Pentru Dragnea drumul s-a terminat! Citiți cât va lua pentru grup infracțional organizat! Se aplică regulile privind concursul de infracțiuni!
Liviu Dragnea este acuzat constituirea unui grup infracțional organizat, deturnare de fonduri europene și abuz în serviciu prin intermediul firmei Tel-Drum.
Conform noului Cod Penal, constituirea unui grup infracțional organizat se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.
Dacă instituirea grupului infracțional organizat a fost urmată de alte infracțiuni, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.
Deturnarea de fonduri din bugetele Comunităților Europene se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani, însă, dacă fapta a produs consecințe deosebit de grave pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi, ceea ce ar fi și cazul lui Dragnea, conform acuzațiilor procurorilor.
Abuzul în serviciu este cea mai „ieftină” faptă pentru care este acuzat Liviu Dragnea în dosarul Tel-Drum, pedeapsa cu închisoarea fiind la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Conform art. 39 din noul Cod Penal, când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.
În cazul în care Liviu Dragnea ar fi condamnat și ar primi pedepsele minime, ar trebui să stea în închisoare 6 ani din care 5 pentru deturnare de fonduri europene cu consecințe deosebit de grave și încă un an reprezentând o treime din totalul pedepselor pentru constituire de grup infracțional (1 an) și abuz în serviciu (2 ani).
Dacă Liviu Dragnea ar fi condamnat și ar primi pedepsele maxime, atunci ar avea de stat 19 ani la închisoare ( 15 pentru deturnare de fonduri europene cu consecințe deosebit de grave plus o treime din condamnările pentru grup infracțional și abuz în serviciu) . Însă acest lucru este puțin probabil.
Articolele din Codul Penal care i se pot aplica lui Liviu Dragnea
Constituirea unui grup infracțional organizat | Codul Penal
Art 367
(1) Inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Când infracțiunea care intră în scopul grupului infracțional organizat este sancționată de lege cu pedeapsa detențiunii pe viață sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) au fost urmate de săvârșirea unei infracțiuni, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.
(4) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2), dacă denunță autorităților grupul infracțional organizat, înainte ca acesta să fi fost descoperit și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului.
(5) Dacă persoana care a săvârșit una dintre faptele prevăzute în alin. (1) - (3) înlesnește, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracțional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.
Deturnarea de fonduri din bugetele Comunităților Europene | Codul Penal
Art 480
(1) Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, se pedepsește cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a produs consecințe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.
(3) Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației unui folos legal obținut, dacă fapta are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, se sancționează cu pedeapsa prevăzută în alin. (1).
Abuzul în serviciu| Codul Penal
Art. 297
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.
Concursul de infracţiuni| Codul Penal
Art. 39
Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni
(1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează:
a) când s-au stabilit o pedeapsă cu detenţiune pe viaţă şi una sau mai multe pedepse cu închisoare ori cu amendă, se aplică pedeapsa detenţiunii pe viaţă;
b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
c) când s-au stabilit numai pedepse cu amendă, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
d) când s-au stabilit o pedeapsă cu închisoare şi o pedeapsă cu amendă, se aplică pedeapsa închisorii, la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii;
e) când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoare şi mai multe pedepse cu amendă se aplică pedeapsa închisorii conform lit. b), la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii conform lit. c).
(2) Atunci când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoarea, dacă prin adăugare la pedeapsa cea mai mare a sporului de o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea stabilite s-ar depăşi cu 10 ani sau mai mult maximul general al pedepsei închisorii, iar pentru cel puţin una dintre infracţiunile concurente pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 20 de ani sau mai mare, se poate aplica pedeapsa detenţiunii pe viaţă. SURSA: Newsweek România .