Pedepse mai mari pentru șoferii fără permis, în urma modificării Codului Penal. Câți ani de închisoare riscă

Pedepse mai mari pentru șoferii fără permis, în urma modificării Codului Penal. Câți ani de închisoare riscă

Comisia juridică din Senat a adoptat un raport favorabil asupra unui proiect de lege ce vizează modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, care aduce schimbări semnificative în ceea ce privește pedepsele pentru conducerea unui vehicul fără permis.

Permis de conducere

Permis de conducere. Foto: Arhivă Adevărul

Aceste amendamente vin în contextul unui număr crescut de accidente rutiere provocate de persoane care se urcă la volan fără drept de a conduce.

Astfel, pedepsele privative de libertate pentru încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis, în urma căruia se produce un accident, vor crește semnificativ. Conform noilor reglementări, pedeapsa va fi cuprinsă între 4 și 8 ani de închisoare, iar în cazul unui accident în care sunt implicate victime, aceasta va ajunge între 5 și 10 ani. În plus, persoanele care conduc fără permis vor fi obligate să execute pedeapsa cu închisoare, indiferent de faptul că produc sau nu un accident rutier.

„Ideea acestei legi este de a-i descuraja pe cei care continuă să se urce la volan fără să aibă acest drept. Dacă vorbim de Legea „Anastasia”, avem deja un rezultat în cazul şoferilor care se urcă la volan băuţi sau drogaţi şi a scăzut numărul accidentelor mortale. A rămas, din păcate, un număr mare de accidente comise de cei care se urcă la volan fără permis. Şi atunci, ca să descurajăm această tendinţă de a folosi maşina ca pe o armă, am mărit, pe de o parte, pedepsele, iar pe de altă parte, introducem aceeaşi modalitate ca şi în Legea „Anastasia”, de a nu mai suspenda executarea pedepsei în cazul celor care se urcă la volan fără permis, indiferent dacă produc sau nu produc accidente rutiere”, a explicat senatorul PSD Robert Cazanciuc, iniţiatorul proiectului, alături de colegul său din PNL, Daniel Fenechiu.

Un alt amendament important vizează eliminarea din lege a unui articol care făcea referire la răspunderea celor care încredințează vehiculul unei persoane fără permis . Conform explicațiilor senatorului Cazanciuc, acest articol a fost eliminat pentru a evita redundanța, având în vedere că legea deja prevede sancțiuni pentru astfel de situații. „Cel care încredințează un autovehicul primește o pedeapsă asemănătoare cu cea a celui care conduce fără permis”, a subliniat Cazanciuc.

Senatorul PSD consideră că modificările legislative vor contribui semnificativ la reducerea numărului de accidente rutiere provocate de șoferi fără permis, subliniind că eficiența legii depinde și de modul în care instanțele vor aplica noile reglementări. „Textele în vigoare acoperă această situaţie. Eficienţa va fi legată strict de modul în care instanţele vor aplica acest text. În momentul în care ştii că nu mai poţi primi decât o pedeapsă cu executare, s-ar putea să fii mult mai responsabil când te urci la volan”, a afirmat Cazanciuc.

De asemenea, în cadrul proiectului de lege rămâne nemodificat articolul care prevede că „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

2 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

3 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

4 Ciudată poveste...

5 Care vor fi revendicările Rusiei / Putin a schițat conturul unui acord de pace cu Ucraina