Patru tineri curajoşi au etalat drapelul României pe Vârful Elbrus al lanţului Munţilor Caucaz

Patru tineri curajoşi au etalat drapelul României pe Vârful Elbrus al lanţului Munţilor Caucaz

Plecaţi din România la 21 iulie, acţiunea de „cucerire“ a Vârfului Elbrus de cei patru tineri a fost încununată cu succes la 29 iulie, după mai bine de o săptămână de parcurgere a unui traseu anevoios şi care în fiecare moment îţi poate provoca probleme. Rata de succes în atingerea acestui vârf ţine de mai multe variabile: de la aclimatizare, condiţiile meteo schimbătoare la starea fizică şi psihică a participanţilor.

Odată cu trecerea cotei de 3000 de metri intervine hipoxia (diminuarea cantităţii de oxigen din sânge) ce poate duce de la afecţiuni foarte grave, iar la peste 5000 metri oxigenul se înjumătăţeşte faţă de nivelul mării. De asemenea, cotele de peste 5500 metri sunt socotite drept „altitudine extremă“.

Pe lângă acţiunea curajoasă de a ajunge în locul numit şi „Acoperişul Europei“, Nicolae Cristian Bădescu, Bogdan-Valeru Badea, Walter Cezar Romer şi Ionuţ Ciobanu au vrut să aducă un tribut Vânătorilor de Munte români care în perioada 1942-1943 au fost angajaţi în lupte în Munţii Caucaz. Numai în sectorul Nalchik-Valea Baksanului, loc ales de alpiniştii români care se îndreaptă spre „Acoperişul Europei“, au căzut la datorie peste 800 de ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi.

Un drapel realizat în onoarea ostaşilor romani a fost etalat atât la altitudinea de 5.642 de metri, dar şi în alte puncte de interes pentru campania militară din anii 1942-1943

Iniţiativa a fost susţinută de către Asociaţia Tradiţie Militară şi Fabrica de Steaguri . Pe pânză a fost trecută şi fraza rostită de sergentul Rusu din subordinea locotenentului Botiş Volumiu din Divizia a-2-a: „Cota 910, sece-o Dumnezeu s-o sece“, spusă după multe zile de lupte si jertfe pentru cucerirea înălţimii dominante din zona satului Kyzburun (Baksan).

La 22 august, în cadrul unor activităţi comemorative susţinute anual de către membrii Asociaţiei Traditie Militara, în arealul Crucii Eroilor de pe Vârful Caraiman, va avea loc predarea drapelului cu care s-a cinstit memoria Vânătorilor de Munte cazuţi la datorie în zona Caucazului, alături de o urnă cu pământ din zona unde au luptat ostaşii români.

Vârful Elbrus (5.642 m) este situat în Munţii Caucaz, pe teritoriul Republicii Autonome Kabardino-Balkaria, parte componentă a Federaţiei Ruse. Uriaşul stratovulcan a erupt ultima oară acum aproximativ 2000 de ani, fiind în prezent unul dintre cele mai râvnite trofee din circuitul Seven Summits (înălţimile de referinţă de pe fiecare continent al Terrei).

Tinerii au trebuit să facă față condițiilor meteo schimbătoare și să fie într-o formă fizică bună. FOTO: Bucharest Vigilantes

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”