Pentagonul a testat cu succes o rachetă intercontinentală

Pentagonul a testat cu succes o rachetă intercontinentală

SUA au anunţat miercuri că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, echipată cu un nou dispozitiv, în scopul modernizării acestor rachete sol-aer învechite, potrivit AFP.

Racheta a fost lansată la ora locală 00:33 (08:33GMT) de la baza aeriană Vandenberg, în California, şi a parcurs circa 6.760 km deasupra Pacificului înainte de a cădea în mare în apropiere de atolul Kwajalein, în Insulele Marshall, au anunţat forţele aeriene americane într-un comunicat.

Acesta a fost un test de dezvoltare şi nu un test de rutină precum cel efectuat la 2 octombrie, a precizat US Air Force.

Racheta, neînarmată, a fost echipată cu un nou de tip de 'vehicul de reintrare', componentă a focosului unei ICBM.



'În locul selectării aleatorii a unei ICBM desfăşurate într-un siloz pentru a verifica siguranţa întregului ansamblu, un test de dezvoltare a utilizat o rachetă de rezervă stocată pentru a valida navigabilitatea pieselor noi sau a pieselor de schimb într-un mediu aproape operaţional', afirmă armata americană.

'Minuteman III se învecheşte şi programele de modernizare ca acesta sunt esenţiale pentru a asigura că ţara noastră dispune de un factor de descurajare de încredere', a subliniat colonelul Omar Colbert, şeful acestor teste, citat în comunicat.

Minuteman III, singura rachetă sol-aer din arsenalul nuclear al SUA începând din 2005, a fost instalată în silozuri de lansare repartizate la trei baze militare americane, în Wyoming, Dakota de Nord şi Montana.

Rachetele Trident, cu lansare din mare, sunt desfăşurate la bordul unor submarine americane, iar bombele nucleare sunt transportate de bombardiere strategice.

US Air Force a precizat că acest test fusese planificat de luni de zile şi 'nu a reprezentat un răspuns sau o reacţie la evenimente din lume sau la tensiunile din regiune', dar, potrivit AFP, intervine la o zi după ce Washingtonul a anunţat prima desfăşurare la bordul unui submarin a unei arme nucleare cu putere redusă, tot ca factor de descurajare. AGERPRES


populare
astăzi

1 O informație care dă fiori...

2 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

3 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

4 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…

5 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump