Pedepse dure pentru soferii fără RCA, soluţia pentru ieftinirea poliţelor

Pedepse dure pentru soferii fără RCA, soluţia pentru ieftinirea poliţelor

Prețurile polițelor RCA sunt crescute indirect de șoferii care circulă neasigurați, iar pentru rezolvarea situației este nevoie de majorarea pedepselor șoferilor fără asigurare.

image png

Conform Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), prețurile asigurărilor de răspundere civilă pentru autovehicule (RCA) sunt actualizate periodic și pentru că un număr foarte mare de șoferi merg neasigurați. „Procentul de autovehicule asigurate RCA în România este de sub 75%. Șoferii cinstiți loviți de neasigurați RCA sunt despăgubiți de BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România - n.red.) care a preluat începând cu anul 2017 și atribuțiile Fondului de Protecție a Victimelor Străzii. Iar bugetul BAAR este alimentat de către firmele de asigurări care vând RCA și, implicit, tot de către plătitorii de polițe RCA. Soluția pentru creșterea gradului de asigurare RCA și, deci, o reducere a prețului acestui produs de asigurare o reprezintă monitorizarea străzilor și autostrăzilor cu camere video care pot verifica valabilitatea unei polițe obligatorii, în mod similar cu verificarea valabilității rovignetei și aplicarea de măsuri coercitive în cazul celor vinovați”, a precizat sursa citată.

De precizat că, în prezent, există pedepse pentru lipsa RCA . Concret, dacă un șofer este prins circulând fără o asigurare de răspundere civilă pentru autovehicule valabilă poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Ca măsură suplimentară se reține certificatul de înmatriculare al mașinii și, în unele cazuri, se ridică și plăcuțele de înmatriculare, dar această măsură este rar pusă în practică de agenți. În plus, în cazul în care polița a expirat cu mai mult de trei luni în urmă, polițiștii pot dispune suspendarea înmatriculării mașinii.

Creșterea pedepselor

În pofida acestor amenzi, dar și a măsurilor complementare care pot fi dispuse de agenți, se pare că sistemul nu funcționează și 25% dintre șoferi preferă să circule cu toate că nu au achitat asigurarea obligatorie. „Cred că și sancțiunile ar trebui crescute. Acum, prețul mediu al unui RCA e mai mare decât amenda aplicată de Poliție, ceea ce încurajează astfel de fapte. Repet, însă, problema majoră este lipsa unei monitorizări eficiente a traficului și sancționarea celor care încalcă legea”, au precizat sursele ASF.

Ca exemplu, Belgia este una dintre țările europene în care problema lipsei RCA a fost eradicată, dar pedepsele prevăzute de legislație sunt unele exemplare. Astfel, un șofer fără RCA poate fi amendat și cu 500 de euro, dar poate fi pedepsit și cu închisoare de la 8 zile la 6 luni, în cazuri extreme, evident. Apoi, poate primi și o interdicție temporară de a conduce de la 8 zile la 5 ani și, în cazuri foarte grave, riscă chiar și confiscarea vehiculului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…