Pentagonul revizuiește manualul privind dreptul războiului după critici privind tratamentul față de jurnaliști

Pentagonul revizuiește manualul privind dreptul războiului după critici privind tratamentul față de jurnaliști

Pentagonul și-a revizuit manualul privind dreptul războiului după ce o versiune anterioară a ajuns sub tirul criticilor pentru că părea că le permite comandanților să-i trateze pe jurnaliști drept beligeranți sau spioni, relatează vineri agenția Reuters.

Manualul Ministerului Apărării din SUA, prima și cea mai cuprinzătoare lucrare de acest tip, a fost lansat prima dată în iunie anul trecut. El compară unele misiuni de presă cu spionajul sau alte acțiuni ostile întreprinse de către un inamic.

În manual se afirmă că unii jurnaliști ar putea fi considerați drept ''beligeranți neprivilegiați'' — o categorie juridică cu mai puțină protecție decât combatanții, precum statutul de prizonier de război.

''Relatările despre operațiuni militare pot fi foarte similare cu strângerea de informații secrete sau chiar cu spionajul'', se afirmă într-un pasaj al manualului.

Militanții pentru libertatea presei spun că în redactarea manualului se face confuzie în ce privește granița dintre jurnaliști și combatanți și li se conferă comandanților autoritatea de a reține reporteri fără nici o acuzație.

Ei au avertizat totodată că aceasta va eroda credibilitatea SUA peste hotare într-un moment în care jurnaliștii devin ținta guvernelor și a grupărilor militante.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, 69 de jurnaliști și-au pierdut viața în lume în 2015 în timpul exercitării profesiei lor, față de 61 în 2014. De asemenea, 199 de jurnaliști erau în detenție în întreaga lume în 2015, comparativ cu 221 în 2014.

După ce manualul a fost lansat anul trecut, organizații de media, inclusiv Reuters, s-au întâlnit cu oficiali ai Pentagonului pentru a protesta în legătură cu limbajul folosit și pentru a cere efectuarea de modificări.

Manualul revizuit oferă mai multe detalii privind scopurile legitime ale jurnaliștilor și prevede în mod clar că jurnaliștii au toate drepturile unor civili.

Pentagonul a eliminat pasajele în care relatările jurnaliștilor erau comparate cu spionajul sau cu acte ostile, dar oferă exemple specifice despre modul cum o acțiune de mediatizare ar putea duce la pierderea statutului de civil.

Jurnaliștii pot în continuare să fie considerați beligeranți neprivilegiați, susține manualul, dacă ei sunt membri ai vreunei grupări armate nestatale și dacă întreprind vreo propagandă ''sau alte activități de media''.

Jurnaliștii ar putea, de asemenea, să-și piardă statutul de civil în unele cazuri, precum transmiterea unor coordonate ale unei țintei pentru un atac de artilerie împotriva forțelor opuse, se spune în manual.

Noua versiune a manualului a eliminat exprimarea prin care le cerea jurnaliștilor să solicite permisiunea de la ''autorități relevante'' pentru activitatea lor ''pentru a evita să fie luați, din greșeală, drept spioni''.

Acest pasaj a atras critici pentru că stabilea un standard nerealist pentru reportajele de război, în care liniile frontului se pot schimba repede. Pentru mediatizarea unor conflicte precum cele din Libia și Siria, de exemplu, reporterii au fost nevoiți deseori să treacă ilegal granița.

Oficiali ai Pentagonului au afirmat că sunt dispuși să revizuiască din nou manualul, dacă este nevoie.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”