Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, Rusia încearcă să declanșeze crize în diverse locuri de pe glob, avertizează RUSI

Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, Rusia încearcă să declanșeze crize în diverse locuri de pe glob, avertizează RUSI

„Rusia folosește metode neconvenționale pentru a-și extinde influența, a evita izolarea și a-și destabiliza și a perturba adversarii – și face progrese în mai multe direcții”, a avertizat un raport al grupului de reflecție al Royal United Services Institute din Marea Britanie (RUSI), citat de Business Insider.

Mercenari Wagner in Republica Centrafricana FOTO corbeaunews-centrafrique.com

Aceasta include operațiuni ascunse în Europa, mercenari care operează în toată Africa și stabilirea de legături cu comunitățile musulmane din Asia Centrală și Europa.

Pentru Rusia, războiul convențional purtat în Ucraina și războiul neconvențional din "zona gri" purtat în întreaga lume sunt două fețe ale aceleiași monede. "Amenințarea convențională de escaladare este cea care descurajează represaliile împotriva activităților neconvenționale, extinzând astfel domeniul de aplicare a ceea ce Rusia poate face", susțin analiștii RUSI. "Invers, operațiunile neconvenționale ale serviciilor speciale rusești sunt cele care au ca scop stabilirea condițiilor pentru aplicarea cu succes a forței militare convenționale".

Astfel, de exemplu, destabilizarea Africii – și deturnarea atenției și resurselor occidentale – va ușura campania Rusiei în Ucraina, crede Kremlinul. Toate acestea înseamnă că „serviciile speciale” rusești – spioni, asasini și propagandiști – își vor continua eforturile.

Subversiunea

Revoluția și subversiunea au fost modelul de afaceri al Uniunii Sovietice și, mai târziu, al Rusiei. "Manualul rusesc a fost remarcabil de consecvent timp de decenii", a remarcat RUSI. "Abordarea generală constă în utilizarea operațiunilor de informare și a măsurilor active pentru a polariza o populație țintă, a mobiliza facțiuni în sprijinul elitelor aliate și a paraliza sprijinul pentru elementele opuse ale conducerii unei țări. Operațiunile de informații sunt folosite pentru a încerca capturarea elitelor prin oferirea de asistență politicienilor care susțin interesele rusești. În cele din urmă, violența poate fi folosită pentru a escalada tensiunile politice până la punctul de criză sau, în alte contexte, pentru a izola o elită captivă."

De exemplu, în 2016, serviciile de informațiile militare ruse au recrutat bande criminale pentru o tentativă de lovitură de stat pentru a împiedica aderarea Muntenegrului la NATO (tentativa a dus în cele din urmă la întemnițarea mai multor agenți și politicieni muntenegreni ) . În februarie 2022, Moscova a încercat să declanșeze proteste de stradă care ar „justifica intervenția militară rusă, ajutată de colaboratori din cadrul guvernului ucrainean, degajând calea agenților ruși recrutați în parlamentul și statul ucrainean pentru a prelua puterea”, a spus RUSI. Iar în Republica Moldova în 2022 și 2023, serviciul de securitate rus al FSB a sperat că protestele vor oferi o scuză pentru liderii pro-ruși pentru a cere intervenția militară (deși „performanța slabă a armatei ruse în Ucraina” i-a făcut pe acești lideri să ezite, a remarcat RUSI).

„Crearea de crize“

Din nefericire pentru președintele rus Vladimir Putin, succesorii KGB-ului au avut un bilanț mai puțin strălucit. Centrul de pregătire a specialiștilor în informații 161 - unitatea obscură de sabotaj, subversiune și asasinat a GRU, sau serviciile secrete militare rusești - a acumulat multiple eșecuri în ultimul deceniu, inclusiv o lovitură de stat nereușită în Muntenegru în 2016 și încercări de a alimenta violențele din Ucraina și Moldova pentru a justifica intervenția militară rusă.

