Pennsylvania ar putea fi statul care să decidă cursa pentru Casa Albă. Cum a enervat Biden electoratul local

Pennsylvania ar putea fi statul care să decidă cursa pentru Casa Albă. Cum a enervat Biden electoratul local

Statul american Pennsylvania, cu cele 20 de voturi electorale, ar putea să fie cel care va decide în final cursa pentru Casa Albă, în contextul unei bătălii electorale dramatice între republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden. Potrivit prognozei prezidențiale realizate de  FiveThirtyEight , Pennsylvania este statul care va oferi celor doi candidați principali voturile decisive pentru a câștiga Colegiul Electoral. În acest moment, Keystone State sau Commonwealth of Pennsylvania – așa cum este cunoscut statul aflat în nordul-estul SUA, în regiunea Marilor Lacuri – are o șansă de 31% să fie statul care va decide scrutinul prezidențial. Trump a recuperat masiv din diferența care îl separa de Biden în acest stat, după ce  democratul a inflamat recent atmosfera în Pennsylvania cu comentariile legate de industria petrolului , una dintre cele mai reprezentative în acest stat.

Un alt stat din așa-numita regiune Rust Belt (care include părți din New York, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Indiana, Illinois și Wisconsin) care a votat cu candidatul republican în 2016, Pennsylvania părea până nu demult că se va întoarce înapoi în tabăra democraților. Biden a avut un avantaj solid în sondajele realizate în ultimele luni. Înainte de 2016, statul a votat de șase ori continuu cu candidatul democrat, începând din 1992, iar șansele lui Trump de a câștiga aici erau considerate minime.

Sondajele de opinie recente indică însă că diferența dintre cei doi rivali la Casa Albă este în prezent foarte mică. Astfel, agregatorul de sondaje  RealClearPolitics  arăta marți la prânz o diferență de doar 1.2 puncte procentuale în favoarea lui Biden – 48.7% față de 47.5% pentru Trump -, procente aflate în marja de eroare. Din cele șase anchete de opinie analizate de RealClearPolitics, trei îl indicau câștigător pe Biden (Rasmussen Reports, NBC News/Marist, CNBC/Change Research), în timp ce trei îl aveau pe Trump pe prima poziție (Trafalagar Group, InsiderAdvantage, SusquehannaPolling).

Potrivit  The Guardian , modelele electorale estimează Pennsylvania ca statul care, cel mai probabil, va decide alegerile. Aceasta în condițiile în care nici republicanul Trump, nici democratul Biden nu beneficiază de susținerea majorității votanților din acest stat, iar avantajul electoral poate depinde de doar câteva mii de voturi.

Interesant de menționat este că statul și-a revizuit legile electorale anul trecut și permite acum, pentru prima dată în istorie, votul prin corespondență fără ca alegătorul să ofere un motiv. Acest lucru ar putea face să existe de 10 ori mai multe voturi prin corespondență decât în 2016, a declarat Kathy Boockvar, cel mai înalt oficial electoral al statului, citată de  Axios .

De asemenea, legile din Pennsylvania interzic oficialilor electorali să proceseze buletinele de vot prin poștă până în ziua alegerilor, ceea ce înseamnă că ar putea dura câteva zile până se va cunoaște câștigătorul voturilor electorale din acest stat. Nu este exclus ca, până în momentul finalizării numerotării, Trump să  își declare victoria în alegeri.

Boockvar a spus că are încredere că majoritatea voturilor vor fi numărate până vineri.

În acest context, comentatorii cred că numărătoarea finală din Philadelphia, cel mai populat oraș al statului, ar putea să cunoască un scurcircuit semnificativ. Fiecare buletin de vot prin corespondență  din oraș – iar după unele estimări, vor fi circa 400.000 – trebuie să fie numărat în interiorul unui centru de convenții din centrul orașului, folosind echipamente noi și personal nou instruit, care trebuie să respecte măsurile de distanțare socială.

Nu este de aceea exclus ca numărătoarea finală din metropolă să fie cea care să mute alegerile din tabăra unui candidat în cea a rivalului său, o situație imprevizibilă și care va provoca, fără îndoială, discuții aprinse. Primarul din Philadelphia, James Kenney, a avertizat și el luni, într-o scrisoare deschisă, că rezultatul numărătorii nu va fi cunoscut foarte curând. „Realizarea numărătorii buletinelor de vot trimise prin poștă va dura cu ușurință câteva zile,” a scris Kenney. „Acest lucru poate determina rezultatul în Philadelphia și în Commonwealth în ansamblu. Deci, din nou, vă rog să aveți răbdare,” a afirmat primarul democrat al orașului, citat de  FoxNews .

Ce zic analiștii

Potrivit celor de la FiveThirtyEight, Pennsylvania este atât de importantă încât modelul lor îi oferă lui Trump 84 la sută  șanse de a câștiga președinția dacă va obține voturile electorale din acest stat. În cazul lui Biden, șansele de a ajunge la Casa Albă în cazul câștigării statului Pennsylvania sunt de 96%.

În acest context, merită precizat că Pennsylvania s-a remarcat nu doar prin votul dat constant candidaților democrați la președinție timp de șase alegeri consecutive. Alegătorii din Keystone State au fost cunoscuți și prin tendința de a alege democrații într-o proporție mai mare decât cea exprimată de popular național pentru fiecare scrutin prezidențial începând din 1952. Dar ambele tradiții au fost întrerupte în 2016, când Trump a câștigat Pennsylvania cu 0.7 puncte procentuale – făcându-l cu 2.9 puncte „mai roșu” (aceasta fiind culoarea republicanilor) decât America în ansamblul ei.

Cum se explică acest lucru? Analiștii se referă la albii non-hispanici fără diplome de licență, cu vârsta de 25 de ani sau mai mult, care reprezintă 55% din populația din Pennsylvania și care au votat masiv cu Trump în 2016. Potrivit Centre for American Progress, rata participării la vot în rândul acestor alegători a crescut de la 53.0% în 2012 la 57.4% în 2016. Mai mult, acest grup demografic a contat cu 28.6 puncte la alegerea lui Trump, în timp ce, cu patru ani înainte, doar 20.3% dintre ei l-au ales pe Mitt Romney, candidatul Partidului Republican la alegerile din 2012.

Unul dintre factorii  majori pentru care alegătorii albi, proveniți din clasa muncitoare, i-au abandonat treptat pe democrați a fost insistența acestora din urmă de a promova politici comerciale și de mediu care au dus la declinul industriei miniere și manufacturiere din acest stat. De altfel, comentariile controversate ale lui Biden legate de renunțarea la industria petrolieră și a gazelor în favoarea „energiei curate”  au provocat o furtună politică în acest stat, forțându-l pe democrat să vină cu precizări. Trump a profit de moment și a afirmat că declarațiile lui Joe Biden despre fracking au reprezentat momentul în care acesta „a pierdut alegerile,” avertizând alegătorii din Pennsylvania că democratul „va distruge industria petrolieră.”

În sfârșit, alte două categorii de votanți sunt considerate esențiale în acest stat în scrutinul din 2020: afro-americanii și populația din suburbii. Nu este de aceea de mirare că analiștii afirmă că cine va convinge aceste trei grupuri electorale, va câștiga alegerile din Pennsylvania, își va primi cele 20 de voturi electorale și, foarte probabil, se va impune în final în Colegiul Electoral.

Surse: The Guardian, Axios, Politico, FoxNews, Washington Post, FiveThirtyEight, RealClearPolitics


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?