Pentru Varșovia, o parte din Actul Fondator NATO-Rusia "nu mai este în vigoare" (ministru)
Șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski, a afirmat sâmbătă la Munchen că Actul Fondator al relațiilor NATO-Rusia "nu mai este în vigoare", în partea sa consacrată desfășurării de noi forțe, a relatat agenția poloneză PAP, preluată de AFP. Witold Waszczykowski a repetat și cu alte ocazii că Polonia, guvernată din octombrie de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), dorește anularea acestui act, pentru a putea instala baze ale Alianței pe teritoriul său.
Actul adoptat în 1997 afirmă printre altele că "Alianța va continua să-și îndeplinească misiunea de apărare colectivă, precum și alte misiuni, mai degrabă prin asigurarea interoperabilității, integrării și capacității de consolidare, decât prin staționarea permanentă a unor importante forțe combatante suplimentare".
"Această parte a declarației nu mai este în vigoare", a spus ministrul polonez de externe, prezent la cea de-a 52-a ediție a Conferinței Internaționale de Securitate de la Munchen, în Germania.
"La acea dată, era vorba numai despre o asigurare. Acum, trebuie să gândim la timpul prezent, cum să descurajăm prin prezența noastră, cum să ne afirmăm voința de a apăra cu adevărat flancul estic", a adăugat Witold Waszczykowski.
Potrivit demnitarului polonez, Acordul NATO-Rusia a fost încheiat "într-o altă realitate politică", înainte ca Polonia, Republica Cehă și Ungaria să adere la Alianță în 1999.
Șeful diplomației de la Varșovia a subliniat în același timp că partea din acest acord referitoare la căile de comunicație între NATO și Rusia trebuie menținută.
Miniștrii apărării din NATO, reuniți miercuri la Bruxelles, au aprobat un plan de consolidare a prezenței Alianței Nord-Atlantice în flancul său estic, susținută în special prin desfășurarea de echipamente grele de către Statele Unite, ca răspuns la acțiunile Rusiei.
Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a afirmat că trupe aliate vor fi trimise "prin rotație" în țările din Europa de Est membre ale NATO. "Prezența avansată" va fi "susținută printr-un program de exerciții" și prin pre-poziționarea de echipamente și materiale în regiune, ceea ce va facilita "trimiterea rapidă de întăriri" în cazul unui eventual atac, a mai spus el.
AGERPRES