Pauza alimentară, benefică pentru organism. Câte ore este bine să nu mâncăm pentru a stimula arderea grăsimilor

Pauza alimentară, benefică pentru organism. Câte ore este bine să nu mâncăm pentru a stimula arderea grăsimilor

Specialiștii arată că o pauză de 12-16 ore între mese are multiple beneficii pentru organism și stimulează arderea grăsimilor. Pe parcursul acestei pauze, glicemia scade, nivelul grăsimilor din sânge se reduce, iar grăsimile stocate în depozite sunt mobilizate pentru a fi utilizate de organism, informează știrileprotv.ro .

Grăsime abdominală. FOTO: Shutterstock

Grăsime abdominală. FOTO: Shutterstock

Această practică este recomandată mai ales seara și pe durata nopții. O masă inițiază un proces complex în corp, prin activarea mai multor hormoni care reglează funcțiile metabolice.

Apoi, în primele 2-4 ore după masă, digestia este coordonată de insulină , hormonul care transportă glucoza din alimente către celule pentru a le oferi energie.

Procesul în organism

Dacă nu urmează o altă masă sau gustare, hormonul glucagon intră în acțiune. Acesta semnalează ficatului să descompună rezervele de energie pentru a alimenta celulele, contribuind astfel la menținerea unui metabolism echilibrat. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, despre beneficiile unui astfel de post intermitent: „Ne face ca în perioada de repaus alimentar să ne folosim resursele. Se duce mai întâi de la pancreas la ficat și distruge depozitul de zahăr, prezent în mod normal în ficat. Creierul nu poate să își producă glucoza, deci e dependent de glucoză, de asta corpul are nevoie de glucoză, să hrănim creierul”.

După aceste procese, ardem din grăsimea din depozite. „Se intră în depozitul de grăsime, care grăsime e plină de posibilități. Apare acel proces de cetoză, când grăsimea se transformă. Corpii cetonici sunt buni, creierul îi folosește și el. Dacă nu are glucoză, creierul mănâncă corpi cetonici”, precizează Antonela Burlacu.

Beneficiile repausului alimentar

O pauză alimentară de 12-16 ore pe timpul nopții ajută la reglarea întregului metabolism. Acest obicei scade glicemia, reduce nivelul grăsimilor din sânge și îmbunătățește funcționarea stratului interior al vaselor de sânge. Totodată, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a pierde în greutate.

Gustările constante, de evitat

Ronțăitul constant pe parcursul zilei, în schimb, poate duce la inflamații hepatice. Acest obicei activează celule periculoase, numite celule stelate, care înlocuiesc treptat celulele sănătoase ale ficatului. În timp, ficatul își pierde capacitatea de a funcționa corect. Ficatul gras a devenit principala cauză a cirozei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

2 Așa o fi?

3 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

4 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

5 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic