Pensionarii care luptă în prima linie în Ucraina: „Mi se spune «Bunicul»”

Pensionarii care luptă în prima linie în Ucraina: „Mi se spune «Bunicul»”

Printre voluntarii ucraineni care își riscă viața luptând pentru țara lor se numără și soldați cu păr cărunt care au depășit cu mult vârsta retragerii, relatează Insider.

Un soldat senior din Forțele Teritoriale de Apărare ale Ucrainei FOTO Twitter

Un soldat senior din Forțele Teritoriale de Apărare ale Ucrainei FOTO Twitter

„Bunicii” ucraineni luptă alături de camarazi mult mai tineri sau chiar alături de fiii lor.

Ei fac parte din mulțimea diversă de voluntari care s-au înrolat în Forțele Teritoriale de Apărare (FTA), un corp de rezerviști pe bază de voluntariat din armata ucraineană. Circa 100.000 de ucraineni s-au oferit voluntari pentru FTA când a început război, potrivit presei locale.

Într-o serie de postări pe rețelele sociale, FTA spune povestea „pensionarilor” care și-au luat angajamentul să-și apere țara orice ar fi.

„Terminăm ceea ce au început bunicii noștri în urmă cu 100 de ani. Atunci când devine realmente dificil, le spun băieților ce fel de luptători au fost ei”, spune Leonid Onișcenko, 63 (în poza de mai sus), un fost fizician în domeniul nuclear ce luptă împotriva forțelor inamice în apropiere de Bahmut.

Acest pensionar s-a alăturat corpului de voluntari în urmă cu 9 ani, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014.

Până ce nu vom învinge, nu vom depune armele”, spune el, subliniind că nu îl va împiedica nimic să lupte până la capăt nici măcar vârsta.

„Prietenia lor de 30 de ani este mai solidă decât întreaga armată rusă”, scrie FTA despre Mikola și Vasil, prezentați ca „soldat și sergent” în cadrul brigăzii teritoriale de apărare din Kiev.

Într-un video popular pe You Tube un operator de mortier îi ia un interviu unui soldat de 71 de ani cu nume de cod „Bunicul”. Acesta este un fost inginer care de șase ani a luat parte la luptele intense din estul Ucrainei. Forma sa fizică se datorează pasiunii sale pentru sport și pentru drumeții pe munte.

„Atâta timp cât sănătatea îmi permite să mă mențin în formă, o să port o armă automată cu mine. Cine ne va proteja? Dacă nu noi, atunci cine?”, a spus el.

Situația voluntarilor mai în vârstă care se întorc pe câmpul de luptă este cu mult diferită de cea în care se află un tânăr de 18 ani la început de drum, a comentat pentru Insider Mark Cancian, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Într-o anumită măsură, vârsta înaintată a unora dintre voluntari „arată profunzimea sentimentului patriotic ucrainenilor care își apăra țara", a spus el.

Pe de altă parte, a adăugat Cancian, este deseori întâlnit în războaie să se ofere voluntari persoane cu o vârsta înaintată, în special în „situațiile în care ai forțe ceva mai fluide".

În Ucraina, au fost raportate mai multe cazuri de tați și fii care s-au înrolat împreună. Contul Twitter @NOELreports, dedicat acoperirii războiului dintr-o perspectivă pro-Ucraina, a prezentat recent povestea unui soldat în vârstă de 50 de ani pe nume Valera din Zakarpatska.

„Valera luptă din prima zi a invaziei. Fiul său în vârstă de 27 de ani a fost grav rănit lângă Herson, când un mortier a aterizat în apropierea locului în care se afla. În ciuda a tot, Valera continuă să lupte.

„Până în Urali, dacă va fi nevoie”, spune acesta.

Rusia a recrutat un senior cu diabet

De cealaltă parte a conflictului, în Rusia limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu a fost crescută la 30 de ani de la 27 de ani. Totuși, în urma mobilizării rezerviștilor - 300.000 de persoane- vârsta medie a soldaților a ajuns la 35 de ani, potrivit The Atlantic. Un motiv este că bărbați cu mult mai în vârstă au fost vizați de mobilizare .

Rusia a chemat la luptă persoane mult mai în vârstă, inclusiv un bărbat în vârstă de 63 de ani din regiunea Volgograd, a relatat site-ul rusesc independent The Insider.

Bărbatul, prezentat ca Yermolaev, suferea de diabet de gradul doi și de o afecțiune cerebrală cunoscută sub numele de ischemie cerebrală. Yermolaev servise anterior în armată, dar fusese pensionat.

Medicii i-au spus că este „apt să meargă pe front”, a relatat The Insider.

Insider nu a putut să verifice în mod independent informația.

Pensionarii care încă mai pot servi în forțele armate ale Ucrainei au dat un nou sens vieții lor, dar pentru mulți dintre bătrânii prinși în cel mai grav conflict european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, războiul a adus doar sărăcie și disperare.

Rapoartele realizate de Human Rights Watch și Amnesty International au constatat că persoanele în vârstă din Ucraina - una dintre cele mai "bătrâne" țări din lume, unde una din patru persoane are peste 60 de ani - au fost afectate în mod semnificativ de conflict. Persoanele în vârstă se confruntă cu „provocări care se intersectează, de la dizabilități la sărăcie și până la discriminarea pe criterii de vârstă”, ceea ce le expune unor „riscuri sporite”, a arătat Amnesty.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”