Pentru a câștiga războiul, Ucraina trebuie să nu mai intre în jocul Rusiei, susțin experții militari

Pentru a câștiga războiul, Ucraina trebuie să nu mai intre în jocul Rusiei, susțin experții militari

Ucraina este prinsă într-o strategie care favorizează Rusia, susține un expert ucrainean în securitate. „Lipsa unei strategii pentru victorie va transforma acest război într-un război de uzură”, susține Oleksandr Daniliuk, citat de Business Insider.

Soldați ucraineni înm Bahmut FOTO Profimedia

Ucraina este prinsă într-o capcană strategică. Abia poate să împiedice Rusia să facă progrese majore, dar nu este suficient de puternică pentru a expulza forțele ruse de pe teritoriul pe care îl deținea înainte de invazia din 2022. Rezultatul este un război de uzură pe care Ucraina nu-l poate câștiga.

Soluția? Consolidarea puterii militare ucrainene și obligarea Rusiei să accepte pacea, susține un expert în securitate ucrainean. Dar asta nu se poate întâmpla decât dacă Ucraina elaborează o strategie grandioasă care să meargă dincolo de simpla supraviețuire care a caracterizat o mare parte a războiului din 2024, când Rusia a exploatat întârzierea armamentului american.

„Lipsa unei strategii pentru victorie va transforma acest război într-un război de uzură pentru Ucraina, care coincide complet cu interesele Rusiei”, a declarat Oleksandr Daniliuk pentru Business Insider.

El respinge ideea că, chiar și cu ajutorul occidental, Ucraina poate egala Rusia în ceea ce privește puterea militară precum tancuri, artilerie și trupe. „Încercarea de a câștiga un război cu Rusia în detrimentul unei creșteri simetrice a masei este o strategie greșită, având în vedere că Rusia are un număr mai mare de rezerve umane [de vârstă militară] (aproximativ 30 de milioane de oameni în Rusia, comparativ cu aproximativ 8 milioane de oameni din Ucraina), stocuri semnificative de arme și echipamente militare moștenite din URSS sau construite până în 2022, precum și un complex industrial de apărare dezvoltat și o industrie minieră puternică care îi satisface nevoile pentru o cantitate semnificativă de materiale strategice”, a scris Daniliuk pentru think tank britanic Royal United Services Institute (RUSI).

Triumviratul câștigător

Expertul recomandă îmbunătățirea calității armatei ucrainene. Dar asta implică mai mult decât arme și tactici mai bune. Daniliuk susține că mobilizarea politică este la fel de importantă, o viziune care pare să amintească de filozoful militar german din secolul al XIX-lea Carl von Clausewitz, care a imaginat efortul de război al unei națiuni ca pe o trinitate formată din oameni, guvern și armată.

„Eficacitatea politică a unei organizații militare constă în capacitatea ei de a primi sprijin financiar, furnizarea de arme și echipamente militare și reînnoirea forțelor umane în volumul și calitatea necesare pentru a elimina amenințările existente”, a scris Daniliuk. Cu toate acestea, „eficacitatea politică a [Forțelor Armate ale Ucrainei] rămâne insuficientă, deoarece nevoile de apărare ale Ucrainei sunt în prezent satisfăcute doar parțial”.

Daniliuk dă vina pe restricțiile occidentale pe tipurile de arme furnizate și modul în care acestea pot fi utilizate. SUA și Europa au impus de mult timp restricții privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, cum ar fi rachetele ghidate cu rază lungă de acțiune ATACMS , pentru a lovi ținte în adâncul Rusiei. Abia recent administrația Biden a început să relaxeze această politică . Victoriile ușoare cu armele occidentale nu s-au materializat pe măsură ce războiul s-a adâncit. De asemenea, este clar că, chiar și cu sprijinul robust al UE și SUA, Ucraina este încă în dezavantaj față de mașina de război rusă într-o luptă de ani de zile.

Daniliuk se teme, de asemenea, că divergențele politice dintre Ucraina și aliații săi subminează eficiența militară ucraineană. Guvernul actual al Ucrainei dorește să elibereze toate teritoriile ocupate, ceea ce este "incontestabil corect și rațional, dar ignoră faptul că eliberarea teritoriului nu înseamnă neapărat sfârșitul războiului", a scris el. Pe de altă parte, dorințele SUA și ale Europei pentru o soluționare negociată "vor fi privite de Rusia ca un răgaz tactic care poate fi folosit pentru a restabili și construi capacități și pentru a planifica o nouă fază de agresiune".

