Pentru a-și salva vinovații, PSD a declanșat o vânătoare de vrăjitoare/„Ce se întâmplă zilele acestea este de domeniul fantasticului”/Cealaltă față a controalelor din centrele sociale

Pentru a-și salva vinovații, PSD a declanșat o vânătoare de vrăjitoare/„Ce se întâmplă zilele acestea este de domeniul fantasticului”/Cealaltă față a controalelor din centrele sociale

După ce mai bine de 1 an autoritățile statului nu au făcut nimic în cazul azilelor groazei din Ilfov, de câteva zile, după descinderea procurorilor, o comisie formată din reprezentanți ai mai multor instituții ai statului au luat la puricat azilele și centrele sociale din România. Au închis mai multe centre și au dat amenzi substanțiale aproape peste tot pe unde au fost. Mai multe voci, inclusiv ONG-ul care a descoperit ororile din azilele din Voluntari, spun că este vorba despre heirupism și o acțiune menită să arate în mod fals că peste tot sunt probleme, cu scopul de a minimiza ce s-a întâmplat. Și de această dată, victime sunt tot cei fără apărare care sunt puși pe drumuri, scrie hotnews.ro .

Varstnici in azilFoto: Algirdas Grigaitis / Alamy / Alamy / Profimedia

De exemplu, viceprimarul orașului Brașov, Flavia Boghiu, spune că în unul dintre centrele Primăriei s-au dat amenzi pentru 3 lămâi mucegăite. La Timișoara, a fost suspendată activitatea unui centru pentru persoanele fără adăpost deoarece s-a găsit niște carne expirată care aparținea beneficiarilor, nu aveau buton de panică și curățenia nu ar fi fost făcută cum trebuie.

Sub protecția anonimatului, mai mulți proprietari/administratori de azile au declarat că s-au dat amenzi de 10.000 lei pentru o mică fisură în faianță sau în pardoseală, mici pete pe pereți sau că o cameră de supraveghere nu era poziționată corect.

  • „De duminică asistăm la o scăpare de sub control a unei „vânători de vrăjitoare”: câte 5-6 instituţii de control ale statului se calcă pe picioare la un singur furnizor de servicii sociale, caută şi cer hârtii, rezidenţi abandonaţi în diverse locuri, oameni cu dizabilităţi speriaţi de zecile de persoane care le calcă pragul, inspectori care le caută printre lucruri şi îi chestionează, angajaţi şi rezidenţi „baricadaţi” în centrele de asistenţă socială.
  • Nu ne este clar nici până la această oră – CINE coordonează acest control şi ce pregătire are? Care sunt obiectivele? O evaluare a unui sistem atât de complex presupune strategie şi personal pregătit. Rezidenţii cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, inclusiv persoanele în vârstă au nevoie respect, pregătire şi sprijin emoţional.
  • În orice domeniu există angajaţi mai bine sau mai puţin pregătiţi. A trata toţi furnizorii de servicii sociale publici sau privaţi ca fiind de rea credinţă este fundamental greşit. În 20 de ani de experienţă am lucrat şi interacţionat şi cu organizaţii neguvernamentale de profesionişti, pe deplin implicaţi, furnizori de servicii sociale care uneori au adus bani de acasă pentru a se asigura că persoanele dezinstituţionalizate sunt incluse în comunitate”, se arată într-o scrisoare publică postată pe site de Centrul pentru Resurse Juridice.

De aceeași părere este și Diana Certan, director executiv Fundația Umanitară CONCORDIA.

„Ceea ce se întâmplă zilele acestea în servicii sociale este de domeniul fantasticului. Situația din azilele din Ilfov pe de o parte, excesul de zel al controalelor de zilele acestea pe de alta. E drept că nu am mai avut controale interinstituționale (7 instituții și 9 persoane) până în prezent și nu spun că nu e nevoie de ele, dar heirupismul lor, necunoașterea de unele din instituții a legislației sociale, nu vor aduce schimbările semnificative pe termen lung. Dacă e cineva interesat de problemele acestui sector atunci poate citi poziția federațiilor organizațiilor care chiar fac servicii sociale pe bune și, abia când începem să adresăm acele puncte, putem să sperăm lamai bine. Până atunci, noi tot aici suntem pentru copii și tinerii noștri”, a scris pe pagina de Facebook, Diana Certan, director executiv Fundația Umanitară CONCORDIA.

Mai multe persoane publice au reclamat pe Facebook abuzuri ale acestei comisii.

„Vor încerca să pună semnul egal între un cămin în care se schingiuiau bătrânii și unul în care au găsit 4 lămâi mucegăite”

De exemplu, Căminul pentru Persoane Vârstnice din Brașov, aflat în administrarea Primăriei Brașov, a fost amendat pentru 4 lămâi mucegăite, o cădiță de duș cu depuneri de calcar și urme de degete pe pereții unei camere, a scris viceprimarul Flavia Boghiu.

