Pensii speciale pentru magistrații-asistenți CCR. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege
Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizată, un proiect de lege care prevede că magistraţii-asistenţi vor putea beneficia de pensie de serviciu.
Deputații au adoptat cu 190 de voturi „pentru”, 76 „împotrivă” şi 13 abţineri unproiect de lege care prevede că magistraţii-asistenţi vor putea beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de pensionare.
„Magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în activitate juridică, din care cel puţin 10 ani desfăşurată în cadrul Curţii Constituţionale, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Prevederile art. 213 din Legea nr. 303/2022 se aplică în mod corespunzător în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei legi”, arată proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților.
Motivarea inițiativei este explicată prin „punerea de acord a solutiilor legislative privind reglementarea statutului personalului auxiliar de specialitate al Curții Constituționale, care, ca și în precedent, anterior prezentei reglementari, este asimilat, ca rang și salarizare, personalului auxiliar de specialitate de la Înalta Curte de Casatie și Justiție, beneficiind în mod corespunzător de drepturile acestuia, astfel cum sunt acestea reglementate prin Legea nr. 567 /2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatorești și al parchetelor de pe langa acestea, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1197 din 14 decembrie 2004, cu modificarile și completarile ulterioare”.
Potrivit sursei citate, inițiativa legislativă prevede și „instituirea la nivel de Lege, ca și în Legea nr.303/2022, a obligatiei magistraților-asistenti ca, înaintea eliberarii din funcție prin pensionare sa își finalizeze lucrările în curs, în special din perspectiva asigurarii respectarii principiilor care guverneaza activitatea jurisdicționala a Curtii Constitutionale, cum este cel al judecării cauzelor întrun termen rezonabil”.
Inițiativa legislativă intră în dezbaterea Senatului, în calitate de for decizional.
Sursa: adevarul.ro