Pelerinajul Luminii, de Sfântul Andrei. Care este semnificația traseului parcurs, anual, la Galați
Peste 200 de studenți au participat marți seară la pelerinajul luminii, procesiune dedicată Sfântului Apostol Andrei, patronul Spiritual al Galaţiului. Procesiunea a pornit din faţa Catedralei şi s-a încheiat la biserica Seminarului Teologic.
Pelerinajul luminii, la Galați FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Pelerinajul luminii a ajuns anul acesta la cea de-a 20-a ediţie. La deschiderea procesiunii a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în fruntea celor peste 200 de tineri studenţi din Galaţi, din Republica Moldova şi Ucraina. Înainte de a porni în pelerinaj, arhiepiscopul le-a dat binecuvântarea şi a ţinut o cuvântare.
De la Catedrala Arhiepiscopală, îmbrăcaţi în costume populare, tinerii au pornit la drum cu făclii şi lumânări aprinse, intonând pe tot parcursul procesiunii cântări bisericeşti.
La sosirea în locaşul de cult din incinta seminarului gălăţean, studenţii pelerini au fost întâmpinaţi de tinerii elevi seminarişti cărora le-au oferit „Lumina Sfântului Apostol Andrei“, şi au primit cu toţii prescuri și colaci.
Pelerinajul Luminii este sărbătorit în fiecare an de studenţii de la Universitatea ”Dunărea de Jos”. Traseul semnifică reluarea simbolică a călătoriei Sfântului Apostol Andrei, care a creştinat populaţia precreştină din ţara noastră.
„Prin acest pelerinaj, tinerii studenţi doresc, an de an, să aducă prinos de mulţumire Sfântului Andrei, pentru toate darurile pe care le primesc de la Dumnezeu şi să arate într-un chip văzut lumina izvorâtă din viaţa şi propovăduirea sfinţilor”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Pelerinaj la moaștele Sfântului Andrei
În aceste zile, la Catedrala din Galaţi are loc pelerinajul moaștelor Sfântului Andrei, ocrotitorul României şi patronul Spiritual al oraşului. În ciuda temperaturilor scăzute, mii de credincioşi veniţi din mai multe judeţe stau la coadă pentru a se închina la racla cu moaşte ale Sfântului Andrei. Moaștele au fost scoase spre închinare, alături de rămășițele altor sfinți vindecători, în curtea catedralei arhiepiscopale.
Sf. Apostol Apostol, cel întâi chemat
Sfântul Apostol Andrei era un pescar originar din Betsaida Galileii. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Inițial, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar după primirea Sfântului Duh, a propovăduit pe Iisus Hristos.
Andrei este cunoscut și drept „cel dintâi chemat”. L-a însoțit pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă, fiind martor la toate minunile săvârșite de acesta. Sf. Andrei a simțit că este nedemn să fie răstignit la fel ca Iisus, astfel încât a cerut să i se facă o cruce de în formă de X. Crucea reprezintă un simbol al umilinței, al pătimirii și al martiriului în credința creștină.
Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie, în Biserica Ortodoxă. El este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat ca cel care a creștinat poporul român.
De asemenea, sărbătoarea Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă. Peste 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.
Sursa: adevarul.ro