Pentagonul a recomandat furnizarea de muniţii cu fosfor alb Ucrainei

Pentagonul a recomandat furnizarea de muniţii cu fosfor alb Ucrainei

Înalți oficiali ai Pentagonului au recomandat ca SUA să furnizeze Ucrainei muniții cu fosfor alb pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, dar Casa Albă a respins ideea de mai multe ori, informează CNBC.

Armata SUA folosește muniția pentru cortine de fum și pentru a ilumina câmpurile de luptă/ FOTO:X

Armata SUA folosește muniția pentru cortine de fum și pentru a ilumina câmpurile de luptă/ FOTO:X

Armata SUA folosește muniția pentru cortine de fum și pentru a ilumina câmpurile de luptă. Avocații drepturilor se opun utilizării acestuia în apropierea civililor, deoarece substanța chimică arde pielea umană.

Această substanţă controversată se aprinde la contactul cu oxigenul, arde la temperaturi ridicate şi se lipeşte de suprafeţe, făcând-o deosebit de periculoasă. În trecut, SUA a folosit fosforul alb în diverse conflicte, inclusiv în al Doilea Război Mondial şi în Vietnam, în principal pentru a crea adăpost şi iluminare, mai degrabă decât în combaterea directă a forţelor inamice.

Deşi nu este clasificată ca armă chimică conform dreptului internaţional, utilizarea fosforului alb necesită respectarea strictă a reglementărilor care protejează populaţiile civile. Recomandarea Pentagonului a fost parte din pachete mai ample de ajutoare militare menite să consolideze apărarea Ucrainei, însă stigma asociată cu utilizarea sa a determinat administraţia Biden să ezite.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat forţele ruse că au folosit fosfor alb împotriva civililor, deşi aceste afirmaţii nu au fost confirmate prin verificări independente. Se aşteaptă ca administraţia Biden să anunţe pachete suplimentare de ajutoare pentru Ucraina, totalizând aproximativ 5 miliarde de dolari, care vor include instruire militară şi echipamente, dar s-ar putea să nu cuprindă obuzele controversate cu fosfor alb.

Pe măsură ce discuţiile continuă, implicaţiile utilizării unor astfel de muniţii rămân un punct controversat, echilibrând strategia militară cu îngrijorările umanităţii într-un peisaj de conflict din ce în ce mai volatil.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultima postare a Loredanei Groza...

2 Aceste imagini au apărut pe cer în Grecia...

3 Penibilă imagine. Selly tot un gherțoi rămâne, cu toți banii lui...

4 S-a furat mireasa. Din cavou...

5 „Am descoperit întâmplător. Mă consider un consumator înșelat și dezamăgit” / Mihaela Bilic face o dezvăluire despre Cola