Pedeapsa de 23 de ani de închisoare pentru Omar Hayssam, menținută la rejudecare de Curtea de Apel Ploiești

Pedeapsa de 23 de ani de închisoare pentru Omar Hayssam, menținută la rejudecare de Curtea de Apel Ploiești

Magistrații de la Curtea de Apel Ploiești au menținut, la rejudecare, pedeapsa de 23 de ani și patru luni de închisoare aplicată sirianului Omar Hayssam după contopirea celor trei pedepse definitive pe care acestea le avea și după aplicarea prevederilor noului Cod Penal.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Ploiești a admis, luni, sesizarea formulată de Comisia de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Mărgineni privind pe condamnatul Omar Hayssam și a descontopit cele trei pedepse definitive pe care acesta le avea, repunându-le în individualitatea lor.

În baza noului Cod Penal, unele dintre aceste pedepse repuse în individualitatea lor au fost reduse, instanța stabilind la final pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 13 ani și patru luni închisoare, rezultată după aplicarea noilor prevederi penale în dosarul răpirii jurnaliștilor.

La această pedeapsă instanța a adăugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al celorlalte pedepse principale, astfel că, în final, condamnatul va executa pedeapsa principală de 23 de ani și patru luni de închisoare.

'În temeiul deciziei nr.1 din data de 14 aprilie 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție — Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, constată că pedeapsa rezultantă (principală și complementară) aplicată potrivit legii vechi depășește maximul la care se poate ajunge în baza legii noi conform art. 39 Cod penal și, drept urmare, va fi redusă la acest maxim și anume: pedeapsă principală de 23 (douăzeci și trei) ani și 4 (patru) luni închisoare; — pedeapsă complementară de 5 ani interzicerea drepturilor', se arată în decizia magistraților.

Curtea de Apel Ploiești a dispus anularea mandatelor de executare a pedepselor închisorii emise anterior și emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii conform ultimei decizii.

Hotărârea instanței nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

Curtea de Apel Ploiești a respins de două ori, în 25 aprilie 2014 și în 25 iunie 2014, sesizarea formulată de Comisia de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Mărgineni privind pe condamnatul Omar Hayssam.

Acesta a contestat deciziile la instanța superioară, iar magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au trimis de fiecare dată dosarul la rejudecare.

Ulterior, Curtea de Apel Ploiești a admis, la sfârșitul lunii octombrie 2014, sesizarea formulată de respectiva comisie, a descontopit cele trei pedepse definitive pe care acesta le avea repunându-le în individualitatea lor și, prin aplicarea prevederilor noului Cod Penal și contopirea pedepselor, a stabilit că Hayssam va executa o pedeapsă de 23 de ani și patru luni de închisoare.

Decizia Curții de Apel Ploiești a fost contestată atât Omar Hayssam, cât și procurorii de la structura centrală a DIICOT, iar magistrații ÎCCJ au admis ambele contestații, trimițând cauza spre rejudecare.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de instanțele din România în trei dosare în care a fost trimis în judecată de DIICOT, el primind 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo Truck" și trei ani de închisoare în dosarul "Foresta Nehoiu". El a reușit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în țară pe 19 iulie 2013. Omar Hayssam este încarcerat în prezent în Penitenciarul Mărgineni. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”