Pedepse mai mari pentru profesorii care hărțuiesc sexual elevii sau studenții. Legea merge la promulgare
Camera Deputaților a adoptat o modificare a legii din Codul Penal, prin care pedepsele se majorează cu o treime pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar sau universitar care hărțuiesc sexual elevi sau studenți.
Proiectul de lege votat de Camera Deputaților completează articolul 299 din Codul Penal astfel: „Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au fost săvârşite de către personalul didactic din învăţământul universitar sau preuniversitar împotriva unui elev sau student, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.
Conform Codului Penal, alineatul 1 din articolul 299 prevede că „fapta funcţionarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obţine favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”.
Alineatul 2 din articolul 299 prevede ca pretinderea sau obţinerea de favoruri de natură sexuală de către un funcţionar public care profită de o situaţie de autoritate ori de superioritate asupra victimei, este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. De asemenea, se interzice exercitarea dreptului de a ocupa o funcție publică sau a profesa în activitatea în care s-a săvârșit fapta.
Legea a fost votată în unanimitate
Proiectul de lege care solicită tratament penal pentru hărţuirea sexuală în mediul şcolar şi universitar a fost aprobat în unanimitate. Inițiativa acestei modificări a legii a fost propusă de Cătălin Teniţă, deputat al Partidului REPER, împreună cu Diana Morar (PNL), Maya Teodoroiu (PSD) şi de Oana Murariu (USR).
Potrivit Codului Penal, hărţuirea sexuală nu putea fi sancționată conform legii penale, deoarece era restricţionată la situaţiile în care există o „relaţie de muncă sau similară” între victimă şi agresor. Proiectul de lege a schimbat acest lucru, reglementând expres în Articolul 299 - Folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, situaţia când fapta de hărţuire sexuală are loc în mediul şcolar şi universitar.
Pe 30 octombrie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.
Sursa: adevarul.ro