Penalii SABOTEAZĂ procurorii! Guvernul a tăiat DRASTIC din bugetul de cheltuieli pentru instrumentarea dosarelor penale! Procuror: Sunt afectate dosare cu infracţiuni foarte grave
Penalii SABOTEAZĂ procurorii! Guvernul a tăiat DRASTIC din bugetul de cheltuieli pentru instrumentarea dosarelor penale! Procuror: Sunt afectate dosare cu infracţiuni foarte grave.
Guvernul Dăncilă a tăiat drastic la ultima rectificare bugetară din bugetul de cheltuieli al procurorilor, care s-a diminuat cu 13%. Asta înseamnă mai puțini bani pentru expertize, traduceri, pentru instrumentarea dosarelor penale, pentru chiria imobilelor în care funcționează unități de parchet etc, a explicat într-un răspuns pentru G4Media.ro Parchetul General.
Guvernul a tăiat 10.000.000 de lei din bugetul procurorilor, adică peste 2 milioane de euro. Este o dimunare dramatică cu aproape 13 la sută din totalul de 77.500.000 de lei, adică peste 16 milioane de euro, bani alocaţi Parchetelor la capitolul “bunuri şi servicii” de la bugetul de stat.
“Prin Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018, în bugetul aprobat Ministerului Public la titlul “Bunuri şi servicii” au fost prevăzute credite bugetare în sumă de 77.500 mii lei. Rectificarea bugetară negativă în sumă de 10.000 mii lei reprezintă 12,91 % din creditele bugetare alocate Ministerului Public pe anul 2018 la titlul “Bunuri şi servicii”, a precizat Parchetul general într-un răspuns pentru G4media.
Ce impact va avea diminuarea bugetară. Sunt bani mai puţini pentru expertize, traduceri, onorariile avocaţilor din oficiu, chirii. “Diminuarea fondurilor la “Bunuri şi servicii” va afecta cheltuielile cu instrumentarea dosarelor penale, cheltuielile pentru închirierea de imobile cu destinaţia de sedii pentru funcţionarea unităţilor de parchet şi a structurilor teritoriale ale DIICOT, cheltuielile cu achiziţionarea furniturilor de birou, a materialelor şi prestărilor de servicii cu caracter funcţional, a obiectelor de inventar, cheltuielile cu plata onorariului avocaţilor pentru asistenţa judiciară acordată din oficiu, precum şi cheltuielile curente de funcţionare normală a tuturor unităţilor de parchet din teritoriu (inclusiv DIICOT), cheltuieli care reprezintă angajamente legale de plată”, a arătat Parchetul general pentru G4media.
Potrivit unui comunicat de săptămâna trecută al Parchetului general, reducerea bugetară a fost distribuită proporţional între parchetele din ţară. “Întrucât o pondere importantă în această categorie de cheltuieli o au cele care vizează instrumentarea dosarelor penale (expertize judiciare, tehnice şi contabile solicitate în dosare penale, traducerile impuse de rezolvarea dosarelor, inclusiv rechizitoriile în dosarele penale în care sunt implicaţi cetăţeni străini), ordonatorii secundari şi terţiari de credite din cadrul Ministerului Public urmează să prioritizeze cheltuielile destinate activităţilor de urmărire penală, iar la prima rectificare bugetară să fie solicitate sumele necesare restabilirii echilibrului bugetar”, arăta Parchetul în comunicatul de presă.
Claudiu Sandu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, a declarat recent pentru Digi24.ro: “La Braşov există o tăiere de 78.000 de lei, realizată fără să ştim, în septembrie. Întâmpinăm probleme destul de mari în plata unor cheltuieli operative, în dosare care privesc infracţiuni foarte grave, gen infracţiuni contra vieţii, împotriva minorilor, inclusiv agresiuni sexuale, toate aceste chestiuni trebuind să fie supuse atenţiei unor experţi, până la infracţiuni economice, unde se efectuează expertize şi numeroase comisii rogatorii internaţionale, ale căror traduceri trebui plătite”.