Pentagonul folosește arme cu laser și cu microunde pentru a-și apăra bazele de lângă Israel

Pentagonul folosește arme cu laser și cu microunde pentru a-și apăra bazele de lângă Israel

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Pat Ryder, a vorbit, marți, despre tensiunile din Orientul Mijlociu, despre grupurile de miliție care atacă baze americane din Irak și Siria ca răspuns la intervenția militară a Israelului în Gaza în urma atacului terorist din 7 octombrie al Hamas.

Arma laser SUA FOTO AFP

Când a fost întrebat ce sisteme de arme sunt folosite pentru a apăra bazele, Ryder a sugerat că armele cu energie direcționată, care folosesc lasere sau microunde pentru a elimina ținte, ar putea fi disponibile pentru a fi utilizate alături de sistemele tradiționale de apărare antiaeriană.

„Nu vreau să intru în capacitățile specifice pe care le folosim pentru a ne proteja forțele, în afară de a spune că avem o mare varietate care include capabilități energetice direcționate”, a spus Ryder.

Armele cu laser au fost de multă vreme un element de SF, dar devin rapid o realitate pe câmpul de luptă.

Armele cu energie direcționată sunt definite ca fiind cele care folosesc cantități mari de energie concentrată, de obicei laser sau microunde, care sunt îndreptate către ținte pentru a le distruge sau a le deteriora.

Având în vedere viteza cu care se deplasează energia, acestea sunt mai rapide chiar și decât cele mai sofisticate sisteme de rachete și nu folosesc muniție, așa că nu depind de stocurile de artilerie.

„Deoarece folosesc energie în loc de gloanțe sau rachete, armele cu energie direcționată ar putea fi mai puțin costisitoare și au putere de tragere practic nelimitată”, se arată într- un raport din 2023 al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală al SUA (GAO).

Se spune că mai multe țări lucrează la astfel de arme, iar guvernul SUA cheltuiește 1 miliard de dolari pe an pentru a le dezvolta.

Cu toate acestea, conform GAO, armele au o rază de acțiune mai scurtă decât sistemele de arme mai convenționale și pot fi afectate negativ de condițiile meteorologice, cum ar fi ceața sau furtunile.

Armata SUA a testat o varietate de prototipuri DEW (arme cu energie dirijată) începând cu 2014, în primul rând pentru misiuni contra-drone”, se spune.

USNI, un site de știri privind apărarea, a scris în 2021 că Marina SUA a început să desfășoare arme cu energie direcționată capabile să dezactiveze dronele pe 8 distrugătoare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri