Pe cine va da vina Rusia dacă e înfrântă în războiul din Ucraina? Scenarii privind evoluțiile contraofensivei ucrainene
Deși nu este clar cum va reacționa Rusia la contraofensiva ucraineană - ce pare în ansamblu de succes – Moscova ar putea încerca să-și salveze onoarea dând vina pe forțele separatiste pe care le folosește pentru a lupta în războiul din Ucraina, scrie Seth J. Frantzman, corespondentul pentru Orientul Mijlociu al publicației Jerusalem Post.
Steagul ucrainean se înalță în Harkov unde are loc o contraofensivă de succes FOTO EPA-EFE
„În vederea atingerii obiectivelor declarate ale operațiunii militare speciale de eliberare a Donbass, s-a decis regruparea forțelor rusești staționate lângă Balakleia și Izium în scopul de a întări eforturile militare în direcția Donețk”, arată un articol publicat de Tass în care este citat Ministerul rus al Apărării. Acesta din urmă susține că „în ultimele trei zile” forțele armate rusești trec printr-un proces de reorganizare și regrupare în așa-zisa Republică Populară Donețk, a cărei independență a fost recunoscută de Federația Rusă înaintea declanșării invaziei în Ucraina.
Un alt articol publicat în weekend de către agenția rusă de stat Tass îl cita pe șeful regiunii separatiste pro-ruse Donețk, Denis Pușilin, care afirma că „situația de-a lungul liniei de luptă în Republica Populară Donețk este tensionată, însă forțele miliției populare o țin sub control”.
O contraofensivă de succes
În linii mari, tabloul de ansamblu al luptelor recente din Ucraina este al unei operațiuni de succes în ce privește alungarea trupelor ruse din teritoriile ocupate, notează Frantzman.
Forțele armate ucrainene a au lansat două contraofensive, la o săptămâna distanță una de cealaltă: pe linia frontului în Herson, lângă Nicolaev, la finele lunii august, respectiv în zona Harkov.
Deși nu este încă clar cât de mult au înaintat pe aceste fronturi, forțele ucrainene par să utilizat o momeală în sud pentru a-i distrage pe ruși de la principalul obiectiv de atac din Harkov, notează jurnalistul JP. Relatările din presă au arătat că forțele ucrainene au eliberat deja un număr mare de localități ocupate.
Moscova ar putea da încerca să dea vina pe alții pentru eșecurile sale
Rusia care va participa la Organizația de Cooperare Shanghai alături de liderii celorlalte regimuri autoritare nu și-ar dori să fie percepută ca pierzând în Ucraina – în acest sens, pentru a-și salva onoarea, Moscova ar putea încerca să pună eșecul în seama forțelor separatiste, pretinzând că luptele sunt purtate cu ajutorul acestor forțe și că ele pierd războiul.
În analiza făcută situației actuale de pe câmpul de luptă, Seth J. Frantzman are în vedere un scenariu în care Moscova să continue să folosească forțele separatiste într-un război de uzură, în timp ce deocamdată nu are o reacție la contraofensiva ucraineană.
„Moscova a fost reticentă să angajeze un număr mare de trupe și avioane în Ucraina, preferând să lupte cu o mână legată la spate. Acest lucru se datorează faptului că Rusia vrea să ducă acest război folosind alți oameni. Speră să distrugă Ucraina fără a fi nevoită să-i sacrifice pe rușii obișnuiți și să riște astfel să pună sub semnul întrebării conducerea președintelui Vladimir Putin. Pe scurt, Rusia vrea un război ușor, în care alții să plătească prețul pentru politicile sale.
Ce se va întâmpla când costurile vor începe să crească și umilința va spori pentru Moscova?
Ce se va întâmpla când costurile acestui război și umilința înfrângerilor sale vor continua să se acumuleze? Rusia a fost deja împinsă înapoi pe alte linii de front de când a invadat Ucraina la 24 februarie. La fiecare înrăutățire a situației pentru Moscova, regimul a minimalizat pierderile de echipament, după care a lansat câteva rachete de croazieră și s-a pregătit pentru și mai multă uzură pe câmpul de luptă.
Acest lucru indică faptul că Moscova crede că timpul este de partea sa. Crede că, dacă luptă în Ucraina ani de zile, așa cum a făcut în Siria și în alte părți, va începe cumva să câștige, deoarece luptele se desfășoară pe teritoriul ucrainean. De pildă, cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporijie nu mai funcționează. În mod clar, obiectivul Moscovei este să facă război pe bani puțini, să terorizeze Ucraina, să folosească forțe proxy și minorități de la periferia Rusiei pentru a duce războiul și să înfometeze Ucraina de resurse. De exemplu, Rusia a încercat să preia controlul asupra comerțului cu cereale și alte resurse.
Nu este clar dacă Rusia va reacționa la recenta ofensivă ucraineană. Dacă preferă să folosească separatiștii și interpuși pentru a lupta și apoi îi abandonează sau îi învinovățește pentru impasul creat, Moscova ar putea pune la cale o stratagemă care să-i permită să salveze aparențele dând vina pe alții. Dacă Rusia simte că începe să piardă prea mult echipament, ar putea răspunde înmulțind atacurile asupra orașelor ucrainene. Întrebarea care se pune este dacă puterile NATO au echipat Ucraina cu armele și apărarea potrivite pentru a opri orice fel de contrareacție rusă”.
Sursa: adevarul.ro