Pentru 61% dintre părinţi este greu să fie modele pentru copiii lor (sondaj)

Pentru 61% dintre părinţi este greu să fie modele pentru copiii lor (sondaj)

Pentru 61% dintre părinţi este greu să fie modele pentru copiii lor şi, uneori, nu respectă regulile pe care ei înşişi le stabilesc pentru cei mici, arată un nou sondaj global, realizat de Kaspersky, care explorează rolul obiceiurilor digitale sănătoase în familie, precum şi efectul comportamentului părinţilor asupra copiilor şi invers.

În acelaşi timp, mai mult de jumătate dintre părinţi (54%) încearcă să stabilească obiceiuri şi reguli digitale sănătoase pentru toţi membrii familiei.

"De la o vârstă fragedă, copiii tind să copieze comportamentul şi obiceiurile adulţilor în toate domeniile vieţii, inclusiv atitudinile faţă de dispozitivele digitale. În plus, mulţi copii primesc primul dispozitiv foarte devreme - conform aceluiaşi studiu - respectiv 68% dintre copii primesc dispozitive electronice înainte de vârsta de nouă ani. Având în vedere acest lucru, părinţii trebuie să fie modele în utilizarea tehnologiei, dacă doresc să pună obiceiurile digitale ale copiilor pe baze sănătoase, încă din copilărie", susţin autorii sondajului.

Rezultatele cercetării arată, de asemenea, că părinţii percep normele de comportament ca fiind diferite pentru ei şi copiii lor. De exemplu, aproape jumătate (48%) dintre respondenţi au recunoscut că petrec între trei şi cinci ore pe dispozitivele digitale în fiecare zi, iar majoritatea (62%) consideră că acest timp este normal.

Când vine vorba de copii, aproape jumătate (48%) petrec acelaşi timp pe dispozitive precum părinţii lor - trei până la cinci ore pe zi. Dar, în ciuda acestui fapt, mai mult de jumătate dintre adulţi (53%) ar dori să limiteze timpul petrecut de copii - până la două ore.

În unele scenarii, respondenţii consideră că anumite comportamente sunt acceptabile pentru ei înşişi, dar nu şi pentru copiii lor. De exemplu, 37% dintre adulţi cred că este normal să distribuie fotografii cu membrii familiei pe reţelele sociale, dar mai puţin de un sfert (24%) dintre părinţi consideră că acest lucru este acceptabil pentru copiii lor.

Aproximativ 22% dintre respondenţi consideră, de asemenea, rezonabil să respingă apeluri şi să-şi închidă telefonul, astfel încât nimeni să nu-i poată contacta. Cu toate acestea, doar 10% dintre părinţi cred că un astfel de comportament este acceptabil pentru copii.

"Astăzi, din ce în ce mai mulţi părinţi încearcă să stabilească obiceiuri digitale sănătoase, alături de cele legate de alimentaţie şi regimurile zilnice, etc. Dar nu există o tendinţă clară sau un model acceptat de comportament cu privire la modul în care trebuie să stabilească în mod specific acele reguli pentru practicile digitale. Rezultatele sondajului nostru arată că majoritatea adulţilor (61%) recunosc că le este greu să fie un model şi că uneori nu respectă regulile pe care le stabilesc pentru copiii lor. Pentru a ajuta părinţii să stabilească practici digitale sănătoase, există o varietate de tehnici şi instrumente. Acestea pot fi inserate în jocuri sau alte activităţi, iar pentru o abordare mai tehnică, sunt disponibile soluţii precum aplicaţiile care pot ajuta la controlul timpului petrecut în faţa ecranului sau la determinarea locaţiei fizice a unui copil", spune Marina Titova, Vice-President, Consumer Product Marketing la Kaspersky.

Potrivit terapeuţilor Birgitt Holzel şi Stefan Ruzas de la cabinetul Liebling + Schatz din Munchen, consumul digital modelează relaţia dintre părinţi şi copii şi, mai important, are un impact asupra dezvoltării copilului. Totodată, cercetările arată că sugarii dezvoltă probleme de hrănire şi somn, de exemplu, atunci când părinţii folosesc mediile digitale în timp ce îi îngrijesc.

"Acesta este un indiciu serios al unei tulburări incipiente de ataşament. Copiii învaţă imitând. De aceea ar trebui să vă gândiţi întotdeauna, concret, ce văd copiii. Părinţii lor au întotdeauna smartphone-ul în mână sau chiar la masă când mănâncă? Părinţii dau întotdeauna un exemplu. Din perspectiva terapiei de familie, alfabetizarea media în familii este un subiect foarte important. De asemenea, este important pentru copii să se poată dezvolta bine", susţin specialiştii.

Cu toate acestea, potrivit cercetării, trebuie să ţinem cont de faptul că smartphone-ul a apărut în această formă doar în ultimul deceniu şi a devenit vital în viaţa noastră de zi cu zi.

"De aceea, adesea nu este prea uşor să controlezi modul în care îl foloseşti sau să-i familiarizezi pe copii cu el. Dependenţa noastră de telefoane este motivul pentru care este cu atât mai important să clarificăm acest subiect în primul rând pentru noi toţi. În plus, există şi reguli de conduită testate şi pentru consumul de medii digitale în familii care sunt de mare ajutor. Cel mai important lucru pentru toţi părinţii este să continue să vorbească cu copiii lor despre utilizarea mass-media", mai susţin terapeuţii Birgitt Holzel şi Ştefan Ruzas.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Informaţiile vaste despre ameninţările cibernetice şi experienţa în securitate IT deţinute de Kaspersky se materializează în mod constant în soluţii de securitate şi servicii inovatoare pentru a proteja companiile, infrastructura critică, autorităţile guvernamentale şi utilizatorii individuali din toată lumea. Portofoliul vast al companiei include protecţie endpoint de top şi mai multe soluţii specializate de securitate şi servicii, pentru a combate ameninţările digitale tot mai complexe. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”