Pentru a servi interesele marilor fermieri, Daea susţine folosirea unor pesticide care au decimat deja populația de albine din Franţa şi Germania

Pentru a servi interesele marilor fermieri, Daea susţine folosirea unor pesticide care au decimat deja populația de albine din Franţa şi Germania

Pentru a servi interesele marilor fermieri, Daea susţine folosirea unor pesticide care au decimat deja populația de albine din Franţa şi Germania. Statele membre UE votează astăzi propunerea Comisiei Europene de interzicere a neonicotinoidelor, o gamă de pesticide despre care există dovezi ştiinţifice că afectează grav albinele. Deşi este unul dintre liderii europeni în producţia de miere de albine, ţara nostră nu susţine opinia executivului de la Bruxelles şi se poziţionează în favoarea folosirii pesticidelor cotroversate pentru protejarea culturilor împotriva paraziţilor. Surse politice au declarat pentru  G4Media.ro că poziţia României e dată de Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea. Alături de România se situează Spania, restul ţărilor membre oscilând între interzicerea imediată a substanţelor nocive şi introducerea unor derogări şi perioade de tranziţie.

Ce sunt neonicotinoidele

Folosite în agricultură pentru protejarea plantelor de dăunători, neonicotinoidele sunt substanţe cu care sunt tratate seminţele, fără a fi necesară stropirea culturilor. Din punct de vedere chimic, neonicotinoidele sunt similare cu nicotina şi atacă sistemul nervos al insectelor, cărora le provoacă paralizia şi, ulterior, moartea.

Trei dintre respectivele pesticide, clothianidin, imidacloprid (produse de compania Bayer) şi thiamethoxam (produsă de Syngenta) au fost restricţionate încă din 2013 de Comisia Europeană pentru suspiciuni legate de efectele asupra albinelor. Anul acesta, în februarie, Agenţia Europeană pentru Securitate Alimentară a dat publicităţii un raport care furnizează date noi cu privire la efectele pesticidelor incriminate asupra albinelor. La studiu au participat specialişti în domeniu din toată Europa. Concluzia acestora este că „pentru utilizarea acestor substanţe în aer liber a existat măcar un aspect care să indice un risc ridicat pentru albine, ceea ce a condus la concluzia că în general aceste substanţe reprezintă un risc pentru acestea”.

Pe lângă faptul că sunt un indicator al biodiversităţii, albinele asigură procesul de polenizare, în lipsa căruia culturile diverse nu s-ar dezvolta. În România sunt înregistraţi peste 43000 de apicultori, care deţin două milioane şi jumătate de colonii de albine. Apicultorii se tem că utilizarea excesivă a celor trei neonicotioide le va compromite investiţiile şi îi va aduce la sapă de lemn. În ciuda acestui fapt, poziţia Bucureştiului în domeniu, rămâne inflexibilă, iar posibilitatea de a schimba aceasta orientare este, potrivit unor surse apropiate dosarului, o „misiune imposibilă”.

În general, apicultorii români sunt mici producători independenţi, care nu au o influenţă la fel de puternică precum cea a agricultorilor care exploatează suprafeţe imense de culturi. Pentru aceştia, utilizarea pesticidelor incriminate reprezintă o garanţie a unor recolte bogate de rapiţă sau sfeclă de zahăr. În plus, acestea au un preţ mult mai mic decât alte tratamente împotriva dăunătorilor şi achiziţionarea unor pesticide mai puţin nocive le-ar creşte costurile de exploatare.

Alături de România se situează Spania, restul ţărilor membre oscilând între interzicerea imediată a substanţelor nocive şi introducerea unor derogări şi perioade de tranziţie. Potrivit unor surse din Comisia Europeană, în cazul în care propunerea de interzicere a neonicotinoidelor nu va fi votată cu majoritatea calificată necesară, executivul de la Bruxelles va face apel şi va cere un nou vot în consiliul de miniştri. Poziţia Comisiei Europene este susţinută de 5 milioane de cetăţeni, care au semnat pe platforma Avaaz o petiţie pentru salvarea albinelor.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...