Pentagonul face investigații după ce planurile secrete ale SUA și NATO pentru contraofensiva ucraineană au fost scurse sau furate
Planuri secrete americane și ale NATO pentru furnizarea de ajutor Ucrainei înainte de contaofensiva așteptată în această primăvară au fost postate pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni, ceea ce a determinat o investigație a Pentagonului, au declarat pentru New York Times înalți oficiali ai administrației Biden, relatează The Kiyv Independent .
Planurile americanilor au ajuns să fie distibuite pe Twitter și Telegram, iar Pentagonul investighează cine ar fi putut scurge documentele, potrivit NYT.
Documentele nu dezvăluie detalii despre când, cum sau unde intenționează Ucraina să lanseze contraofensiva și sunt vechi de cinci săptămâni.
Potrivit analiștilor militari cu care au discutat jurnaliștii de la NYT, este probabil ca documentele să fi fost modificate față de formatul lor original, subestimând numărul victimelor de partea rusă și supraestimându-le pe cele de partea ucraineană.
Documentele, modificate de propaganda rusă
O prezentare dintr-un document oferă o estimare a numărului de soldați ruși uciși în Ucraina - până la 17.500, care este cu mult sub cifra pe care guvernele occidentale au prezentat-o public.
Ministerul britanic al Apărării, de exemplu, a declarat în februarie că între 40.000 și 60.000 de soldați ruși au fost probabil uciși de când președintele Vladimir Putin a ordonat o invadarea Ucrainei anul trecut.
Analiștii au declarat pentru NYT că modificările aduse documentelor, deși par autentice, ar putea face parte dintr-o campanie rusă de dezinformare pentru a denatura faptele despre războiul din Ucraina.
Unul dintre documente pare să detalieze cheltuielile pentru sistemele de artilerie HIMARS furnizate de SUA, informații care au fost un secret bine păzit, în timp ce un altul descrie starea unor brigăzi de luptă ucrainene, inclusiv echipamentul lor și datele la care ar putea fi gata să se confrunte cu forțele rusești, notează Times, citat de Business Insider .
Cu toate acestea, scurgerea de informații reprezintă o „breșă semnificativă a serviciilor americane de informații în efortul de a ajuta Ucraina", mai scrie NYT.
Oficialii din administrația lui Biden au declarat ziarului american că încercările de a ștergere a informațiilor de pe rețelele de socializare nu au avut încă succes.
„Suntem conștienți de rapoartele privind postările de pe rețelele de socializare, iar departamentul analizează chestiunea", a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, citată de NYT.