„Pelerinii” interlopului Vampiru, condamnări după ce-au „tras” cu „maimuța” în Israel și Puerto Rico
O grupare de falsificatori de carduri din București au reușit să lase fără importante sume de bani oameni din întreaga lume folosindu-se de un dispozitiv improvizat cu ajutorul căruia au dat atacuri la bancomate.
În doar câteva zile, jefuitorii, printre care se aflau și trei femei, au câștigat zeci de mii de euro. Cine nu reușea să țină pasul cu pragul impus de liderul grupării, un anume Vampiru, era trimis acasă și eliminat din ”brigadă”.
Gruparea a acționat în perioada 2016-2017 în mai multe colțuri ale lumii, în Israel, Slovacia, Puerto Rico, România, dar aveau încrengături și în Statele Unite ale Americii și Franța. Polițiștii care au anchetat cazul nu au reușit să stabilească un prejudiciu exact, dar vorbesc în actul de acuzare despre ”importante sume de bani”.
Jefuitorii și-au început atacurile la bancomate din Ferentari unde și-au făcut mai întâi mâna și au antrenat novicii, verificând totodată dispozitivele pentru a vedea dacă acestea funcționează. Aparatura de skimming denumită popular ”maimuța” era cumpărată de la un individ, rămas neidentificat, din Anglia cu 1500 de dolari bucata, iar, dacă erau cumpărate două, primeau o reducere de 500 de euro. Negocierile erau făcute la telefon, marfa fiind predată prin intermediul unui ”frate”, ”nepot”, în realitate un om de încredere din București.
Acest dispozitiv era prevăzut cu o microcameră care, odată amplasată pe bancomat, copia datele de pe cardurile folosite de clienții băncii. Ulterior, jefuitorii clonau cardurile și sustrăgeau banii din conturi. La perchezițiile făcute la domiciliile infractorilor din București și Popești Leordeni au fost găsite zeci de carduri ”în alb”.
În ”pelerinaj” cu ”101” pe la bancomatele din Israel
După ce s-au antrenat în Ferentari, jefuitorii de bancomate și-au cumpărat bilete de la o agenție de turism care organiza pelerinaje în Israel. Infractorii mimau vacanța, iar, după ce se desprindeau de grupul de turiști, dădeau atacurile la bancomate din Tel Aviv.
”Pelerinii” din Israel aveau obligația să înștiințeze coordonatorul grupării în fiecare zi și să dea raportul cu privire la succesul afacerii. Comunicarea era foarte strictă, iar rare ori se întâmplat ca în dialogul lor să se pronunțe cuvinte care să indice cu ce se ocupau.
”L-a luat balena”
Nu se vorbea despre bani, bănci, carduri, ci despre cartofi sau ”101” sau ”201”, acestea din urmă fiind cardurile false sau ”cărțile” așa cum mai erau ele denumite în interiorul grupului.
Când unul dintre pelerinii trimis în Tel Aviv a întârziat să anunțe rezultatul activității sale, coordonatorii din București au înțeles că ceva rău s-a întâmplat cu el, pentru că niciunul dintre ei nu se abătea de la regulamentul nescris.
”1.Nimic. Te-a sunat asta?
2. Nu m-a sunat frate, asta e problema.
1: Nici pe mine.
2.: E păpat frate.
1. Nu cred.
2. Hai mă ce dracu e plecat de la opt dimineața manca-ți-aș p*** ta……e opt seara.
1: Mai stăm să vedem dacă în trei ore nu sună înseamnă că …..l-a luat balena.
2: Ferească Dumnezeu” este dialogul purtat între coordonatorii din București, îngrijorați de tăcerea misterioasă a unui ”pelerin” din Israel.
Îngrijorarea celor doi a fost justificată, colaboratorul lor fiind prins în flagrant în Tel Aviv în timp ce sustrăgea bani dintr-un bancomat.
Analizând activitatea grupării polițiștii au descoperit că din Israel au fost trimise în România importante sume de bani, într-un timp foarte scurt, august-septembrie 2017, mii de euro pe zi. Jefuitorii scoteau din bancomate shekel (moneda din Israel), apoi luau legătura cu complicii din Tel Aviv, schimbau banii în euro sau dolari și trimiteau în țară prin transfer. ”Pelerinii” păstrau jumătate sau 40 la sută din sumă, iar restul ajungea la lideri.
Odată ancheta declanșată, după prinderea complicelui din Israel, anchetatorii români au descoperit că gruparea București-Popești Leordeni avusese o intensă activitate în Slovacia și Puerto Rico, dar și în America sau Franța.
Oricum, un membru al grupări, cu un bogat trecut infracțional se află în prezent încarcerat în Franța pentru fapte similare. În cazierul său judiciar sunt menționate infracţiuni de furt calificat, înşelăciune, tăinuire, falsificarea documentelor fiduciare publice, spălarea banilor.
”Pelerinii” și liderii lor au fost trimiși în judecată în România de către procurorii DIICOT, fiind condamnați de Tribunalul București:
PETRE ŞTEFAN - patru ani şi şase luni închisoareîn regim de detenție
ROMAN ALECSANDRU-DUMITRU - 7 luni închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.
Procesul continuă cu privire la ceilalți inculpați Popa Ionel Cristian, Răducanu Oradea, Mușat Dorel, Glodan Viorica, Aldea Mircea Alexandru, Baciu Ionela. SURSA: ziare.com