Pentagonul își face flotă de drone AI. Ce este Replicator, arma secretă care „schimbă jocul” de putere

Pentagonul își face flotă de drone AI. Ce este Replicator, arma secretă care „schimbă jocul” de putere

Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii (DoD) a dezvăluit recent o planul de a dezvolta o flotă de drone numite „Replicator”, fără pilot, bazate pe inteligență artificială. Această inițiativă vine ca răspuns la preocupările militare în creștere, în special din partea Chinei.

Dronele Replicator vor ataca „în constelații”, cu sateliți și roboți. FOTO Shutterstock

Dronele Replicator vor ataca „în constelații”, cu sateliți și roboți. FOTO Shutterstock

Noua inițiativă a Pentagonului privind dronele cu inteligență artificială

Secretarul adjunct al Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii, Kathleen Hicks, a subliniat nevoia urgentă de inovare în domeniul inteligenței artificiale și al tehnologiilor autonome în timpul unei recente conferințe de presă privind apărarea.

Această urgență provine din competiția strategică reprezentată de China . Având în vedere că Armata Populară de Eliberare a Chinei este cea mai mare forță militară din lume, iar bugetul de apărare al acesteia se situează pe locul al doilea la nivel mondial, SUA caută răspunsul în inovare.

Hicks a făcut referire la inovațiile din trecut ale SUA, de la cel de-al Doilea Război Mondial până la perioada de după 11 septembrie 2001, ca dovadă a capacității națiunii de a face față provocărilor actuale.

„Replicator semnalează de la vârf că ne lansăm într-o schimbare îndrăzneață și rapidă, folosind mijloacele pe care le avem. Ne confruntăm cu o provocare urgentă și intenționăm să o înfruntăm cu curajul de a paria pe ceva mare”, a spus Kathleen Hicks, citată de publicația TheDebrief.org .

Inițiativa Replicator

Replicator este o nouă inițiativă a Departamentului Apărării, care se concentrează pe tehnologia dronelor cu inteligență artificială. Supravegheată de Unitatea de Inovație în Apărare, obiectivul acesteia este de a valorifica atât tehnologiile existente, cât și cele experimentale ale dronelor pentru diverse soluții pe câmpul de luptă.

Contrar unor potențiale concepții greșite, Replicator nu implică alocări bugetare suplimentare pentru 2024. În schimb, acesta va utiliza resursele existente pentru a accelera producția și livrarea la scară largă. Obiectivul principal? Să contracareze avantajul Chinei în ceea ce privește masa militară.

Replicator, inspirat din războiul din Ucraina

Hicks a precizat că acest concept a fost inspirat de apărarea Ucrainei împotriva unei forțe militare rusești superioare, folosind drone și armament inteligent. Aceste drone s-au dovedit eficiente în interceptarea rachetelor care vizau orașe și în întreruperea lanțurilor de aprovizionare pe zone extinse. „Am văzut în Ucraina ce pot face sistemele cu costuri reduse și atrăgătoare - ca să nu mai vorbim de alte tehnologii comerciale”, a comentat Hicks.

Recentul conflict din Ucraina este o dovadă a puterii tehnologiilor low-cost, cum ar fi dronele. În ciuda avantajului militar inițial al Rusiei, utilizarea de către Ucraina a acestor tehnologii a demonstrat potențialul lor în strategiile de apărare.

Hicks a subliniat beneficiile acestor tehnologii, de la protejarea soldaților la desfășurarea rapidă și modernizări. Pentagonul investește deja în sisteme autonome similare, iar momentul de a le extinde este acum.

Task Force Lima, grupul de AI din Pentagon

La începutul acestui an, DoD a introdus Task Force Lima, un grup operativ de inteligență artificială generativă. Misiunea sa este de a ghida dezvoltarea și aplicarea IA în sectoarele militare și de informații din SUA.

Prin inițiativa Replicator, DoD își propune să implementeze mii de sisteme autonome în diverse domenii în următoarele 18-24 de luni. Accentul nu este pus doar pe producția la scară largă, ci și pe replicarea metodelor de producție rentabile. Pe scurt, noul program de drone Replicator al Pentagonului urmărește să devanseze China.

Finanțare și birocrație: banii pentru drone AI există deja

Replicator este o nouă inițiativă a Pentagonului în materie de drone. Planul ambițios constă în desfășurarea a mii de drone în diverse domenii în următorii doi ani, cu scopul de a depăși forțele industriale ale Chinei.

Una dintre dezvăluirile semnificative făcute Hicks este că Replicator nu va necesita finanțare suplimentară de la bugetul Statelor Unite, transmite publicația de informații militare DefenceNews.com . În schimb, acesta va consolida fondurile din programele militare existente.