Există prea multe viziuni concurente ale victoriei ucrainene

Rezultatul este că armata ucraineană nu este sigură pentru ce fel de război să se pregătească. "Armata ucraineană se află într-o situație extrem de dificilă, deoarece liderii politici atât din Ucraina, cât și din țările partenere văd aceste obiective în moduri diferite, ceea ce afectează în mod negativ capacitatea armatei de a dezvolta și implementa o strategie militară menită să le atingă", a scris Daniliuk.

Fără o mare strategie de victorie, Ucraina poate cel mult să reziste, a declarat Daniliuk pentru Business Insider. "Planificarea operațiunilor individuale, evaluarea și furnizarea nevoilor armatei, dezvoltarea programelor de instruire și pregătire, precum și introducerea de noi tehnici tactice pot sprijini cel mult capacitatea Ucrainei de a duce războiul, dar nu de a-l câștiga".

Există prea multe viziuni concurente ale victoriei ucrainene, susține el. Printre acestea se numără recucerirea întregului teritoriu ucrainean pierdut, amenințarea poziției Rusiei în Crimeea pentru a o forța să negocieze, pedepsirea industriei și exporturilor rusești pentru a încerca să îi forțeze pe ruși să reconsidere costurile războiului sau impunerea unui preț atât de mare încât liderii ruși să fie obligați să se retragă, similar retragerii sovietice din Afganistan.

Reproșuri

Daniliuk reproșează Ucrainei unele greșeli militare, cum ar fi faptul că nu s-a pregătit și nu s-a antrenat corespunzător pentru contraofensiva eșuată împotriva forțelor ruse bine înrădăcinate din vara anului 2023. Dar el consideră că îmbunătățirile tactice se află la coada listei de lucruri de făcut a Ucrainei.

Potrivit expertului, Occidentul poate spori puterea militară ucraineană concentrându-se pe armele care s-au dovedit deja devastatoare împotriva vulnerabilităților rusești. Printre acestea se numără dronele navale ieftine care au scufundat numeroase nave de război rusești și au alungat Flota rusă din Marea Neagră de pe coasta ucraineană, precum și furnizarea către Ucraina a mai multor avioane și rachete aer-aer occidentale pentru a contesta puterea aeriană rusă.

Daniliuk reproșează Occidentului că nu a reușit să își adapteze echipamentele la lecțiile războiului din Ucraina. "Acest lucru se referă, în primul rând, la capacitatea lor de a îmbunătăți rapid echipamentele militare nu numai pentru că Ucraina are nevoie de ele, ci și pentru că securitatea partenerilor înșiși depinde de îmbunătățirea acestora.

Ritmul actual al acestei îmbunătățiri este complet nesatisfăcător, iar abordările privind identificarea și eliminarea deficiențelor acestor sisteme necesită o revizuire completă."

Analiza lui Daniliuk lasă unele întrebări fără răspuns, scrie Business Insider. De exemplu, după cum au descoperit germanii pe Frontul de Est în al Doilea Război Mondial, calitatea nu triumfă întotdeauna asupra cantității. Și, după cum a demonstrat contraofensiva eșuată a Ucrainei din 2023, obținerea unui succes decisiv pe câmpul de luptă nu este o chestiune ușoară. Cu societatea rusă mobilizată pentru un război total și cu Moscova capabilă să obțină resurse de la aliați precum China, Coreea de Nord și Iran, capacitatea Rusiei de a purta un război lung este considerabilă.

De asemenea, alegerea unei mari strategii este mai ușor de spus decât de făcut. De exemplu, guvernul ucrainean promite să elibereze toate teritoriile ocupate, inclusiv peninsula Crimeea și estul Ucrainei, pe care Rusia le-a anexat. Unii critici spun că acest lucru este nerealist, iar Ucraina va trebui să accepte unele pierderi de teritoriu.

Indiferent de strategia aleasă de Kiev, susține Daniliuk, aceasta nu poate fi status quo-ul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…