Percheziţii DIICOT de amploare într-un dosar de evaziune fiscală/Peste 8 milioane prejudiciu

Percheziţii DIICOT de amploare într-un dosar de evaziune fiscală/Peste 8 milioane prejudiciu

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vaslui împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna au efectuat, la data de 12 martie 2015, un număr de 54 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015, liderii grupării înfiinţau societăţi pe numele lor sau identificau persoane cu posibilităţi financiare reduse şi care, în schimbul unor sume modice de bani, înfiinţau sau preluau societăţi comerciale.

Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă care erau folosite în activitatea infracţională pentru emiterea documentelor financiar – contabile ce nu aveau la bază tranzacţii reale, erau identificaţi clienţii, (administratori de societăţi comerciale) care, pentru a plăti către bugetul de stat taxe şi impozite cu mult reduse decât cele reale conform tranzacţiilor desfăşurate intenţionau să intre în posesia facturilor fiscale fictive pe care apoi urmau să le înregistreze în contabilitate.

Totodată, beneficiarii facturilor fiscale fictive, intenţionau să-şi însuşească din conturile societăţilor pe care le administrau, sume de bani, fapt pentru care îi contactau pe liderii grupării pentru a le emite documente financiar contabile care să ateste o achiziţie nereală de bunuri, produse, servicii, etc. În baza acestor documente fictive, se virau în conturile bancare deschise în numele societăţilor controlate de liderii grupării, sumele de bani înscrise pe facturile fiscale, ulterior beneficiarii reali intrând în posesia acestora sume în numerar, plătind un comision (10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă), către suspecţii ce controlau firmele fantomă.

Valoarea prejudiciului constatat este în sumă de 8.500.000 lei.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Vaslui vor fi aduse, în vederea audierii, un numar de 35 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Compartimentul de Operaţiuni Speciale Vaslui şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Vaslui.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”