„Motivele eșecului au fost consistente”, au spus analiștii RUSI Jack Watling, Oleksandr Daniliuk și Nick Reynolds. „Securitate operațională slabă care duce la expunerea planului serviciilor de securitate interne și la perturbarea implementării acestuia; și evaluarea inexactă de către serviciile speciale ruse cu privire la gradul de influență a acestora în aceste țări”. În plus, multe națiuni europene au expulzat diplomați și spioni ruși după invazia Ucrainei din februarie 2022. Nici operațiunile inepte – cum ar fi asasinarea greșită a dezertorilor GRU în Marea Britanie – nu au ajutat.

Neabătută, Rusia și-a reconstruit capacitatea de a avea capabilități de război neconvenționale sau „măsuri active”. Pentru a crea o rețea de sprijin pentru agenții săi în Europa, a trecut de la utilizarea oamenilor de afaceri și expatriați ruși la utilizarea mafiei ruse și la recrutarea studenților străini în universitățile ruse.

„Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, Rusia are interes să creeze crize mai departe”, a spus RUSI. „Balcanii prezintă un set deosebit de serios de oportunități pentru astfel de întreprinderi. Rusia are, de asemenea, un interes activ în destabilizarea partenerilor Ucrainei și, odată cu o serie de alegeri viitoare în toată Europa, există o gamă largă de oportunități de a exacerba polarizarea”.

Între timp, mercenarii Rusiei, sponsorizați de stat, își extind eforturile în Africa și Orientul Mijlociu, oferind sprijin militar dictatorilor și lorzilor războiului, din Libia și Mali până în Sudan și Republica Centrafricană. Grup de mercenari Wagner pare să fie înglobat în operațiunile GRU după moartea liderului său, Evgheni Prigojin,într-un accident aviatic misterios.

În schimb, Rusia oferă acum un "pachet de supraviețuire a regimului" - livrat prin intermediul unui corp expediționar GRU format din grupuri de mercenari, cum ar fi Convoi - pentru a sprijini clienții împotriva amenințărilor din partea rebelilor islamici și a facțiunilor rivale.

"Kremlinul, prin intermediul GRU, s-a apucat acum să încerce să construiască o "Antantă Roscolonial" - un grup de state care caută în mod activ să ajute Rusia, devenind în același timp din ce în ce mai subordonate influenței rusești - înlocuind interesele occidentale în Africa și în Orientul Mijlociu", potrivit RUSI.

Sângerosul lider cecen Ramzan Kadîrov încearcă să extindă influența Moscovei în rândul musulmanilor din Asia Centrală și din Balcani.

În același timp, Ramzan Kadîrov , liderul puternic și nemilos al republicii ruse Cecenia, încearcă să extindă influența Moscovei în rândul musulmanilor din Asia Centrală și din Balcani. „Propaganda oficială rusă și rețelele de influență ascunsă care operează în țările musulmane promovează o imagine romantică a lui Kadîrov ca apărător al islamului, opunându-se ereticilor occidentali care încearcă să distrugă valorile tradiționale”, a spus RUSI.

Chiar și așa, Rusia a devenit ținta grupărilor teroriste islamiste precum ISIS-K, care și-a revendicat responsabilitatea pentru oamenii înarmați care au ucis peste 140 la un concert la Moscova pe 22 martie.

Interesant este că experții RUSI au concluzionat că cea mai bună apărare a Occidentului împotriva războiului neconvențional rusesc nu este să respingă valul necruțător de propagandă și știri false ale Moscovei. „Combaterea dezinformării – deși este importantă – este mult mai puțin importantă decât ruperea accesului Rusiei și a influenței asupra elitelor și a aparatului său de sprijin pentru măsuri active. Acest lucru poate fi realizat prin expunerea și arestarea agenților, ofițerilor și activităților sale de informații.”

Cu toate acestea, Occidentul trebuie să fie atent să nu devină la fel de represiv și paranoic ca inamicul său. "Întrucât multe dintre operațiunile neconvenționale ale Rusiei sunt autodistructive, contracararea războiului neconvențional rusesc trebuie să aibă ca premisă o țintire atentă, selectivă și bazată pe informații. Acesta este motivul pentru care este esențial să ai o înțelegere largă a formelor și metodelor rusești."", se subliniază în studiu. "Acesta este motivul pentru care este esențial să ai o înțelegere largă a formelor și metodelor rusești."

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri