefonie mobilă și au obținut 55 de abonamente cu aparate telefonice de ultimă generație aferente contractelor. Ei au vândut ulterior aceste telefoane la jumătate de preț. S-au bucurat de sprijinul unui serviciu de curierat rapid care solicita 100 — 150 lei pentru fiecare colet livrat", a oficialul IGPR.

Prețul telefoanelor vândute era de 3.000 — 4.000 lei.

Cei care au cumpărat cu bună credință telefoanele vor trebui să le dea organelor de anchetă pentru continuarea cercetărilor , urmând să se adreseze pe cale juridică împotriva celor vinovați ca să își recupereze banii.

Comisar șef Nicolae Cristea a recomandat, în declarația susținută luni, ca oamenii care doresc să aplice pentru un loc de muncă în străinătate să o facă numai la societățile atestate, nu la persoanele fizice sau în mediul online oferind date personale necunoscuților.

Polițiștii de la Direcția de Investigații Criminale din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorilor DIICOT — Serviciul Teritorial București, au efectuat luni percheziții domiciliare pe raza județul Călărași, la locuințele unor persoane acuzate că au înșelat o companie de telefonie mobilă.

Polițiștii urmează să pună în aplicare mandate de aducere emise pe numele a 18 persoane.

Cei în cauză sunt bănuiți că, folosind datele unor persoane care aplicau pentru contracte de muncă în străinătate, ar fi creat conturi de utilizator online pe o platformă de telefonie și ar fi încheiat abonamente în urma cărora beneficiau de prețuri promoționale pentru telefoane mobile de ultimă generație.

Din primele cercetări a reieșit că, în perioada noiembrie 2014 — iunie 2015, membrii grupării au obținut 55 de terminale mobile și un număr similar de abonamente aferente de furnizare a serviciilor telefonice.

Pentru derularea activităților ilicite, aceștia ar fi indus în eroare reprezentanții unei companii de telefonie prin accesarea fără drept a sistemului informatic al acesteia, respectiv a conturilor de utilizator ale mai multor persoane.

Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat un prejudiciu de 11.592 lei, respectiv 30.000 euro, echivalentul a 55 de terminale mobile și a unui număr similar de abonamente de furnizare a serviciilor de telefonie mobilă aferentă.

Trei persoane, doi bărbați și o femeie, toți din județul Călărași, sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, constituire a unui grup infracțional organizat și acces ilegal la un sistem informatic.

La acțiune au participat 30 de polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Institutului Național de Criminalistică, IPJ Prahova, IPJ Giurgiu și IPJ Călărași. De asemenea, pentru efectuarea activităților operative echipele de poliție sunt sprijinite de Brigadă Specială de Intervenție a Jandarmeriei. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”