„Nu creăm o nouă birocrație și nu vom cere bani noi în [anul fiscal 20]24”, a subliniat Hicks. Ea crede că atenția concentrată a conducerii, în special din partea Grupului director pentru inovare al adjunctului (DISG), va conduce la succesul programului.

Factorul China

În timp ce Replicatorul este conceput pentru a concura cu China , Hicks a precizat că acesta nu indică nicio nouă informație privind intențiile Chinei. Ea a reiterat: „Am mai spus înainte că un conflict cu statul chinez nu este nici iminent, nici inevitabil”.

Scopul dublu al programului este de a consolida disuasiunea în Strâmtoarea Taiwan și de a se asigura că SUA își păstrează un avantaj strategic în orice scenariu de conflict potențial.

Încă sub acoperire

Detaliile operaționale exacte ale Replicator rămân încă nedezvăluite. Cu toate acestea, Hicks a făcut o paralelă cu inovațiile din sectorul privat, citând exemplul grupurilor de sateliți care zboară la joasă înălțime, precum Starlink, pe care Ucraina îl folosește pentru informații și conectivitate la internet.

Există îngrijorări cu privire la capacitatea Pentagonului de a executa un proiect atât de ambițios în termenul stipulat de doi ani. Hicks a recunoscut aceste îngrijorări, declarând: „Suntem îngrijorați să dovedim cu toate părțile că departamentul poate de fapt să se conducă singur [și] nu se împotmolește în birocrație”.

Departamentul american al Apărării lansează "Replicatorul" pentru a contracara dominația Chinei în materie de armament

O nouă eră a apărării bazată pe inteligența artificială

În timpul unei conferințe de presă recente, secretarul adjunct al apărării, Kathleen Hicks, a evidențiat investițiile departamentului în sisteme autonome, inclusiv nave cu pilotaj automatizat și avioane fără pilot.

„Acum este momentul de a scala, cu sisteme care sunt mai greu de planificat, mai greu de lovit și mai greu de învins decât cele ale potențialilor concurenți”, a declarat Hicks.

Proiectul Replicator își propune să implementeze "mai multe mii" de astfel de sisteme, inclusiv drone, în diverse domenii în următoarele 18-24 de luni. Se așteaptă ca acest demers să contracareze întârzierea percepută în materie de inovare în cadrul armatei americane.

Replicator va ataca „în constelații” cu sateliți și roboți la sol

Replicatorul ar putea dispune de nave de suprafață autonome, de roboți la sol și de un val de sateliți mici pentru a forma constelații robuste, transmite publicația online AIBusiness.com .

În timp ce multe prototipuri ale sistemelor Replicator există deja și au fost supuse unor teste, Hicks a precizat că nu va fi solicitată nicio finanțare suplimentară. Proiectul va utiliza fonduri din bugetele existente. Departamentul Apărării a alocat 1,5 miliarde de dolari pentru AI, cu o sumă suplimentară de 200 de milioane de dolari în bugetul pentru 2022-2023 pentru a spori abilitățile tactice ale armatei americane.

Hicks a subliniat faptul că Departamentul se concentrează pe rezultate tangibile, mai degrabă decât pe simple declarații de succes. „Nu ne așteptăm ca istoria să ne judece după discursurile pe care le ținem sau după dolarii din bugetul nostru. În schimb, vom fi judecați în funcție de faptul dacă ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus: furnizarea de capabilități luptătorilor în viteză și la scară largă”, a adăugat ea.

O strategie de descurajare

Secretarul adjunct al Apărării americane subliniat că obiectivul principal este descurajarea, nu conflictul. „Obiectivul nostru este întotdeauna să descurajăm, deoarece competiția nu înseamnă conflict. Trebuie să ne asigurăm că liderii [chinezi - n.r.] se trezesc în fiecare zi, iau în considerare riscurile de agresiune și concluzionează: „astăzi nu este ziua potrivită [pentru a ataca - n.r.] - și nu doar astăzi, ci în fiecare zi, acum și în viitorul apropiat”, a detaliat Hicks.

Acest anunț vine într-un moment de escaladare a tensiunilor comerciale dintre SUA și China. Printre evoluțiile recente se numără interdicția impusă de China oficialilor guvernamentali de a folosi iPhone-uri Apple și interdicția SUA de a interzice legislatorilor să folosească smartphone-uri Huawei și platforma TikTok, de teama spionajului cibernetic.

În plus, SUA au impus restricții asupra investițiilor în tehnologie și a exporturilor de cipuri de inteligență artificială către China și iau în considerare reglementări similare pentru anumite națiuni din Orientul Mijlociu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…