Pentru a destinde discuţiile dificile cu privire la preţul petrolului, Putin l-a servit pe Lukanşenko cu un terci de cereale
Înainte de a trece la discuţiile dificile cu privire la livrările de petrol ruseşti către Belarus, preşedintele rus Vladimir Putin l-a servit vineri pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko cu un terci din cereale cu fructe de pădure, aşa cum arată imaginile difuzate de postul de televiziune Rossia-24.
'Aţi mâncat caşă (terci pe bază de cereale - n.r.) de dimineaţă?', l-a întrebat Putin pe Lukaşenko în faţa camerelor de filmat.
'Sper că nu e făcută cu apă?', i-a răspuns Lukaşenko, care preferă, la fel ca mulţi, terciul cu lapte.
'Încercaţi, o să vă placă!', l-a îndemnat Putin, care a declarat recent că în ultimii ani caşa a devenit principalul său fel de mâncare de dimineaţă, făcută cu apă, pentru că aşa este mai sănătoasă.
Preşedintele Lukaşenko a sosit încă de joi seara la Soci, staţiune pe litoralul rusesc al Mării Negre, după ce se întâlnise cu responsabili din sectorul energetic la Minsk, potrivit DPA.
După micul dejun, cei doi şefi de stat au avut o discuţie tete-a-tete, într-o încercare de a rezolva disputa cu privire la preţul petrolului livrat de Rusia către Belarus, o problemă ce a pus la grea încercare relaţiile tradiţionale solide între ţările lor.
Lukaşenko a acuzat în ultimele săptămâni Rusia, cel mai apropiat aliat al Belarus, de o suprafacturare a livrărilor de petrol.
Joi, şeful statului belarus a declarat că Moscova nu a furnizat luna trecută cantitatea convenită anterior. Deşi Rusia a acceptat să furnizeze două milioane de tone de petrol pe lună către Belarus, 'ea a furnizat doar 500.000 (de tone) în ianuarie, doar un sfert', a spus Lukaşenko, citat de DPA.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo, care a efectuat o vizită la Minsk, i-a spus lui Aleksandr Lukaşenko că SUA sunt dispuse să furnizeze Belarusului întreaga cantitate de petrol de care ţara are nevoie.
Pompeo, care a efectuat un turneu în mai multe foste republici sovietice, a fost cel mai înalt oficial american care a vizitat Belarus în mai mult de un deceniu. SUA şi Belarus şi-au restabilit în ultimele luni relaţiile, grav afectate după ce Washingtonul l-a acuzat pe Lukaşenko de trucarea alegerilor prezidenţiale din 2006, când şi-a prelungit mandatul la conducerea statului.
Lukaşenko conduce Belarusul cu o mână de fier de un sfert de secol şi nu a tolerat disidenţa faţă de regimul său.
Potrivit RBC, aceasta este prima întrevedere Putin-Lukaşenko din noul an. Ultima lor întâlnire a avut loc în decembrie, când cei doi au abordat aspecte legate de aprofundarea integrării celor două state în cadrul uniunii statale Rusia-Belarus. Atunci discuţiile dintre Putin şi Lukaşenko au durat cinci ore, iar la final nu au făcut nicio declaraţie de presă.
Conform speculaţiilor din presa rusă şi din cea internaţională, întrucât mandatul de preşedinte al lui Vladimir Putin se va încheia în 2024, iar Constituţia în vigoare îi interzice să mai candideze, prin unirea Rusiei cu Belarusul, Putin ar putea să-şi prelungească prerogativele prezidenţiale în calitate de şef al unui nou stat. Doar că preşedintele Lukaşenko nu doreşte să cedeze 'nici suveranitatea' ţării sale, şi nici funcţia sa actuală.
Putin şi Lukaşenko au făcut o pauză în discuţii, care se prelungesc la Soci, pentru a juca o partidă de hochei pe gheaţă, informează portalul RBC, semn că întâlnirea celor doi şefi de stat decurge într-o notă amiabilă. Putin a intrat în mod tradiţional pe gheaţă cu numărul 11 pe tricou, în timp ce Lukaşenko a avut numărul 01, conform Interfax.AGERPRES