Percheziţii în Bucureşti şi Prahova la persoane suspectate de fraudă informatică

Percheziţii în Bucureşti şi Prahova la persoane suspectate de fraudă informatică

Procurorii DIICOT Ploieşti şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, miercuri, trei percheziţii în Bucureşti, Ploieşti şi Drăgăneşti la locuinţele a două persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, alterarea integrităţii datelor informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în data de 29 septembrie, unul dintre suspecţi a apelat serviciul de relaţii cu clienţii al unei companiei telefonice şi, recomandându-se ca fiind persoana vătămată, a solicitat portarea numărului de telefon ce-i aparţinea acesteia pe o altă cartelă SIM, fără număr.

Ulterior, în aceeaşi zi, aflându-se în posesia numărului de telefon al persoanei vătămate, a apelat serviciul de relaţii cu clienţii al unei unităţi bancare şi, atribuindu-şi identitatea persoanei vătămate, a solicitat şi obţinut de la reprezentanţii acesteia resetarea parolei de acces pentru aplicaţia de internet banking, noua parolă fiind transmisă prin SMS.

"Aflându-se în posesia datelor de logare la aplicaţie, suspectul, fără drept, a efectuat conversia sumei de 9.000 euro în lei în contul persoanei vătămate, după care a transferat la data de 29.09.2019 din acelaşi cont sumele de 23.000 lei, respectiv 20.000 lei într-un alt cont bancar, deschis la aceeaşi unitate bancară. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat faptul că, în perioada 27 - 29.09.2019, suspecţii au prejudiciat şi alte două persoane, folosind acelaşi mod de operare, valoarea totală a prejudiciului cauzat ridicându-se la suma de 231.500 lei. Pentru a nu fi depistaţi, sumele de bani obţinute din activitatea infracţională au fost folosite de către suspecţi pentru cumpărarea mai multor bunuri de lux, cu valoare mare, aceştia identificând persoane care aveau postate spre vânzare, pe site-uri specializate, astfel de bunuri. Sub pretextul că sunt adevăraţii titulari ai conturilor, suspecţii au efectuat transferurile financiare în conturile bancare aparţinând vânzătorilor, primind în schimb bunurile", se arată în comunicat.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 22 de telefoane mobile şi cartele SIM, 16 sisteme informatice şi dispozitive de stocare a datelor informatice, 15 ştampile şi dispozitive de aplicare a timbrului sec, deţinute fără drept, înscrisuri şi suma de 3.040 euro.

Cele două persoane vor fi aduse la sediul DIICOT Ploieşti pentru audieri.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi al jandarmilor de la Gruparea Mobilă de Jandarmi "Matei Basarab" Ploieşti. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…