  • „Așa arată Căminul pentru Persoane Vârstnice din Brașov. Azi am fost acolo!
  • Ieri, mai multe instituții abilitate ne-au controlat în urma ororilor scoase la suprafață de investigațiile jurnaliștilor Ovidiu Vanghele și Bianca Albu la Centrul din Voluntari, Ilfov, controlat de cuplul Firea-Pandele.
  • Pe noi ne-au controlat și ne-au amendat pentru, atenție: 4 lămâi mucegăite, o cădiță de duș pe care o puteți vedea în poze cu o depunere de calcar și pentru urme de degete pe pereții unei camere care găzduiește o persoană greu deplasabilă.
  • Am fost de foarte multe ori în ultimele luni în clădirea unde se află Căminul pentru Persoane Vârstnice. Acest centru din Brașov ar putea fi dat ca exemplu de bune practici în țară, pentru că implicarea noastră și a celor de la Direcția de Asistență Socială este una cât se poate de serioasă”, a scris Flavia Boghiu pe pagina de Facebook.

Aceasta spune că în mod clar mai sunt lucruri de îmbunătățit în căminul administrat de Primărie, însă scopul controlului nu a fost acesta ci se „încearcă distragerea atenției publice de la ororile comise de toți cei care știau ce se întâmplă Centrul de Vârstnici din Voluntari”.

„Acum încearcă doar să vă distragă atenția de la ce-au făcut. Acum vor încerca să pună semnul egal între un cămin în care se schingiuiau bătrânii și unul în care au găsit 4 lămâi mucegăite”, a scris Flavia Boghiu.

„Măsură este excesiv de severă”

La Timișoara, activitatea Centrului de găzduire temporară a persoanelor adulte fără adăpost a fost suspendată marți. Petru Ilieșu, fondatorul centrului și președintele Fundației Timișoara '89, spune că decizia luată a fost una excesivă.

Centrul este finanțat prin subvenție, de la Primărie, dar și din donații și sponsorizări, iar la momentul controlului acolo erau cazate 46 de persoane.

  • „Luni a avut loc o inspecție complexă, la care au participat mai multe instituții, și care au verificat diverse aspecte din activitatea noastră, în special amplasamentul, camerele, igiena, problemele legate de distribuirea hranei. S-au găsit câteva disfuncții, unele dintre ele mult exagerate de către mass media.
  • De exemplu s-a vorbit despre hrană expirată găsită în congelator, câteva pungi cu cârnați, o bucată de pulpă de porc și niște drojdie uitată, dar nu erau ale noastre, erau ale beneficiarilor fiindcă ei își mai găteau în weekend. Noi, conform standardelor, trebuie să-i încurajăm pe beneficiari să se autogospodărească, dar asta intră în conflict cu legislația pentru că doamnele care ne-au verificat au spus că este absolut interzis ca la noi să se gătească, pentru că nu avem o autorizație specială să gătim. Noi nici nu avem nevoie, ca fundație, de această autorizație, deoarece primim hrana de la Cantina Socială, nu facem noi mâncare, dar din când în când beneficiarii își mai gătesc câte ceva, am mai avut și voluntari de la diverse asociații, care au venit și au gătit pentru beneficiari, ceea ce este interzis din punct de vedere legal. Practic se bat cap în cap două măsuri, o lege îți intezice să gătești, o altă procedură tipică pentru beneficiarii din centre este să-i încurajezi să gătească.
  • În două din cele 17 dormitoare s-au găsit ale centrului s-au găsit mici nereguli. Este vorba despre dormitorul cel mare, unde de obicei găzduim persoane care au probleme cu alcoolul și întrețin foarte superficial mediul în care trăiesc, merg cu paharul de cafea în dormitor, scapă cafea pe pat. Una dintre televiziuni spunea că s-au găsit excremente pe pereți, ceea ce este fals, e absurd, era vorba de niște excremente de muscă pe unul dintre pervazurile din dormitorul mare. La noi există persoane care să facă pe ele.
  • Paturile nu erau făcute, saltele erau pătate cu cafele.
  • Sunt scăpări pe care noi, neavând un jurist angajat, nu am știut că avem nevoie de buton de panică în centru sau că anumite contracte trebuiau actualizate în anume fel”, a explicat Petru Ilieșu pentru HotNews.ro.

Acesta spune că toate aceste lucruri puteau fi remediate în câteva zile fără suspendarea activității, și că deja, la două zile după control aproape tot a fost remediat, s-au schimbat saltelele, s-a zugrăvit în cele două dormitoare.

  • „Această măsură este excesiv de severă și lipită de realitate în condiția în care toate centrele rezidențiale sunt pline. Noi avem acreditare pentru 45 locuri și de multe ori am avut în jur de 50, am ocolit cumva normele ca să nu las oamenii în stradă, dar ni s-a spus că nu avem voie să depășim. Acum, am reușit să trimitem vreo 6 persoane la azilul de noapte al Primăriei, o parte sunt în stradă și cea mai mare parte dintre beneficiari a fost trimisă într-un fel de tabără la Lipova, pe banii fundației.
  • Puteau să ne sesizeze disfuncțiile pe care le-am fi remediat în 2-3 zile. Imediat după inspecție am adus câteva firme care au renovat complet spațiile unde au fost constatate deficiențe, am schimbat saltelele, am zugrăvit. Nu neg necesitatea unor controale care trebuie să aducă în rândul normalității lucrurile care se petrec în centrele de cazare, însă ce s-a făcut la noi s-a făcut în stil pompieristic și cu foarte mult exces de zel.
  • De obicei, într-o situație normală, se dau avertismente și termene de conformare, dar nu vii să suspenzi activitatea dintr-un centru doar pentru câteva lucruri care pot fi remediate rapid”, a explicat Ilieșu.

