Patrulele submarinelor cu propulsie nucleară ale Chinei complică ecuația de apărare pentru SUA
În premieră, China menține pe mare aproape în permanență un submarin cu propulsie nucleară înarmat cu rachete balistice, constata un raport al Pentagonului, publicat în noiembrie, o observație importantă și relativ trecută cu vederea indicând îmbunătățirea capacităților chineze, spun diplomați și analiști de securitate, citați de Reuters.
China a intensificat patrulele submarinelor sale cu propulsie nucleară FOTO AFP
Asta înseamnă o presiune crescută asupra SUA și a aliaților săi, Japonia și Coreea de Sud, în condițiile în care aceste capabilități sunt dezvoltate rapid, apreciază analiștii.
Flota chineză formată din șase submarine din clasa Jin, înarmate cu rachete balistice desfășoare patrule „aproape continue” din Insula Hainan în Marea Chinei de Sud. Asta semnalează faptul că armata chineză a făcut îmbunătățiri în multiple domenii, de la logistica și comanda și control la armament. Totodată, China dă semne că a început desfășurări ale submarinelor sale cu propulsie nucleară pe tiparul folosit de-a lungul anilor de Statele Unite, Rusia, Marea Britanie și Franța.
Marina americană are circa 20 de submarine de atac cu propulsie nucleară în bazele sale din Pacific, inclusiv în Guam și Hawaii. În cadrul noului tratat AUKUS, submarinele cu propulsie nucleară americane și britanice vor fi trimise din Australia de Vest începând cu 2027.
Îngrijorările privesc faptul că această noua rachetă balistică, cu rază mai lungă de acțiune, cu care sunt dotate aceste submarine este capabilă să lovească partea continentală a SUA.
Rachete balistice JL-3
În prezent, submarinele chinezești sunt echipate cu o rachetă de a treia generație, JL-3, a declarat generalul Anthony Cotton, comandantul Comandamentului Strategic al SUA, la o audiere în Congres în luna martie.
Având o rază de acțiune estimată la peste 10.000 de kilometri și purtând mai multe focoase, JL-3 permite Chinei să atingă pentru prima dată partea continentală a SUA , notează Pentagonul în raportul său din noiembrie.
Potrivit rapoartelor anterioare, rachetele JL-3 urmau să fie desfășurate abia odată cu lansarea submarinelor de ultimă generație Type-096, adică peste câțiva ani.
Timothy Wright, analist în domeniul apărării la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, a apreciat că în prezent forțele americane ar putea probabil să facă față situației, dar va fi obligată să angajeze mai multe mijloace în următorii 10 până la 15 ani.
Doi adversari nucleari
Extinderea rapidă a forțelor nucleare chineze înseamnă că strategii americani trebuie să se confrunte pentru prima dată cu doi "adversari nucleari de același nivel", al doilea fiind Rusia, a adăugat el.
„Acest lucru va fi o preocupare pentru Statele Unite, deoarece va suprasolicita apărarea americană, va pune mai multe ținte în pericol și va trebui să le răspundă cu capacități convenționale și nucleare suplimentare", a spus el.
Patrulele menite descurajării au avut o dezvoltare mai lentă din cauza problemelor pe care China le-a avut cu capacitățile de comandă, control și comunicații, au apreciat pentru Reuters atașații militari și analiștii.
De pildă, submarinele din clasa Jin sunt relativ zgomotoase și astfel ușor de urmărit.
„În timp ce China a făcut, probabil, progrese în ceea ce privește stabilirea unui centru de comandă și control sigur și semnificativ din punct de vedere operațional între Comisia Militară Centrală și SSBN-uri (submarinele de atac cu propulsie nucleară în codificarea SUA- n.red), pare puțin probabil ca această capacitate să fie completă sau neapărat pe deplin testată în luptă”.
Strategia Chinei
Marina trebuie „să consolideze submarinele nucleare cu rachete balistice care patrulează pe mare, astfel încât să se asigure că au mijloacele și capacitățile necesare pentru a efectua operațiuni secundare de contraatac nuclear atunci când este necesar", avertizau în 2019 cercetători chinezi de la un institut de pregătire al forțelor navale chineze.
Collin Koh, cercetător în domeniul securității la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, a explicat că având în vedere noile capabilități China și-ar putea menține„ submarinele cu rachete balistice într-un "bastion" de ape protejate în apropierea coastelor sale.
„Dacă aș fi strategul în cauză, aș vrea să îmi păstrez resursele de descurajare strategică cât mai aproape, iar Marea Chinei de Sud este perfectă pentru asta", a explicat Koh.
Se crede că Rusia păstrează majoritatea celor 11 submarine cu rachete balistice ale sale în bastioane în largul coastelor sale arctice, în timp ce navele americane, franceze și britanice se deplasează mai mult, au declarat analiștii consultați de Reuters.
„Americanii încearcă, desigur, să pătrundă în acest bastion și să vadă ce pot face și ce trebuie să facă ei, așa că acela e locul în care poate crește tensiunea și pot apărea incidente", a spus Kristensen.
Sursa: adevarul.ro