„Pauză digitală”: Franța vrea să interzică telefoanele mobile în școli
Din dorința de a le oferi elevilor „o pauză digitală”, Franța va interzice utilizarea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ pentru cei cu vârste de până la 15 ani. În cazul în care acest experiment se va dovedi un succes, elevii nu vor mai avea voie cu telefoane în școli din luna ianuarie, conform The Guardian.
Copiii sub trei ani nu ar trebui să fie expuși deloc la dispozitivele digitale. Foto pixabay(Arhivă)
În cadrul acestui experiment, la care iau parte în jur de 200 de școli secundare, tinerii vor fi nevoiți să renunțe la telefoane la sosirea în școală. Conform unei legi din 2018, elevii din școlile primare și secundare nu mai aveau voie să-și utilizeze telefoanele în incinta instituției, însă puteau să le aibă asupra lor.
Cea care a anunțat experimentul este Nicole Belloubet, ministrul Educației. Potrivit lui Belloubet, obiectivul experimentului este de a oferi școlarilor o „pauză digitală”. Dacă experimentul are succes, telefoanele ar urma să fie interzise în școli din ianuarie, a spus ministrul.
O comisie creată de președintele Emmanuel Macron și-a arătat preocupările legate de efectul dăunător pe care îl are expunerea excesivă a copiilor la ecrane asupra sănătății și dezvoltării lor.
Într-un raport de 140 de pagini, făcut public în martie, se arată că există „un consens foarte clar cu privire la efectele negative directe și indirecte ale dispozitivelor digitale”, precum sedentarism și risc crescut de obezitate.
În același raport se spune că utilizarea „excesivă” a telefoanelor și a altor dispozitive este dăunătoare nu doar pentru copii, ci și pentru „societate și civilizație”.
În acest sens, se recomandă ca folosirea telefoanelor mobile de către copii să fie controlată: fără telefoane mobile înainte de vârsta de cel puțin 11 ani, telefoane mobile fără acces la internet între 11 și 13 ani, telefoane cu internet, dar fără acces la rețelele sociale înainte de 15 ani.
În plus, copiii sub trei ani nu ar trebui să fie expuși deloc la dispozitivele digitale.
„Trebuie să punem instrumentul digital la locul lui. Până la cel puțin șase ani, un copil nu are nevoie de un dispozitiv digital pentru a se dezvolta”, a spus Servane Mouton, neurolog și neurofiziolog care a făcut parte din comisie. „Trebuie să îi învățăm din nou pe părinți cum să se joace cu copiii lor”.
În țările din Europa în care există astfel de interdicții , acestea se rezumă cel mai adesea la utilizarea lor.
Sursa: adevarul.ro