Peninsula Crimeea, un simbol și un obiectiv strategic al războiului din Ucraina

Peninsula Crimeea, un simbol și un obiectiv strategic al războiului din Ucraina

Ucrainenii amenință că vor distruge podul Crimeei și sunt convinși că vor recăpăta în cele din urmă controlul asupra acestei peninsule din Marea Neagră ocupate de Rusia de opt ani încoace.

Pod Crimeea FOTO EPA-EFE

Podul Crimeei FOTO EPA-EFE

„Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. Aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus”, a scris pe Telegram consilierul prezidențial Mihailo Podoleak.

Distrugerea acestui pod, evocată tot mai des de oficialii ucraineni, ar însemna o lovitură puternică atât pentru menținerea ocupației rusești, cât și ca imagine. Finalizat cu mare pompă în decembrie 2019 după o investiție oficială de aproape 3 miliarde de dolari, podul este un jurământ al lui Vladimir Putin că Rusia va rămâne în Crimeea pentru totdeauna. Însă acest jurământ este pus la grea încercare.

După cum remarcă „Le Monde”, exploziile produse în ultimele două săptămâni la baze miliare din Crimeea arată că Ucraina refuză să se resemneze și să considere Crimeea pierdută. Aceste atacuri, nerevendicate încă de Kiev, nu fac parte - cel puțin nu deocamdată - dintr-o confraofensivă majoră, dar demonstrează voința ucrainenilor de a-și extinde opțiunile militare, de a afișa o strategie a recuceririi și de a duce totodată lupta pe terenul simbolurilor, scrie publicația franceză.

Țintirea unor baze rusești din Crimeea se înscrie în narațiunea ucrainenilor, care fixează începutul agresiunii nu pe 24 februarie 2022, ci cu opt ani mai devreme, pe 27 februarie 2014, cu anexarea Crimeei printr-un referendum controversat și nerecunoscut de comunitatea internațională.

Crimeea nu este un subiect închis

Această bătălie narativă are de asemenea o latură strategică. Până în prezent, calmul de care beneficia Crimeea, punct de plecare pentru trupele ruse în sudul Ucrainei, valida teza lui Putin cu privire la o cucerire teritorială definitivă. Sejururile făcute de cetățenii ruși pe plajele peninsulei o sprijineau într-o oarecare măsură. Însă deterioarea situației, care a pus pe fugă turiștii ruși în ultimele zile, este brutală și estompează propaganda Moscovei, constată „Le Monde”.

Legând soarta Crimeei de război și anunțând crearea unui consiliu pentru „dezocuparea” peninsulei, Volodimir Zelenski dă dovadă de îndrăzneală. Declarând pe 9 august că „războiul din Ucraina a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu eliberarea ei”, președintele ucrainean a confirmat că joacă pe o carte nouă în războiul de uzură aflat în desfășurare.

Dacă se confirmă într-un fel sau altul, așa cum estimează unii experți, că exploziile au fost cauzate de rachete cu o rază inedită de acțiune, de peste 200 de kilometri, atunci se creează o situație nouă.

Așadar, Putin va fi nevoit încă o dată să ţină cont de rezistenţa ucrainenilor. Prizonier al tezei precum că Peninsula Crimeea reprezintă o linie roșie pentru Rusia, liderul de la Kremlin se va vedea forțat să pluseze în cazul în care atacurile continuă. Aceasta ar presupune rearanjarea dispozitivului militar și creșterea vizibilității unui război pe care Putin încearcă să-l ascundă de populația sa, conchide publicația franceză.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...