Percheziții DIICOT în Olt, Teleorman și București: Bercea Mondialu și membrii familiei sale, suspectați de cămătărie și șantaj

Percheziții DIICOT în Olt, Teleorman și București: Bercea Mondialu și membrii familiei sale, suspectați de cămătărie și șantaj

Procurorii DIICOT, însoţiţi de mascaţi au descins, miercuri dimineaţă, la mai multe locaţii din Olt, Teleorman şi Bucureşti, într-un dosar de cămătărie şi şantaj. Potrivit unor surse, ancheta îi vizează pe Bercea Mondialu şi mai mulţi membri ai familiei sale.

Percheziţii în Olt, Teleorman şi Bucureşti. Foto arhivă

Percheziţii în Olt, Teleorman şi Bucureşti. Foto arhivă

Miercuri, 2 aprilie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, au efectuat 11 percheziții domiciliare în județele Olt, Teleorman și în municipiul București. Acțiunea vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în cămătărie și șantaj.

Câteva surse au declarat pentru Adevărul că acţiunea de miercuri dimineaţă i-a vizat pe Bercea Mondialu şi mai mulţi membri ai familiei sale.

Sursă video: Poliţia Română

Din probele administrate în dosar a rezultat că, în cursul anului 2022, cinci persoane au inițiat și constituit, pe criterii familiale, o grupare infracțională cu scopul de a obține câștiguri ilegale din acordarea de împrumuturi cu dobânzi excesive. Dobânzile lunare percepute de suspecți variau între 10% și 40% din valoarea sumelor împrumutate, potrivit unui comunicat DIICOT.

Gruparea funcționa pe un model piramidal, unde liderul stabilea cine primește împrumuturi și în ce condiții. Ceilalți membri se ocupau de recuperarea datoriilor, aplicând presiuni constante asupra debitorilor. Dobânzile erau frecvent majorate, iar penalizările impuse în cazul întârzierilor transformau sumele datorate în poveri financiare greu de suportat pentru victime.

„În cadrul grupului infracțional organizat, de tip piramidal, deciziile legate de operațiunile de cămătărie referitoare la selectare persoanelor și stabilirea condițiilor în care li se acordă împrumuturi au revenit liderului, ceilalți membri având sarcina recuperării creanțelor de la debitori, cărora în mod constant le-au fost majorate dobânzile și li s-au impus penalizări pentru neplata sumelor datorate la termenele stabilite”, menţionează aceeaşi sursă.

Atunci când datornicii nu mai puteau plăti sumele datorate, membrii grupării recurgeau la amenințări, intimidări și chiar violențe fizice pentru a-și recupera banii. Sumele obținute ilegal au fost folosite pentru achiziționarea de bunuri de lux, inclusiv autoturisme, case, apartamente și terenuri.

Mai multe persoane au fost escortate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru audieri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ministru britanic al Apărării: Secretul guvernamental mă împiedică să dezvălui de ce Donald Trump este „în complot” cu Vladimir Putin

2 Prima minune a „Sfântului Francisc?” / „Cred că nu vrea să oprească războiul și mă duce de nas”

3 Un fost şef al SIE vorbește despre racolarea lui Călin Georgescu. Cum se folosește Moscova de Diana Șoșoacă

4 De citit / „Serviciile ruse lucrează de mai multe decenii pentru a distruge America din interior. Politicile administrației Trump par să fie în concorda…

5 Povestea Lăcrămioarei Axinte, fosta magistrată cucerită de Călin Georgescu, care i-a instruit pe români cum să ceară Turul 2 înapoi