Acesta spune că au mai fost controlale la centru, ultimul în 2020, iar Primăria îi verifică în fiecare lună, însă la toate au ieșit bine.

Primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, a criticat și el decizia luată în cazul acestui centru.

  • „Am fost astăzi la Fundația Timișoara 89 să văd cu ochii mei presupusele ”condiții de groază” prezentate de prefectul Ritivoiu și să vorbesc cu oamenii care își găsesc acolo adăpost. Condițiile nu sunt ca într-un hotel de lux, ci ca într-un cămin în care trăiesc mai mulți oameni cu probleme diverse în aceeași cameră. Totuși, astăzi prefectul de Timiș a anunțat că acest centru trebuie să se închidă. Sunt absolut revoltat de atitudinea prefectului.
  • Fundația Timișoara 89 este o fundație privată, prima fundație umanitară înființată după Revoluție și este condusă de scriitorul Petru Ilieșu care în 30 de ani nu a câștigat un leu din fundație. Mulți timișoreni au contribuit ca oamenii fără adăpost care ajung aici, oameni pentru care sistemul social de stat nu mai are soluții și care altfel ar trăi pe stradă, să aibă condiții decente.
  • E halucinant cum acum guvernul, care nu a făcut absolut nimic pentru acești oameni, pretinde că îi ajută dându-i afară din propria lor casă.
  • E o decizie birocratică de o cruzime rară, care nu are nicio legatura cu interesul și demnitatea oamenilor. Toți cei din centru mi-au spus clar că vor sa trăiască acolo. E o decizie motivată doar de nevoia de a acoperi alt scandal.
  • Aveau nevoie de un scandal la Timișoara. Trebuia oare să-și facă prefectul ”norma”, să închidă ceva?”, a scris Dominic Fritz pe pagina de Facebook.

„Mama m-a sunat și mi-a spus că au venit niște domni îmbrăcați în portocaliu și negru și le-a zis că îi mută”

Marți, o echipă o echipă formată din reprezentanți ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi reprezentanţi ai ANPIS, OPC, ITM, DSP şi ANSVSA, a închis un azil din Sectorul 6, cartierul Crângași. Motivul: nu avea autorizație de funcționare la un punct de lucru, nu ar fi fost respectate normele igienico-sanitare, condiţiile de cazare ar fi fost improprii, iar hrana oferită nu ar fi respectat normele legale impuse. Acolo erau cazate 25 de persoane.

hotnews.ro a vorbit cu Dobrina Bran, una dintre persoanele care aveau rude acolo. Aceasta critică felul în care s-a făcut evacuarea centrului și spune că oamenii erau bine îngrijiți.

  • „Mama era internată la acest centru, din 2017, are 6 ani de când stă acolo, s-a simțit foarte bine. Mama are 97 de ani, dacă nu era îngrijită în cei 6 ani, nu cred că atingea această vârstă. Noi am fost foarte mulțumiți, personalul era extraordinar, deși erau mai puțini decât trebuie, că nu se găsea personal.
  • Eu nu am văzut nimic în neregulă de câte ori am fost acolo, nu a fost nicio problemă, le făcea baie, se schimbau paturile, se mătura, se spăla, se trăgeau paturile ca să se facă curățenie sub pat.
  • Eu am rămas stupefiată de câtă gălăgiei au făcut, dar o treabă din asta nu se face așa. Evacuarea centrului s-a făcut la ora 7 seara, mama m-a sunat și mi-a spus că au venit niște domni îmbrăcați în portocaliu și negru și le-a zis că îi mută. Vă puteți imagina ce a fost în sufletul meu, am plecat spre cămin și am vorbit cu un doctor, am cerut explicații. Am întrebat de ce nu ne-a atenționat cu câteva zile înainte, să găsim o soluție. Dânsul ne-a spus că nu are nicio putere.
  • Mama a fost dusă la Spitalul Militar, fiindcă are niște escare și este imobilizată la pat, medicii au văzut-o și ne-au spus că este foarte bine îngrijită, să o luăm. I-am rugat să mai rămână o noapte în spital, până găsim unde să o mutăm, deoarece eu am mai multe fracturi și nu mă pot ocupa de ea.
  • Toată treaba asta nu face decât să crească prețurile la căminele particulare care rămân deschise și au locuri. Totul este făcut în defavoarea oamenilor care au nevoie de aceste cămine”, a explicat Dobrina Bran, 75 de ani.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…